Dve strane iste medalje srama: Dok se Štukan hvali ubijanjem Srba, Milan Marić sopstveni narod optužuje za navodni genocid

10.06.2023

21:23

2

Dva glumca, Marić i Štukan, osim profesije dele mnogo zajedničkih osobina

Dve strane iste medalje srama: Dok se Štukan hvali ubijanjem Srba, Milan Marić sopstveni narod optužuje za navodni genocid
Copyright Ilustracija/Printscreen/Youtube/24sedam

Deo opozicije je juče ponovo organizovao politički protest, koji je bio znatno manje posećen nego skup prošle sedmice. Ovom pokušaju pokretanja obojene revolucije, po običaju, prisustvovali su i pojedinci iz Hrvatske, a sada je sa opozicijom šetao i osvedočeni zločinac i kriminalac, nekadašnji narkoman, koji je u međuvremenu postao i glumac – Feđa Štukan.

On je juče, slobodno šetajući srpskom prestonicom, otvoreno pozvao na nasilje i rušenje ustavnog poretka Srbije.

- Vrlo je lako da se to okrene u nekom pravcu na kojem se ne baziraju ovi protesti. Ne znam kako to da kažem javno i pazim šta govorim... ne bih pozivao ni na šta, ali mislim da je i tu deo rešenja. Ako svi vide da je ovo uvek sve mirno i divno, šta onda!? Kad su Nemci došli ovde naoružani, nismo izlazili ovde sa parolama i bili mirni i dostojanstveni, nego su se ljudi morali organizovati malo ozbiljnije.

Prošao obuku kod mudžahedina

Štukan je inače poznat po tome što se hvalio kako je učestvovao u ratu kao snajperista tzv. Armije BiH i da je “ubijao četnike”. Na početku rata se prijavio u “Zelene beretke”, posle čega odlazi u sastav policije, a na kraju završava kod mudžahedina.

- Tu sam bio devet meseci, posle toga sam otišao u 2. brdsku brigadu, jer sam tamo imao najviše prijatelja, oni su me poslali na obuku za specijalne jedinice kod mudžahedina: Abaza, Dževada i Huseina u Velesićima. To sam završio za dva meseca otprilike, i bio u Specijalnoj jedinica 2. brdske brigade Armije BiH – pričao je Štukan, dok je u drugoj izjavi prepričao kako je Srbinu “pucao u glavu da ga ubije”, ali je promašio jer je bio predaleko.

Printscreen/YouTube
Feđa Štukan

Sarajevski  glumac je pored toga, prema sopstvenom svedočenju, učestvovao u podvođenju žena, ali i pokušaju ubistva.

- Došlo je do pucnjave u klubu i policija me je uhvatila s tuđim pištoljem iz kojeg sam pucao na nekog glupana iz Vršca. Nisam ga ubio, jer sam naleteo na prazne čaure – ispričao je on.

Štukanov šovinizam i Marićev autošovinizam

Na istom skupu opozicije gde se šetao osvedočeni ubica Srba i kriminalac Štukan, govor je držao njegov kolega, glumac Milan Marić.

Pored iste profesije, njih dvojica dele još mnoga toga zajedničkog.

Dok Štukan bez imalo griže savesti priča kako je ubijao Srbe, kao glavni problem na prostoru bivše Jugoslavije istaći će – nacionalizam, pri tome naravno misleći samo na ljubav prema srpskom narodu. S druge strane, nikada neće izgovoriti nijednu lošu reč o bošnjačkom šovinizmu i pokušaju ukidanja srpskih prava u BiH. 

Takođe, nikada iz njegovih usta nećete čuti osudu zločina nad Srbima, uključujući i ubistvo 3.267 naših sunarodnika iz okoline Srebrenice i Bratunca.

Na istoj ideološkoj liniji je i Marić, koji nije imao nikakav problem da učestvuje u antisrpskom projektu kojim se naš narod i država optužuju za navodni genocid u Srebrenici. 

Kada je posle snimanja antisrpskog propagandnog spota upitan zašto je to uradio, Marić je rekao da “ne deli žrtve”. Naravno, srpske žrtve nikada nije pomenuo...

Isti slučaj je i sa Štukanom, koji barem ne krije da je ubijao Srbe. I baš tamo, u Sarajevu, gde je Štukan pucao iz snajpera, postojale su i srpske žrtve. Za četiri godine rata ubijeno ih je nekoliko hiljada, među njima i 120 dece. Pa opet, ni Marić ni Štukan nisu smatrali da i oni treba da se pomenu. Barem ponekad... 

24sedam/Katarina Mihajlović
Milan Marić

Štaviše, mnoge od tih ubijenih Srba bili su žrtve snajperista koji su svakodnevno pucali po srpskim delovima Sarajeva. Koliko je njih, neposredno pre ubistva na nišanu držao upravo Štukan, zna samo on.

Koja je onda razlika između Marića i Štukana? Suštinski, ona ne postoji. Zajednička im je mržnja prema svemu što je srpsko, samo što se ona manifestuje u različitim oblicima. Dok je kod Štukana ta mržnja čist šovinizam, kod Marića se, s obzirom da je na njegovu žalost rođen kao Srbin, ona manifestuje u formi autošovinizma. Jedina razlika je ta što je Štukan svoju mržnju ispoljio kroz snajpersku cev, dok Marić nije išao tako daleko.

Setne priče o Jugoslaviji koju su sami cepali

I tako, dok Druga Srbija proglašava ratnim zločincem svakog Srbina koji je branio svoju porodicu i kućni prag, isti ti krugodvojkaši, poput Marića, nemaju nikakav problem da ugoste nekog ko se otvoreno hvali kako je ubijao Srbe.

Printscreen/YouTube
Feđa Štukan

Posle pokušaja pokretanja obojene revolucije i mokrenja na zgradu Vlade Srbije, verovatno su prošetali do Skadarlije i naručili neku pesmu iz perioda SFRJ, uz neizbežan razgovor o tome kako bi sve bilo bolje da ne nema “velikosrpskog nacionalizma”.

Paradoksalno, svi će se oni praviti da su zaboravili činjenicu da su upravo Štukanovi sunarodnici listom glasali na neustavnom referendumu za otcepljenje od te iste SFRJ, a kada im to nije prošlo, onda su se dohvatili oružja pa zapucali po srpskim svatovima na Baščaršiji.

Za to vreme Srbi su jedni pokušavali da spasu tu zemlju, ali to nije toliko bitno. Za Drugu Srbiju i njihove prijatelje iz Hrvatske i FBiH, koji još nisu saprali srpsku krv sa svojih ruku, jedni krivac za raspad Jugoslavije su oni koji su pokušali da je sačuvaju.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike