"Danas ne govorim samo kao predsednik nego i kao roditelj": Vučić slomljen posle tragedije na Vračaru

03.05.2023

19:01

0

Autor: Ekipa 24sedam

Predsednik Srbije obratio se javnosti posle pucnjave u osnovnoj školi "Vladimir Ribnikar" na Vračaru, kada je dečak K.K. iz pištolja ubio devet osoba

"Danas ne govorim samo kao predsednik nego i kao roditelj": Vučić slomljen posle tragedije na Vračaru
Copyright ATAImages/M.M./A.A. 24sedam/Katarina Mihajlović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraća se javnosti u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike.

Vanredno obraćanje predsednika najvljeno je nakon jutrašnjeg  masakra u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar na Vračaru.

 

Konferencija je počela minutom ćutanja.

- Nisam žurio niti je iko od nas žurio sa izjavama već da se sagledamo ko je za šta odgovoran - rekao je predsednik Srbije.

On je rekao da se dečak K.K. koji je jutros pucao u školi, te da je on od ovog trenutka smešten na posebnom odeljenju neuropsihijatrije.

- Izražavam saučešće porodicama, roditeljima, braći, sestrama, dekama i bakama ubijene dece. Deci, porodici ubijenog radnika obezbeđenja. Srbija je u tuzi ujedinjena, ta tuga je tolika da je ne pamtimo... Ali, kada smo u tuzi ujedinjeni moramo da sagledavamo uzroke i odgovornost svakog od nas, da tražimo rešenja da nam se ovako nešto, ma koliko bilo nepredvidivo i neočekivano, nikad više ne ponovi - rekao je Vučić.

Tanjug/Jadranka Ilić
 

- Zbog mnogo laži sam primoran da govorim o činjenicama, a ne o glasinama. Ovaj slučaj se dogodio u jednoj od tri najbolje škole. Policijski službenici obavili su svoj posao, ne posle, nego pre zločina. Žena je obišla školu, pitala, razgovarala sa svima, uradila svoj posao... ne rutinski, već profesionalno. Obezbeđenje, veoma dobro uklopljeno u školu... Čovek koji je ubijen je čak razmenjivao poruke sa dečakom, družili su se. On je bio dobri duh škole, i čuvao je i brinuo o deci - dodao je predsednik.

Zamolio je da mu ne zamere što danas zvuči kao zabrinuti roditelj, a ne samo kao predsednik države

- Nemojte mi zameriti što ću da zvučim kao i zabrinuti roditelj, a ne samo kao predsednik države. On je čekao dan, i pripremao se za to. Bio je tri puta u streljani sa ocem. Po sopstvenom priznanju mu se to dopalo, i bio je dobat strelac - rekao je Vučić.

Mora da se radi na promenama

Predsednik je istakao da mora da se radi na promenama.

- To je pitanje za celu naciju. Hoćemo li da budemo dovoljno odgovorni i ujedinjeni, da sebe pokušamo da promenimo, da promenimo svoje greške. Da pokušamo da decu vratimo spoprtu, da ih odmaknemo od telefona i interneta. Kada kažete da su televizije krive, pričate gluposti. Niko od te dece ne gleda televiziju. Ja imam dečaka od 6 godina, i stariju decu. Oni su na internetu ceo dan. Nemojmo da se pravimo glupi i naivni. Kada pitaju ljudi, zašto nešto nije od danas. Pa polako, to mora da se saopšti polako porodicama. Postoje čitave procedure. Morate da razumete, da postoji bezbroj stvari koje moraju da se urade... - objašnjava Vučić.

Predsednik je najavio predloge novih mera koji će biti prevencija nasilju među školama i mladima.

1.Uvođenje moratorijuma za nošenje oružja u naredne dve godine

2. Izvršiti kontrolu načina na koji oni koji imaju dozvole kako čuvaju oružje

3. Izvršiti kontrolu svih streljana posebno obratiti pažnju na lica koja dolaze, da li su to maloletnici ili osuđivana lica

4. Mogućnost snižavanja granice lica i njihove odgovornosti sa 14 na 12 godina, uz poštovanje međunarodnih i evropskih standarda

5. zabranu pristupa određenim sajtovima gde se promoviše nasilje i ubijanje, emitovanje scena brutalnog nasilja koje mogu da naškode maloletnicima

6. Uvesti obavezne osmomesečne narko testove za maloletnike

7. Organizovati mobilne timove za vršnjačko nasilje, koji bi odmah reagovali

8. Zabrana pristupa sajtovima dark.net

9. Da li se oružje čuva na pravilan način

10. Propisivanje krivično pravne odgovornosti koja obučavaju maloletna lica da koriste oružje

Podsećamo, u pucnjavi u osnovnoj školi Vladislav Ribnikar ubijeno je osmoro dece i jedan radnik obezbedjenja, rečeno je u Mup-u Srbije.

Šestoro dece  i jedan nastavnik te škole su ranjeni i trenutno su zbrinuti u Urgentnom centru i Tiršovoj.

Maloletni K.K. (14) koji je izvršio ovaj zločin učenik je te škole i on je pronađen i uhapšen u dvorištu škole.

Načelnik Policijske uprave za grad Beograd Veselin Milić izjavio je da je K. K. (13) unapred planirao ovu pucnjavu, kao i da je imao i skicu škole i spisak dece koje je želeo da ubije.

Milić je na konferenciji za medije povodom pucnjave u OŠ Vladislav Ribnikar rekao da je osumnjičeni maloletnik je pozvao policiju i obavestio da je pucao u više osoba.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike