Ambasadori Đurić i Hil: Odnosi Srbije i SAD idu uzlaznom linijom, pred nama su velike i važne stvari

07.09.2023

10:02

0

Srbija je ostvarila izuzetne razvoje u ekonomiji, politici, infrastrukturi, jačanju međunarodnog položaja

Ambasadori Đurić i Hil: Odnosi Srbije i SAD idu uzlaznom linijom, pred nama su velike i važne stvari
Copyright TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

Ambasadori Srbije u Vašingtonu i SAD u Beogradu Marko Đurić i Kristofer Hil ocenili danas u Beogradu, na konferenciji Dan Amerike, da odnosi dveju zemalja idu uzlaznom linijom, da su postojani i naglasili da će saradnja u periodu koji predstoji dobijati samo na ubrzanju i zaletu.

Ambasador Đurić izjavio je da je Srbija zemlja koja je u prethodnih nekoliko godina ostvarila izuzetne razvoje u ekonomiji, politici, infrastrukturi, jačanju međunarodnog položaja, zemlja koja je pokazala izdržljivost i u nizu međunarodnih kriza kojima smo bili svedoci. 

TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ
 

 

Čvrsto sam uveren da su pred Srbijom novi horizonti razvoja i napretka upkos izazovima, rekao je Đurić.

"Srbija je čvrsto opredeljena da SAD u budućem razvoju budu jedan od ključnih strateških partnera na našem političkom, ekonomskom i svakom drugom putu napretka", naglasio je Đurić.

Podsetio je da je u Vašingtonu otvorena nova ambasada, rezidencija, da je urađeno mnogo na jačanju srpskog kokusa, a nedavno je osnovan i Srpsko-američki poslovni savet. 

Sve su to stvari koje daju dodatni zamajac sa naše strane, rekao je Đurić.

"Uveren da su pred nama velike i važne stvari, a o tome svedoči i poseta generala Nacionalne garde Ohaja (Džona) Herisa", rekao je Đurić i dodao da ta saradnja svedoči o partnerstvu srpskih i američkih oružanih snaga na temeljima jačanja poverenje i veza, koje su zalozi saradnje u godni u kojoj se obeležava 142 godine srpsko-američkih odnosa, a koje krase i karakteriše istorijska povezanost i ekonomski interes i zajednički politički interesi.

TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ
ambasador Marko Đurić

 

U godinama koje dolaze ne očekuje nas ništa drugo osim jačanja veza, rekao je Đurić.

Ambasador Hil je rekao da mu je velika čast što je na konferenciji sa Đurićem i generalom Herisom koji su uradili mnogo za odnose Srbije i Amerike, i rade i dalje na njihovom jačanju i stvaranju još čvršćih odnosa.

"Okupili smo se septembra 2023. jer je to posebno važan trenutak u ovim odnosima. U prilici smo da možemo da pomeramo unapred naše odnose, a kao što svaki biciklista to zna, važno je stalno se kretati napred", rekao je Hil na skupu koji organizuje Kongres srpsko-američkog prijateljstva i magazin "Diplomacy and Commerce".

Ambasador Hil je rekao da će se danas razgovarati o mnogim dešavanjima u svetu, ali je i dodao da mora da naglasi da su odnosi Srbije i SAD postojani, nezavisno od toga šta se u svetu dešava.

TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ
ambasador Kristofer Hil

 

Treba da sarađujemo posebno na polju privredne saradnje gde imamo zajedničke interese, radićemo i na jačanju političkih odosa, i o temama vezanim za bezbednost, o kojima posebno moramo da razgovaramo, rekao je Hil.

"Ako se vratimo 142 godine unazad od kada sežu naši odnosi, moramo reći da oni imaju sve šanse da nastave još toliko 142, a u periodu koji predstoji samo treba da dobijaju na ubrzanju i zaletu", rekao je Hil.

Osnivač Kongresa srpsko-američkog prijateljstva Vladimir Marinković rekao je da se danas obeležava Dan Amerike u Beogradu, a kako je dodao, danas je i važan dan jer su tu prijatelji iz Nacionalne garde Ohaja.

TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ
general-major Džon Heris

 

To je jedinstvena prilika da na jednom mestu vidimo razgovor dva ambasadora, Đurića i Hila. 
Pravo je vreme, kako je dodao, za unapređenje bilateralnih odnosa i otvaranje strateškog dijaloga.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike