Vjosa Osmani priziva sankcije: Srbiju optužuje za nasilje nad susedima i teritorijalne pretenzije

05.02.2023

15:00

0

Ona je iznela tvrdnju i da je jedini način za postizanje dugotrajnijeg mira “međusobno priznanje”

Vjosa Osmani priziva sankcije: Srbiju optužuje za nasilje nad susedima i teritorijalne pretenzije
Vjosa Osmani - Copyright Profimedia

Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani, u intervjuu za hrvatski Večernji list, optužila je srpskog predsedika Aleksandra Vučića da pokušava da destabilizuje region i poručila da će Priština, uz pomoć NATO, sprečiti takav scenario.

Osmani je, u intervjuu koji je objavljen danas, u više navrata komentarisala politiku sprskog predsednika, nakon upornih pitanja hrvatskog novinara o Vučiću, a govorila je i o stanju na KiM i pregovorima sa Beogradom i poručila da se protivi osnivanju Zajednice srpskih opština na severu KiM.

Istovremeno je odbacila bilo kakvu ideju podele KiM ističući da bi to “otvorilo Pandorinu kutiju”. 

Govoreći o dijalogu, ona je rekla da “svaki pregovarački proces ima dve strane” i kada bi se pitalo samo takozvano Kosovo, “dogovor bi se odavno postigao”.

Prema njenim rečima, do sada je nedostajala "konstruktivnost srpske strane" i to je po njenom mišljenju razlog što se proces, koji je započeo 2011. "odugovlači već godinama". 

Ona je naglasila da u Prištini postoji konsenzus gde su “crvene linije” koje u pregovorima “ne bi prešli ni po koju cenu”, a to je kako je nabrojala “da neće biti pregovora što se tiče nezavisnosti i suvereniteta” takozvanog Kosova, i “o kosovskom teritorijalnom integritetu kao suverene države” i neće biti pregovora o ustavnom sistemu koji je postavljen 2008”.

Ona je iznela tvrdnju i da je jedini način za postizanje dugotrajnijeg mira “međusobno priznanje”.

Na konstataciju novinara “da se čini da je međunarodna zajednica preblaga prema Aleksandru Vučiću i njegovoj politici” i pitanje “zašto su SAD i EU blagi prema Vučićevoj politici”, ona je rekla da je “teško razumeti zašto je toliko mirotvornosti kada je u pitanju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, uzimajući u obzir da se radi o lideru koji je služio kao Miloševićev ministar propagande u ratovima bivše Jugoslavije i koji nije nimalo promenio stavove i ciljeve prema susednim zemljama”.

Upoređujući dalje Vučića sa Miloševićem, za koga je navela “da su ga mnogi devedesetih smatrali mirotvorecem”, ona je rekla “da što više Vučića smatraju mirotvorcem i što više Srbija ne dobija jasne insrukcije delovanja i sankcije međunarodne zajednice, biće sve više podstaknuta da čine nasilje nad svojim susedima”.

Na pitanje šta su o po njenom mišljenju “Vučićevi krajnji ciljevi”, Osmani je navela da je uverena da su “Vučićevi ciljevi teritorijalni” i da “njemu nije stalo do srpskih građana, ni do Srba koji žive na Kosovu”.

Osmani je rekla da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ima jasne teritorijalne pretenzije prema takozvanom Kosovu i drugima na Zapadnom Balkanu.

Ona je iznela tvrdnju da predsednik Srbije ima za cilj da destabilizuje region kako bi ostvario svoje ciljeve i da time pomaže ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, ali da će Priština svojim snagama i uz pomoć NATO sprečiti ove scenarije.

Govoreći o osnivanju ZSO rekla je da to “kompleksno pitanje” i da ustav takozvanog Kosova “ne dopušta stvaranje posredničke vlade koja je 2015. bila inicirana dokumentom o zajednici srpskih opšina” i da  “zbog toga dokument iz 2015. nije prošao test Ustavnog suda Kosova”.

Ona je rekla i da žele da spreče “drugi stepen vlasti između lokalnih i nacionalnih uprava” i da ZSO dobije moć koja vodi prema modelu Republike Srpske u BiH.

Osmani je još navela i da je Srbija potpisala gotovo 40 sporazuma u Briselu, ali da prema njenim tvrdnjama “većinu njih nije implementirala”, i da je to pokazatelj kako je rekla ”da u Srbiji ne drže do svoje reči” i da se na Beograd mora “izvršiti pritisak” da bi se naterao da implementira ono što je potpisano.

Ocenjujući odnose Prištine sa državama regiona ona je rekla da "izvanredno sarađuje i s Crnom Gorom, Severnom Makedonijom i Albanijom, kao i s Hrvatskom i Slovenijom koje su u Evropskoj uniji i koji su “velika podrška”.

“Bosna i Hercegovina nije formalno priznala Kosovo, ali imamo izvanredne odnose s ljudima iz Bosne i Hercegovine”, rekla je Osmani.

Ona je posebno istakla ”nikada bolje odnose s Hrvatskom” i naglasila da “Hrvatska dobro razume kroz što prolazimo i kroz što smo prošli”.

Navela je i da jako počašćena time što je primila u posetu sve predsednike susednih zemalja, osim predsednika Srbije i da će te posete uzvratiti.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike