Nisko, niže, srpska opozicija: Traže uvođenje sankcija i da se Srbija okrivi za Banjsku

12.10.2023

21:05

0

Autor: U.N.

Iako se svašta moglo očekivati od prozapadnih opozicionara, i ovaj put su uspeli da dodatno pomere granice političkog beščašća

Nisko, niže, srpska opozicija: Traže uvođenje sankcija i da se Srbija okrivi za Banjsku
Žosep Borelj i prozapadni opozicionari - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović/Tara Radovanović AP/Fred Sierakowski Amir Hamzagić/ATAImages

 

Lideri prozapadne opozicije u Srbiji – Zoran Lutovac, Miroslav Aleksić, Pavle Grbović, Zdravko Ponoš, Dragan Đilas, Nebojša Zelenović i Radomir Lazović poslali su pismo Žozepu Borelju, u kome traže sankcije za predsednika Srbije Aleksandra Vučića i njegove saveznike zbog onoga što se desilo u Banjskoj

Vrhunac političkog beščašća

Iako se svašta moglo očekivati od prozapadnih opozicionara, i ovaj put su uspeli da dodatno pomere granice političkog beščašća. Zaista je neverovatno da neko zatraži od stran(a)ca sankcije predsedniku svoje države. Koliko god se trudili da nas ubede  da se ovim ne zalažu za sankcije Srbiji, nego samo personalno Aleksandru Vučiću, svi znamo da takve sankcije koje oni žele ne bi bile sankcije Aleksandru Vučiću kao nekom N.N. licu, već kao predsedniku Srbije. Voleli to naši opozicionari ili ne, legalno i legitimno izabranom predsedniku Srbije.

Predsednik je uvek i reprezent svoje države. Tako da ovu, slobodno možemo reći bruku, definitivno ne mogu prikriti nemuštim pravdanjima, kako to nije i apel za uvođenje sankcija Srbiji. Poznavajući istorijat delovanja mnogih od tih opozicionih aktera, osnovano možemo da sumnjamo da oni ne bi imali ništa protiv ni širih sankcija Srbiji, ukoliko bi to za njih bilo politički probitačno i ako bi dovelo do njihovog (ponovnog) dolaska na vlast.

Može li se pasti niže od ovoga

Nije samo nevolja u tome što srpska opozicija, ili bi barem trebalo da bude srpska, traži od stranaca sankcije srpskom predsedniku. Još je veća tragedija u povodu za njima priželjkivane sankcije. Radi se o tome da oni žele sankcije srpskom predsedniku i kako oni kažu ,,njegovim saveznicima'' zbog dešavanja u Banjskoj. Ako je iko imao sumnje da li oni žele samo sankcije Aleksandru Vučiću ili državi Srbiji, posle analize povoda sankcija i optužbi, jasno je da su oni za sankcije Srbiji. 

Zato što ukoliko bi Aleksandar Vučić bio smatran odgovornim za dešavanja u Banjskoj, automatski bi bila odgovorna i država Srbija. Neće biti da su baš svi opozicionari toliko nevešti ili neškolovani, pa da ne znaju da bi proglašavanje predsednika Srbije odgovornim za Banjsku i sankcije njemu, bili automatski i proglašavanje države Srbije odgovornom za dešavanja u Banjskoj i kažnjavanje naše zemlje. Biće da su ipak malo i zlonamerni.

Ne napadaju Srbiju zbog Vučića, nego Vučića zbog Srbije

To naši neprijatelji dobro razumeju, pa nije ni čudo što su se odmah u ovu nečuvenu kampanju srpske opozicije uključili politički predstavnici kosovskih Albanaca, kao i njihovi mediji. Njima je Aleksandar Vučić problem zbog toga što ne želi ni da čuje ništa o bilo kakvom priznanju njihove lažne države. Kao što je delu međunarodne zajednice kost u grlu, jer ne želi da uvede sankcije Rusiji. Šta bi srpska prozapadna opozicija uradila po tom pitanju kada bi došla na vlast, najbolje je objasnila Marinika Tepić, koja je rekla da bi oni čim bi srušili Vučića sa vlasti, momentalno uveli sankcije Rusiji. Ako iko ima dilemu da li u tom trouglu stranci-srpska opozicija-Aljbin Kurti ima sinhronizacije, samo neka uporedi šta oni govore o dešavanjima u Banjskoj i kako gotovo identično optužuju našu zemlju i predsednika. 

Proglašenje imenovanih ,, Vučićevih saveznika'' za sankcione mete i njihova kriminalizacija ima i drugi cilj, a to je sveopšte propagandno kriminalizovanje Srba sa severa Kosova, kako bi etničko čišćenje bilo izvedeno pod plaštom navodne borbe protiv kriminala. U kampanju se uključio i nemački poslanik hrvatskog porekla, Josip Juratović, koji je više puta pozivao Srbiju da uvede sankcije Rusiji, a podržao je i proteste prozapadne opozicije. Juratović  sada zajedno sa tom istom opozicijom i Kurtijem udruženo udara na Vučića

Kad opozicija vlasti pređe i u opoziciju državi

Za svaku zemlju je dobro da ima zdravu opoziciju i državotvornu, koja se sa vlašću nadmeće oko toga čiji je program bolji za dobrobit države i društva. Kukanjem strancima za uvođenjem sankcija predsedniku Srbije, kao i zajedničkim stavovima sa privremenim organima u Prištini povodom dešavanja u Banjskoj, srpska opozicija je prekoračila prag toga da je opozicija (samo) vlasti i postala je i opozicija državi.

Pa čak i kada bi hipotetički Srbija bila odgovorna za dešavanja u Banjskoj, kao što nije, zar ne bi i u tom slučaju bilo zdravorazumski da se pred strancima ne opanjkava svoja država? Zdravo razmišljanje i osnovna kultura u civilizovanim zemljama, podrazumevaju da se kritike i animozitet prema vlasti ispoljavaju u svom dvorištu, a prestaju kada se ode u inostranstvo. Srpska opozicija kao da oponaša nekadašnjeg ruskog ministra spoljnih poslova, Andreja Kozireva, pa misle da ,, Srbija nema nacionalne interese, nego samo internacionalne''. 

Šta je to ako nije izdaja

Svesni lošeg rejtinga misle da im je jedino rešenje da im stranci na tacni ponovo donesu vlast. To što je u Srbiji jednom prošlo pre dvadesetak godina, oćekuju da se ponovi. Umesto da imaju neku konkretnu politiku, da siđu u narod, da se bave ozbiljnim razvojem partijske infrastrukture i svim onim čime u drugim zemljama opozicije dolaze na vlast, a što zahteva predan i nekad i višedecenijski rad, oni se pre odlučuju za liniju manjeg otpora i da im stranci osedlaju put ka vlasti. Kako se to drugačije zove kad rušiš vlast svoje zemlje uz pomoć stranog faktora, osim kao izdaja?  

A zašto ih narod toliko uporno neće, možda najbolje objašnjenje leži upravo u svemu onome što smo naveli u redovima iznad. Srbi su narod koji ne želi vlast po meri Kurtija i koji nikada neće prihvatiti politiku koja se bazira na priznanju Kosova, uvođenju sankcija Rusiji i tužakanju sopstvene zemlje strancima uz koordinaciju sa narativima Prištine oko naše južne pokrajine. Paradoksalno, iako je tužno što žele povratak na vlast uz pomoć stranaca, možda su ispravno svesni da bi teoretski jedino na tuđim tenkovima i bajonetima mogli doći opet na istu. Jer, Srbi su još uvek živ i ponosan narod i pre će Aljbin Kurti postati srpski Ramzan Kadirov, nego što će većina u Srbiji ikada podržati takvu izdajničku politiku. 

Bonus video: 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike