Borelj se oglasio posle sastanka u Briselu, pa pomenuo ZSO: "Dve strane imaju različite poglede na ovo pitanje"

02.05.2023

22:41

0

Čak i ako se ne slažu, dogovorili su se da otpočnu razgovore o osnivanju ZSO u bliskoj budućnosti - rekao je Borelj

Borelj se oglasio posle sastanka u Briselu, pa pomenuo ZSO: "Dve strane imaju različite poglede na ovo pitanje"
Aleksandar Vučić na pregovorima u Briselu - Copyright Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj rekao je da je uspostavljanje ZSO dogovoreno pre 10 godina, kao i da je to važan deo sporazuma.

- Večeras smo održali važan dijalog i želim da se zahvalim EU, posebno Miroslavu Lajčaku za sav trud oko ovih pregovora, da se od pregovora pređe na implementaciju - rekao je Borelj.

On je potvrdio da je postignut dogovor o Deklaraciji o nestalim licima.

- Ovo je dogovor koji ne treba da bude politizovan. Mnoge porodice su dugo patile i zaslužuju da znaju sudbinu svojih voljenih. Vreme je da se zatvori to bolno poglavlje - rekao je Borelj.

On je naglasio da je ovo veoma bitno poglavlje koje je rešeno nakon dugih pregovora.

- Obe strane su preduzele značajan korak ka osnivanju ZSO. Dogovoren je pre deset godina. Danas je on konačno predstavljen. U pitanju je prvi nacrt, nije konačan - rekao je Borelj.

- Kao što je i očekivano strane imaju različita mišljenja o ZSO. Što ne iznenađuje. Ovo je očekivano, ali čak i ako se ne slažu, dogovorili su se da otpočnu razgovore o osnivanju ZSO u bliskoj budućnosti, a da ovaj prvi nacrt bude početna tačka razgovora - rekao je Borelj i pozvao obe strane da vode konstruktivne razgovore i da budu spremni na kompromise.

Kao poslednju tačku koja je manje pozitivna, Borelj je naveo diskusiju o aktuelnim problemima.

"Mogli bismo da se suočimo sa kritičnom situacijom na KiM"

- Još jednom izražavam veliku zabrinutost o situaciju na severu Kosova posle skorašnjih izbora sa niskom izlaznošću. Jasno je, s obzirom na to, da oni ne nude dugoročno političko rešenje. Naprotiv, imaju potencijalu za eskalaciju i da unize implementaciju sporazuma. To nije ono što želimo da se desi, nadam se da niko ne želi, ali je veliki rizik. I zato sam apelovao na obe strane da nađu rešenje koje omogućava kosovskim Srbima da se vrate u institucije koje su napustili u novembru - naveo je Borelj.

Dodao je da je zabrinut i da je jasno da su konkretne akcije obe strane potrebne da bi se izbegla esklacija.

- Nažalost lideri nisu mogli da nađu rešenje danas. Plašim se da bi mogli možda, da se suočimo sa kritičnom situacijom, razgovori moraju da se nastave uskoro - poručio je Borelj.

Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija počeo je u Briselu nešto posle 18 sati uz posredstvo šefa diplomatije EU Žozepa Borelja i specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka, a ubrzo je usvojena Deklaracija o nestalima.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike