Nova rezidencija ambasadora Srbije u Vašingtonu otvorena uz svečani prijem i kolo: Eskobar ispoštovao ovaj srpski običaj

17.10.2023

10:30

0

Autor: I.K.

Ambasador Đurić je rekao da nije ovo samo otvaranje rezidencije, nego simbol želje Srbije da bude bliža i bolji prijatelj SAD

Nova rezidencija ambasadora Srbije u Vašingtonu otvorena uz svečani prijem i kolo: Eskobar ispoštovao ovaj srpski običaj
Copyright RTS/Printscreen

U Vašingtonu je otvorena nova rezidencija ambasadora Srbije. Ambasador Marko Đurić i njegova supruga Andrijana priredili su svečani prijem kojem je prisustvovao veliki broj diplomata, funkcionera Stejt departmenta, poslovnih ljudi, predstavnika vojske SAD i drugih zemalja, kao i lidera srpske dijaspore.

Ambasador Đurić je, pozdravaljajući goste, rekao da su se okupili ne samo da otvore rezidenciju, jer to nije samo zgrada, nego simbol želje Srbije da bude bliža i bolji prijatelj SAD.

RTS/Printscreen
ambasador Marko Đurić obraća se prisutnima na otvaranju nove rezidencije u Vašingtonu

 

Takođe je istakao da je to prilika i da učimo jedni o drugima, razmenimo kulturna iskustva i gradimo nove ekonomske perspektive.

Jedan od gostiju bio je i izaslanik američkog predsednika Džozefa Bajdena za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, koji je, pozdravljajući se sa domaćinima, ambasadorom Markom Đurićem i njegovom suprugom, ispoštovao srpski običaj ljubljenja tri puta u obraz.

RTS/Printscreen
Gabrijel Eskobar među važnim zvanicama na prijemu u rezidenciji u Vašingtonu

 

Komandant Nacionalne garde Ohaja general-major Džon Haris rekao je u ekskluzivnom intervjuu za RTS da je veoma inspirativno biti sa ambasadorom, koji je, kako je rekao, verovatno najbolji predstavnik svoje zemlje kojeg je ikada video.

"Ali, ova zgrada i njena istorija, arhitektura, umetnost, sve je toliko inspirativno da vas pokreće emocionalno", rekao je Haris, koji je tokom svečanosti poželeo i da zaigra kolo.

RTS/Printscreen
general-major Džon Haris zaigrao kolo u novoj rezidenciji

 

Inače, reč je o zgradi koju je tokom četrdesetih godina dvadesetog veka kupio kralj Petar Drugi Karađorđević, a koja je u jednom periodu bila potpuno zapuštena.

Veče je ulepšao i nastup kulturno-gradskog društva "Diogen" iz Beograda i članovi njegovog orkestra.

RTS/Printscreen
 

 

Ambasador Đurić je rekao da je zgrada mesto na kome se Srbija u jednom novom i drugačijem svetlu predstavlja Americi i svetu.

"Ovo je dom novog srpskog lobija u Sjedinjenim Državama i veoma sam srećan što smo uz podršku predsednika Vučića i Ministarstva spoljnih poslova uspeli da u rekordnom roku, dakle za manje od dve godine, od ruševine napravimo jednu od najlepših rezidencija u Vašingtonu. Uz novu ambasadu koju smo otvorili prošle godine na manje od jedne milje od Bele kuće", rekao je Đurić.

Kada je reč o planovima o korišćenju rezidencije ambasadora, do sada je pripremljeno šest kulturno-gradskih programa u naredna dva meseca.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS/24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike