Stranci vode organizaciju Sava Manojlovića: Pored novca, sa Zapada mu stižu i direktive

22.05.2023

18:49

0

“Kreni-promeni” je na platnom spisku Rokfelerovog fonda, a na stranice na društvenim mrežama im vode stranci

Stranci vode organizaciju Sava Manojlovića: Pored novca, sa Zapada mu stižu i direktive
Copyright Printscreen

Građani Beograda ponovo su ovih dana morali da trpe maltretiranje dela opozicije koji je organizovao protest ispred Skupštine Srbije, a zatim i, stvarajući saobraćajni kolaps, blokirao auto-put na Novom Beogradu.

Koristeći tragedije koje su se dogodile početkom maja, deo opozicije je opet pokušao da prikupi neki jeftin politički poen stavljajući se na čelo protesta protiv nasilja.

Među opozicionim političarima koji su bili prisutni bio je i Savo Manojlović koji je na protestu “protiv nasilja” uspeo i da se potuče sa jednim demonstrantom.

Članstvo u Demokratskoj stranci i nevladin aktivizam

Podsetimo, Manojlović je vođa organizacije “Kreni-promeni” koji je postao poznat javnosti posle protesta i blokada puteva 2021. godine. Opozicija i tajkunski mediji su ga tada predstavili kao “mladog i politički naukaljanog aktivistu”, ali činjenice govore da ništa od toga nije tačno.

Naime, Manojlović nije baš tako mlad, kako prozapadni mediji pokušavaju da ga predstave (duboko je u četvrtoj deceniji), a nije ni nov u politici, s obzirom na to da su sada već poznate njegove veze s bivšim režimom na čelu sa Demokratskom strankom.

Rokfelerovi dolari i zapadni nalogodavci

Ipak, vođa organizacije “Kreni-promeni” javno pokušava da se distancira od svog nekadašnjeg stranačkog angažmana, jer mu se aktivizam u nevladinom sektoru itekako isplati. Naime, već je odavno poznato da je “Kreni-promeni” na platnom spisku Rokfelerovog fonda, o čemu svedoči i donacija od masnih 60.000 dolara što je objavljeno na zvaničnom sajtu fondacije Braće Rokfeler.

Printscreen
 

Ni tu nije kraj. Savo Manojlović i njegova nevladina organizacija, koja učestvuje u protestima opozicije i pokušaju destabilizacije Srbije, ne samo da primaju novac iz iznostranstva nego stanci direktno vode kampanju na društvenim mrežama.

Printscreen
 

Tome u prilog govori i činjenica da osobe koje upravljaju zvaničnom Fejsbuk stranicom “Kreni-promeni” ne dolaze samo iz Srbije, nego i iz tri zapadne zemlje: Mađarske, Austrije i Irske.

Ipak, Manojloviću nije dovoljno to što izvršava naredbe sa Zapada i za to dobija veliki novac u okviru svoje nevladine organizacije. 

Printscreen
 

Zato nije samo na čelu “Kreni-promeni” nego je i predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti i član organizacije “Skupština slobodne Srbije“, kao i NVO “Građanske inicijative”, koja Srbiju i srpski narod optužuje za genocid u Srebrenici. 

Podrivanje Ustava

Paradoksalno, neko ko je na čelu Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti uporno podriva ustavni poredak Republike Srbije. Kako i ne bi, kada mu novac dolazi iz Rokflerovog fonda koji godinama podpomaže snage koje žele da odvoje Kosovo i Metohiju od naše zemlje.

Treba se samo setiti da je član američkog saveta za spoljne poslove i profesor Univerziteta Džordžtaun Čarls A. Kapčan, inače Rokfelerov kadar, svojevremeno poručio da “razmena teritorija treba da ostane na pregovaračkom stolu Beograda i Prištine ako to može da otvori put normalizaciji njihovih odnosa”.

Printscreen
 

Inače, Kapčan je visoki funkcioner saveta koji je oličenje takozvane američke duboke države i godinama je presudno uticao na spoljašnju politiku Vašingtona. Sam Kapčan zauzimao je značajne pozicije u administracijama Baraka Obame i Bila Klintona.

Malo mu je jedna nevladina organizacija

Pored toga što organizacija “Kreni-promeni” prima novac od Rokfelerovog fonda, zanimljivo je pogledati i ko su neki od donatora NVO “Građanske inicijative”, koja je takođe učestvovala u blokadama puteva, a čiji je Manojlović takođe član: Ambasada Sjedinjenih Američkih Država, Ambasada Velike Britanije, Evropska komisija, Fondacija Instituta za otvoreno društvo, Fondacija za otvoreno društvo, Freedom House, Friedrich Ebert Shiftung, Kosovska fondacija za otvoreno društvo iz Prištine, Nacionalni fond za demokratiju (NED), Savet Evrope, Svetska banka, Ujedinjeni metodistički komitet za pomoć, USAID...

Kada se pogleda spisak međunarodnih organizacija i fondova koji “šakom i kapom” dele novac ovdašnjim nevladinim organizacijama koje su preko noći odlučile da se bore protiv nasilja, baš kao do skoro i za ekološke teme, logično je pitanje kakav interes stoji iza svega. Teško je poverovati da se kod fondova, koji raspolažu milijardama dolara i koji su bili upleteni u brojne obojene revolucije širom sveta, odjednom probudila želja da se u Srbiji nešto promeni kako bi građanima naše zemlje bilo bolje.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike