Nećemo im valjda to dozvoliti: Lideri bivšeg žutog režima opet na okupu, hoće da sruše vlast i pretvore nas u koloniju

02.11.2023

22:05

0

To su oni koji bi da Srbiju opet pretvore u koloniju koja bi marionetski slušala šta zapadne gazde kažu

Nećemo im valjda to dozvoliti: Lideri bivšeg žutog režima opet na okupu, hoće da sruše vlast i pretvore nas u koloniju
Opozicija - Copyright ATAImages/A.K./Amir Hamzagic Printscreen/Nova/Newsmaxadria

Gledajući ovih dana kampanju glavnih opozicionara, čovek bi pomislio da se Demokratska stranka, koja je zamalo potpuno uništila Srbiju, ponovo povampirila i da su se svi oni koji su pobeglii iz nje, sada u istu vratili. Jer kada omirišemo našu političku opozicionu scenu, kaže nam naš nos, da neopisivo sve to podseća na novi DOS.  

Bilo - ne povratilo se

Retko ko je Srbima ogadio pojam demokratije kao što je to učinila tokom ranih dvehiljaditih godina notorna Demokratska stranka. Od nekadašnje stranke Ljubomira Davidovića i Milana Grola, koja je obnovljena sa povratkom višestranačja, ostala je samo razvalina zvana žuto preduzeče.

Stranka koju su obnovili, takođe neki istaknuti intelektualci u predvečerje raspada SFRJ je bila jedna od pet tada postojećih partija iz kojih su iznikle kasnije sve one stranke koje poznajemo danas. Ipak, Demokratska stranka je (p)ostala apsolutni šampion Srbije u stranačkim raskolima, još tokom devedesetih, a naročito nakon kraja dosističke ere i njenog pada sa vlasti 2012. godine.

Rastavljeni, ali interesno povezani 

Partija koja se do tada već pretvorila u najobičnije lopovsko biznis preduzeće nekako se i održavala dok je imala poluge vlasti, ali s prestankom interesnog motiva njenog jedinstva, počela je da se ruši kao kula od karata. Tako danas formalno u njoj nisu više Boris Tadić, Zoran Živković, Dragan Đilas, ni Vuk Jeremić koji su osnovali svoje kombi partije,  a distancirali su se od iste i Dragan Šutanovac, Bojan Pajtić i mnogi drugi.

Isto žuto sabranje, drugo pakovanje

Ono što je interesantno je da se u predvečerje parlamentarnih izbora, sada opet udružuju, a najpre oko najbogatijeg Đilasa, svi oni koji su većinom potekli iz tog žutog preduzeća, da ne kažemo kartela i koji su bili pripadnici bivšeg režima. Ljudi koji su se koliko do juče svađali, pljuvali, govorili sve najgore jedni o drugima, sada se ujedinjavaju, a pridružuju im se i neki lažni desničari poput Miloša Jovanovića, čime dobijamo konture nekakvog novog DOS-a i reprizu petooktobarskog scenarija u pokušaju.

Treba reći da kada kažemo Demokratska stranka ili naprosto žuti, to je mnogo širi fenomen od same nesrećne i sada već gotovo nepostojeće Demokratske stranke. To obuhvata, osim svih njenih bivših lidera i funkcionera, i sve one reprezente dosističkog režima koji nisu možda bili formalno u DS, ali jesu u nekim drugim, pridruženim strankama, pokretima. Ili su možda bili tajkuni koji su vedrili i oblačili tokom tog vremena.

To mogu biti i neki novi mladi jurišnici koji nisu nikada bili deo starog režima, zbog svojih godina najpre, niti u žutom preduzeću, ali baštine tu politiku i sve ono najcrnje što postoji u Srbiji, a sada su u koloni sa Đilasom i hteli bi da se ista ta kasta vrati ponovo na vlast. 

Ako oni pobede, crno nam se piše

To su oni koji bi da Srbiju opet pretvore u koloniju koja bi marionetski slušala šta zapadne gazde kažu, dok bi zauzvrat kompradorska kasta Đilasa i kompanije mogla nesmetano da pljačka našu zemlju. Oni bi koliko sutra uveli sankcije Rusiji, pod izgovorom neophodnosti usklađivanja spoljne politike sa EU, priznali bi tzv. Kosovo, uveli nas u NATO, odrekli bi se i Republike Srpske, a o Srbima u Crnoj Gori, Hrvatskoj i bilo gde u regionu ne bi smeli ni da misle. Lažni desničlari su tu samo kao dekor, da bi prevara mogla da se sprovede i da bi obmana bila što uspešnija.

U pamet se, braćo Srbi 

Taj film smo imali, nažalost, prilike da gledamo, a dvaput bi nam bilo već previše i njih Srbija još jednom ne bi preživela. Ko su Boris Tadić ili Dragan Đilas, vrlo dobro smo upamtili iz vremena kada su bili predsednik i gradonačelnik. Reči su suvišne. Sadašnji predsednik DS, beskrvni Zoran Lutovac, koji kada je bio ambasador u Crnoj Gori, Srbima tamo nikad gore nije bilo, ili autonomašica Marinika Tepić, koja se svojevremeno žalila kako se srpskim manastirima na Kosovu i Metohiji dostavlja humanitarna pomoć, ili otporaš Srđan Milivojević - sve je to već oprobana priča i garant povratka na vlast kaste žutih lopova. Tragično bi bilo da nam se takvaa greška još jednom ponovi i da nam se podvali to staro društvo koje se ponovo okupilo. Ako samo malo promislimo, izbor 17. decembra je nikad lakši. Zato - u pamet se, braćo Srbi!

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike