Jeremić se dogovarao sa Albancima kada da proglase nezavisnost tzv. Kosova: Molio ih da odlože proglašenje kako bi Tadić pobedio na izborima

11.02.2022

16:00

0

Autor: 24sedam

Jeremić nam je na sastanku rekao da to ne saopštavamo dok se ne završe izbori i dok Tadić ne postane predsednik, ispričao je Sejdiju

Jeremić se dogovarao sa Albancima kada da proglase nezavisnost tzv. Kosova: Molio ih da odlože proglašenje kako bi Tadić pobedio na izborima
Vuk Jeremić - Copyright Printscreen / Youtube / Newsmax Adria

Lider Narodne stranke Vuk Jeremić, dok je bio šef srpske diplomatije, molio je kosovske Albance da odlože objavljivanje nezavisnosti tzv. države Kosovo kako bi njegova Demokratska stranka i njen tadašnji predsednik Boris Tadić 2008. godine osigurali izbornu pobedu u Srbiji i dobili novi predsednički mandat, otkrio je tadašnji predsednik samoproglašenog Kosova Fatmir Sejdiju.

Ovo praktično znači da su se Tadić i Jeremić, zarad jeftinih političkih poena, dogovarali sa albanskim separatistima kada će deo teritorije Srbije pokušati da se protivpravno otcepi.

Sejdiju je, prisećajući se šta se dešavalo iza kulisa pred početak dijaloga Beograda i Prištine, govorio za KTV o molbi koju je uputio tadašnji ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić, prenosi Koha. Bivši predsednik kvazi-države tvrdi da je tadašnja vlast u Srbiji “već znala da će se pitanje tzv. Kosova okončati nezavisnošću”.

- Imali smo potpuno različite pozicije u pristupu. Oni su imali deo sa Koštunicom, deo sa Tadićem. Obe strane su bile ubeđene da je pitanje tzv. Kosova završeno. Jeremić nam je na sastanku rekao da to ne saopštavamo dok se ne završe izbori i dok Tadić ne postane predsednik - ispričao je Sejdiju.

Podsetimo, Priština je proglasila nezavisnost 17. februara 2008, a predsednički izbori u Srbiji organizovani su 20. januara, odnosno 3. februara, kada je održan drugi krug u kojem je Tadić odneo tesnu pobedu nad Tomislavom Nikolićem.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike