Dok je Srbija gorela oni su šetali Parizom i kupovali tapete u Londonu: Gde su Miloš Jovanović i Vuk Jeremić bili tokom bombardovanja 1999!?

25.03.2023

21:00

1

Dok je svaki stanovnik naše zemlje svako veče sa zebnjom iščekivao da li će se on i njegova porodica naći na meti agresora, neki su se šetali prestonicama država koje su pokrenule bombardovanje Srbije

Dok je Srbija gorela oni su šetali Parizom i kupovali tapete u Londonu: Gde su Miloš Jovanović i Vuk Jeremić bili tokom bombardovanja 1999!?
Copyright Ilustracija/Profimedia/AP Photo/Darko Vojinovic/Printscreen/Youtube

Juče je obeleženo 24 godine od početka NATO agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju koja je trajala od 24. marta do 10. juna 1999. godine. Prema podacima Ministarstva odbrane Srbije, u toku bombardovanja NATO je ubio 2.500 civila, uključujući 89 dece, i 1.031 pripadnika vojske i policije. Skoro 6.000 civila, od čega 2.700 dece, i 5.173 vojnika i policajaca su bili ranjeni, dok se 25 osoba i danas vodi kao nestalo. 

Tokom 11 nedelja agresije, gotovo nijedan grad u Srbiji nije izbegao bombardovanje. NATO je izveo 2.300 napada i bacio 22.000 tona projektila, uključujući 37.000 zabranjenih kasetnih bombi i projektila punjenih obogaćenim uranijumom. Posledice po zdravlje stanovništva i ekološke posledice su nemerljive. Veliki deo infrastrukture, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće, spomenici kulture, hramovi i crkve i manastiri su uništeni. Otprilike 50 odsto proizvodnih kapaciteta Srbije i trećina elektroenergetskog kapaciteta zemlje su uništeni.

Šetnje Parizom u trenucima kada na Beograd padaju bombe

I dok je prosečan stanovnik naše zemlje svako veče sa zebnjom iščekivao da li će se upravo on i njegova porodica naći na meti agresora, neki su se u tim trenucima šetali prestonicama država koje su pokrenule bombardovanje Srbije. Paradoksalno, upravo oni se danas predstavljaju kao srpske patriote i napadaju druge za izmišljenu izdaju.

Profimedia
 

Na primer, iako u javnosti voli da se hvali da je služio vojni rok (što je u to vreme bilo obavezno), francuski državljanin Miloš Jovanović od srpske javnosti krije da je za vreme NATO agresije bio u svojoj domovini Francuskoj, koja je bila jedan od glavnih agresora na Srbiju. 

I dok su NATO bombe padale na Generalštab u centru Beograda, nišku pijacu i voz u Grdeličkoj klisuri, vođa DSS-a je uživao u lepotama Pariza, gde je kasnije napisao i doktorsku tezu u kojoj je izbegao da napad na našu zemlje nazove pravim imenom – agresija, nego je iskoristio eufemizam “vojna intervencija” čime je svesno umanjio zločine NATO pakta čiji je član i njegova domovina Francuska.

Ilustracija/Wikipedia/Tanjug/Rade Prelić/Profimedia
 

Naime, Jovanović je u Parizu odbranio doktorsku disertaciju na temu “Légitimité et légitimation du recours à la force dans l’après-guerre froide. Étude de cas: l’intervention militaire de l’OTAN contre la République fédérale de Yougoslavie (1999)” ili u prevodu: “Opravdanost i opravdavanje upotrebe sile u poslehladnoratovskom periodu. Studija slučaja: Vojna intervencija NATO-a protiv Savezne Republike Jugoslavije 1999. godine”. 

Kupovina tapeta u Londonu dok NATO gađa nišku pijacu

Pored francuskog državljanina Jovanovića, NATO bombardovanje Srbije iz inostranstva je posmatrao još jedan samozvani patriota – Vuk Jeremić. Njegov otac, Mihajlo Miško Jeremić, bio je stari komunistički kadar i direktor “Jugopetrola” tokom devedesetih godina. Ali, kada se Srbija našla pod nezabeleženim pritiskom sa Zapada, otac Vuka Jeremića sa porodicom odlazi u London.

Printscreen
 

Vuk Jeremić, bivši bliski saradnik Borisa Tadića kojem su se svojevremno Albanci na naslovnoj strani lista “Ekspres” zahvalili uz naslov “Hvala, Vuče”, sada se predstavlja kao srpski patriota iako je u najtežim trenucima za naš narod živeo u Londonu i radio za zapadne kompanije Dojče Bank, Astra zeneka i ostale i živeo na visokoj nozi.

Dok je NATO pakt gađao mostove u Novom Sadu i ubijao srpsku decu širom Srbije, Jeremić je birao tapete za svoj luksuzni stan u prestonici Velike Britanije, koja se zalagala za bombardovanje naše zemlje više čak i od samih Sjedinjenih Američkih Država.

Profimedia
 

Sve to ne smeta Jovanoviću i Jeremiću da se predstavljaju kao srpske patriote i borci protiv nezavisnosti tzv. države Kosovo iako su Francuska i Velika Britanija među prvima stala na stranu Prištine, ali i pružile utočište ovim kvazi-rodoljubima od svojih bombi tokom 1999. godine.

Slavlje pred srušenim Generalštabom

Koliko je samozvanim patriotama zaista žao srpskih žrtava pokazali su juče. Naime, kao što je Zapad pred bombardovanje uveo sankcije našoj zemlji i pokušao da je blokira na međunarodnoj sceni, tako su i kvazi-patriote na dan početka bombardovanja pokušale da blokiraju srpske državne institucije. U svojoj nameri, zbog malog broja sledbenika nisu uspeli, ali je zato javnost imala priliku da vidi njihovu gotovo slavljeničku atmosferu ispred zgrade Generalštaba koja je pogođena tokom NATO bombardovanja.

Informer
 

Ipak, našem narodu je posle Petog oktobra i dvanaest godina DOS-ovog režima, očigledno dosta lažnih patriota. Zato Jovanović, Obradović i Jeremić prolaze na izborima tako kako prolaze i to se sigurno neće promeniti sve dok se u javnosti predstavljaju kao srpske patriote, a sa divljenjem gledaju one koji su našu ubijenu decu nazivali “kolateralnom štetom”.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike