Dačić posle današnjih sastanaka sa šefovima diplomatija EU i Zapadnog Balkana: "Nije bilo izraženih pritisaka na Srbiju"

22.05.2023

21:08

0

Podsetio je da je pre 10 godina potpisao Briselski sporazum i prokomentarisao da ne može da razume da se i posle toliko vremena slušaju ekstremističke izjave iz Prištine, a da se ne govori o tome zašto nisu formirali ZSO

Dačić posle današnjih sastanaka sa šefovima diplomatija EU i Zapadnog Balkana: "Nije bilo izraženih pritisaka na Srbiju"
Ivica Dačić - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas u Briselu, posle sastanka sa šefovima diplomatija EU i Zapadnog Balkana, da tokom tog susreta nije bilo pritisaka na Srbiju, kao i da je prijatno iznenađen zbog toga što su gotovo svi ministri iz EU pozitivno govorili o potrebi da zemlje Zapadnog Balkana što pre, sa konkretnim rokovima, postanu punopravne članice Unije.

Dačić je, međutim, precizirao da se o konkretnim rokovima danas ipak nije govorilo. On je dodao da su predstavnici privremenih prištinskih institucija i danas pokazali ekstremističko ponašanje, dodajući da je takvo njihovo ponašanje već postalo dosledno.

- Govorili su o tome da Srbija predstavlja opasnost po mir i stabilnost, da smo mi remetilački faktor, a oni faktor mira i stabilnosti, što deluje zaista, nestvarno - rekao je Dačić novinarima u Briselu.

Podsetio je da je pre 10 godina potpisao Briselski sporazum i prokomentarisao da ne može da razume da se i posle toliko vremena slušaju ekstremističke izjave iz Prištine, a da se ne govori o tome zašto nisu formirali Zajednicu srpskih opština.

TANJUG/ JADRANKA ILIC
 

Dačić je kazao da je bilo reči i o usklađivanju spoljne politike Srbije sa politikom EU, dodajući da im je poručio da treba da budu korektni prema Srbiji. Dodao je da Srbija nije vrednosno neutralna po pitanju kršenja teritorijalnog integriteta Ukrajine, navodeći da je to pokazala glasanjem za različite rezolucije.

Ministar je objasnio i da se Srbija nije pridružila sankcijama, jer ne veruje u ispravnost takvih mera, a takođe rukovodeći se svojim interesima jer je, kako je podsetio, u pitanju je teritorijalni integritet i suverenitet Srbije. Dačić je poručio i da Srbija neće biti mesto odakle će se kršiti sankcije.

- Ono što može da nas raduje jeste da nije bilo izraženih pritisaka na Srbiju, naprotiv, mislim da su svi ljudi mogli da vide kako izgleda ekstremistička politika koju Priština sprovodi - rekao je Dačić.

On je ukazao na to da se i sama Unija ne pridržava onoga što je utvrđena zajednička spoljna politika, navodeći primer Prištine.

- Nisu sve zemlje priznale Kosovo, kako je onda nezavisno Kosovo zajednička spoljna politika? Sad su im dali viznu liebaralizaciju, pokrenuli proceduru za članstvo u Savetu Evrope. Oni se sami ne pridržavaju onoga sto je utvrđena zajedncka spoljna politika kada je reč o našem teritorijalnom integritetu i suverenitetu - rekao je Dačić.

Upitan da prokomentariše izjavu visokog predstavnika EU Žozepa Borelja koji je rekao da bliske veze sa Rusijom i članstvo u EU nisu kompatibilni, Dačić je kazao da se o tome i ranije govorilo.

- Ovde je problem u tome što princip očuvanja teritorijalnog integriteta treba da bude univerzalan, a ne da ne važi samo za Srbiju - rekao je Dačić.

Dačić je na sastanku ministara u Briselu pozvao sve da analiziraju koliko koja zemlja primenjuje sankcije prema Rusiji, te upitao kako je moguće da neko uvodi sankcije Rusiji, a da sa tom zemljom ima sve veću trgovinsku razmenu, za razliku od Srbija koja ima sve manju. Dačić je poručio da Srbija treba da vodi računa o svojim nacionalnom interesima.

- Kaže se, mi smo u obavezi da uskladimo našu spoljnu politiku do momenta ulaska u EU, jel tako piše? Pa kad je taj momenat? Evo, neka nam kažu kad je taj momenat, a mi ćemo da kažemo kada ćemo, a ovako mi da kažemo sad ćemo, a oni da kažu, videćemo mozda će biti, a ne mora da znači. To nije korektno - rekao je.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike