Autošovinizam ili aktivizam “zbog mira u kući”: Zašto će Milan Marić držati govor na političkom protestu opozicije? (VIDEO)

08.06.2023

21:42

0

Glumac Milan Marić biće jedan od govornika na sledećem političkom protestu opozicije i time stati uz one koji koriste tragedije zarad skupljanja jeftinih političkih poena

Autošovinizam ili aktivizam “zbog mira u kući”: Zašto će Milan Marić držati govor na političkom protestu opozicije? (VIDEO)
Milan Marić - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Glumac Milan Marić nastupiće na političkom protestu opozicije koji će biti održan sutra u Beogradu. Time će i on, poput svojih kolega Dragana Bjelogrlića i Nikole Koja, stati na stranu onih koji, zarad jeftinih političkih poena, pokušavaju da iskoriste dve stravične tragedije koje su se desile u našoj zemlji početkom maja.

Ipak, za razliku od njegovih starijih kolega, Marićevi motivi nisu sasvim jasni. Naime, poznato je da je glumac intimni prijatelj Bjelogrlićeve ćerke, pa je moguće da on sada samo koristi priliku kako bi se dokazao kao “dobar zet” koji je uvek tu da pomogne “tastu”. Ukoliko je to slučaj, moglo bi se reći da Marić koristi tragedije u kojima su deca nastradala zarad “mira u kući”, jer je poznato kako u glumačkoj branši prolaze oni koji se zamere Bjelogrliću.

Učestvovao u antisrpskom propagandnom spotu 

S druge strane, Marić je već učestvovao u kampanjama kojima bi trebalo da se potvrdi teza o Srbima kao genocidnom narodu, tako da je angažman na političkim protestima možda i čin ideološkog zanosa, s obzirom da deo opozicije koji organizuje ove skupove već godinama otvoreno optužuje Srbe i Srbiju za genocid.

Podsetimo, Marić je svojevremeno zajedno sa Mirjanom Karanović, Snežanom Bogdanović i Uliksom Fehmijuom snimio propagandni spot u kom čita iskaze muslimanskih svedoka i navodnih žrtava sa suđenja generalima Radislavu Krstiću i Ratku Mladiću.

Kada je posle snimanja propagandnog spota u kojem se Srbi optužuju za navodni genocid upitan zašto je to uradio, Marić je rekao da “ne deli žrtve”. Naravno, to ne znači da je ikada pomenuo 3.267 Srba koji su ubijeni u okolini Srebrenice i Bratunca, jer te žrtve ne interesuju ni glumca ni njegove istomišljenike iz opozicije.

Opozicija već godinama optužuje Srbe za navodni genocid

Podsetimo, jedna od organizatorki protesta, Marinika Tepić je 2016. godine potpisala Predlog rezolucije o genocidu u Srebrenici, čime je zahtevala da se srpski narod osudi za genocid, a to je ponovila i u nekim svojim govorima.

- Tražim da se u krivičnom zakoniku prepozna kao kažnjivo negiranje genocida i ratnih zločina od strane svih sudova koji se ovom tematikom i problematikom bave, i to naročito kada je reč o presudama koje se odnose na zločine i genocid počinjen u naše ime. Po zakoniku Srbije, kažnjivo je negiranje genocida u Ruandi, ali nije kažnjivo negiranje genocida koji je počinjen u naše ime. Vi se frljate nečim što je toliko teška i ozbiljna stvar kao što je genocid a niste u stanju da se suočite s njim i da prepoznate da genocid nije pitanje broja, da li je žrtava bilo 100 ili 100.000, nego namere da se neki narod istrebi i da nestane. A mi imamo snimke koji svedoče o tome u Haškom sudu, da su građani Srebrenice, koji su bili okupljeni tamo, odvajani na muške i ženske. Dakle, tu je ta genocidna namera u suštini. Ja vas molim da uzmete u obzir ovaj predlog, da otvorimo raspravu na ovu temu, da se suočimo sa prošlošću, i sa zločinima i sa genocidom koji je počinjen u naše ime. Ne treba se toga stideti, treba imati hrabrosti i sa tim se suočiti – rekla je Marinika Tepić jednom prilikom u Skupštini Srbije.

Tepićeva nije jedina u opoziciji koja promoviše propagandu o navodnoj genocidnosti našeg naroda i države. 

 

 

Gostujući na tajkunskoj N1 televiziji Aleksandar Jovanović Ćuta, Nebojša Zelenović i Biljana Đorđević iz pokreta “Ne davimo Beograd” su otvoreno rekli da smatraju da se u Srebrenici desio genocid i da su za to krivi Srbi i država Srbija.

- Moramo da poštujemo odluku Tribunala – rekao je Ćuta, dok su Zelenović i Đorđevićeva poručili:

- Srebrenica je genocid!

Antisrpski stavovi, dodvoravanje ili oboje?

S obzirom da se po tom pitanju slaže s opozicijom, moguće je da je i Marić odlučio da im se pridruži na sutrašnjem protestu koji ima za cilj rušenje suvereniteta Srbije i povratak na vlast onih snaga koje su našu zemlju opljačkale i rasprodale u periodu od 2000. do 2012. godine. 

24sedam/Katarina Mihajlović
 

S druge strane, poznato je da je Marić glumio u nekim Bjelogrlićevim filmovima i kada se na to doda i romantična veza sa njegovom ćerkom, moguće je da glumac zarad mira u kući igra i svoju životnu ulogu – dobrog zeta koji je uvek tu da pomogne svom tastu. 

Na kraju, možda je Marić odlučio da “jednim udarcem ubije dve muve” pa su njegovi antisrpski stavovi i pokušaj dodvoravanja Bjelogrliću, podjednako uticali na to da uzme učešća na sutrašnjem političkom protestu.

Kakva god bila Marićeva prava motivacija, jedno je sigurno – Srbiji ne može da bude dobro ukoliko u fotelje zasednu oni koji otvoreno optužuju naš narod za genocid. Narod to dobro zna i zato opozicija na sve načine pokušava da izbegne izbore.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike