Dačić u Briselu sa ministrima spoljnih poslova EU i Zapadnog Balkana

22.05.2023

16:05

0

Dačić se prethodno sastao sa predsednikom Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta Dejvidom Mekalisterom

Dačić u Briselu sa ministrima spoljnih poslova EU i Zapadnog Balkana
Copyright AP Photo/Virginia Mayo

U Briselu je počeo sastanak ministara spoljnih poslova Evropske unije i šefova diplomatija Zapadnog Balkana, na kojem učestvuje i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Radni ručak se održava na marginama skupa Saveta za spoljne poslove EU.

Dačić se prethodno sastao sa predsednikom Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta Dejvidom Mekalisterom sa kojim je razgovarao o aktuelnim dešavanjima u Evropi i regionu, evropskim intergracijama Srbije, o usklađivanju spoljne politike sa Unijom, kao i o dijalogu Beograda i Prištine.

AP Photo/Virginia Mayo
Borelj i Dačić

 

Ministar spoljnih poslova će se tokom dana sastati i sa komesarom za proširenje i susedsku politiku Oliverom Varhejijem.

Dačić i Mekalister razgovarali su o aktuelnim dešavanjima u Evropi i regionu, evropskim integracijama Srbije i dijalogu između Beograda i Prištine. Dačić je ponovio stav da članstvo u Evropskoj uniji ostaje strateški cilj Srbije, kao i jedan od glavnih spoljnopolitičkih prioriteta.

Naglasio je da Srbija u potpunosti ostaje posvećena reformskom procesu i unapređenju svih sfera našeg društva, kao i daljem razvoju regionalne saradnje koja neposredno doprinosi izgradnji međusobnog poverenja, procesu pomirenja i podstiče ukupan razvoj na našem putu ka punopravnom članstvu u EU.

Kada je reč o napretku na evropskom putu, Mekalister je pozitivno ocenio proces reformi, kao i korake koje Vlada Srbije preduzima kako bi uskladila svoju viznu politiku sa EU, ali je istakao i važnost daljeg usaglašavanja spoljne i bezbednosne politike. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike