Nebenzja besan: Savet bezbednosti UN je „talac" Zapada, ruska rezolucija o Izraelu nije usvojena zbog jednog detalja

17.10.2023

22:09

0

Dokument nije dobio potrebnih devet glasova za usvajanje

Nebenzja besan: Savet bezbednosti UN je „talac" Zapada, ruska rezolucija o Izraelu nije usvojena zbog jednog detalja
Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija - Copyright AP Photo/John Minchillo, Pool

Rad Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija koče zapadni interesi, izjavio je u utorak stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzija. Njegovi komentari usledili su nakon što je Savet odbacio ruski nacrt rezolucije o sukobu Izrael-Gaza.

Rezolucijom se osuđuju svi akti terorizma, kao i svako nasilje nad civilima, i poziva se na hitan prekid vatre između Izraela i palestinskih oružanih grupa. Takođe se insistiralo na oslobađanju svih talaca.

Dokument nije dobio potrebnih devet glasova za usvajanje. Podržale su ga Rusija, Kina, Ujedinjeni Arapski Emirati i Mozambik, dok su SAD, Velika Britanija, Francuska i Japan glasale protiv, a šest zemalja je bilo uzdržano.

- Žalimo što je Savet bezbednosti UN ponovo postao talac težnji zapadnih zemalja. To je jedini razlog zbog kog nije bila u stanju da pošalje jasnu, snažnu kolektivnu poruku koja ima za cilj deeskalaciju situacije - rekao je Nebenzia posle glasanja, nazvavši to „najvećim nasiljem na Bliskom istoku poslednjih decenija“.

Nebenzja je rekao da ceo svet čeka da Savet bezbednosti preduzme akciju da zaustavi krvoproliće, ali da su zapadne delegacije „stavile tačku na ta očekivanja“.

Profimedia
 

Diplomata je takođe primetio da praktično nijedna od zemalja koje su se protivile rezoluciji Rusije nije dala nikakve „osnovne argumentovane primedbe“, osim jedne delegacije, za koju je rekao da nije dala nikakve „suštinske komentare“.

Stalna predstavnica SAD u UN Linda Tomas-Grinfild objasnila je da je Vašington odlučio da glasa protiv rezolucije koju je izradila Rusija jer ona ne sadrži eksplicitnu osudu Hamasa.

Pre glasanja Nebenzja je objasnio da se u nacrtu ne pominje Hamas jer je glavni fokus bio na humanitarnoj komponenti sukoba.

Palestinska militantna grupa ispalila je hiljade projektila na Izrael i poslala svoje militante preko granice iz Gaze 7. oktobra, ubivši oko 1.400 Izraelaca.

Izrael je odgovorio objavom rata Hamasu, uspostavljanjem blokade Gaze i sprovođenjem kampanje bombardovanja enklave bez presedana, za koju se očekuje da će uskoro biti praćena kopnenom ofanzivom. Palestinski zvaničnici su prijavili više od 3.000 smrtnih slučajeva u Gazi za vreme trajanja sukoba.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike