Miloš Jovanović i Leticija Erika sarađuju sa Sorošem i Rokfelerom: Vođa DSS-a blizak fondovima koji promovišu nezavisnost tzv. Kosova

16.03.2023

21:01

1

Vođa DSS-a se predstavlja kao srpski patriota, dok sa suprugom i prijateljima formira nevladine organizacije preko kojih sarađuje sa globalističkim fondacijama

Miloš Jovanović i Leticija Erika sarađuju sa Sorošem i Rokfelerom: Vođa DSS-a blizak fondovima koji promovišu nezavisnost tzv. Kosova
Copyright Ilustracija/Printscreen/Youtube/Profimedia

Dok se francuski državljanin Miloš Jovanović predstavlja kao borac za Kosovo i Metohiju i kao čovek iz naroda, on zajedno sa svojom suprugom Leticijom Erikom, koja je takođe francuski državljanin, uživa u luksuznom životu u beogradskoj opštini Vračar.

Ipak, francuskom bračnom paru nisu bila dovoljna ni mesečna primanja u hiljadama evra, ni brojne nekretnine koje poseduju u centru Beograda. Dok vođa DSS-a pokušava na sve načine da se dokopa vlasti kroz politiku, njegova supruga iz Francuske je aktivna u nevladinom sektoru.

Ilustracija/Tanjug/Rade Prelić/Printscreen/Youtube
Miloš i Leticija Erika Jovanović

Kako je 24sedam već pisao, Leticija Erika je 27. aprila 2018. godine osnovala Udruženje građana Topolska, koje je navodno imalo za cilj borbu za očuvanje arhitekture na Vračaru. Međutim, iza svega se krila dobro razrađena šema ucenjivanja investitora, tako da su oni koji su bili spremni na dogovor sa francuskim bračnim parom Jovanović, bili pošteđeni protesta i problema ispred svojih gradilišta.

Printscreen/Youtube
Jasna Đokić i Miloš Jovanović

Nešto kasnije, na lokalnim izborima 2020. godine, Miloš Jovanović je pokušao da svoju suprugu uvuče i u srpsku politiku, pa je DSS na Vračaru izašao sa listom koju je činilo i Udruženje građana Topolska. Oni su tada uspeli da osvoje skromnih 7,68 odsto glasova, što im je donelo pet poslaničkih mandata od kojih je jadan pripao bliskoj prijateljici Jovanovića – Jasni Đokić. 

Međutim, Jovanovići su brzo shvatili da javnost neće blagonaklono gledati na to da Miloš Jovanović u politiku “na mala vrata” uvlači suprugu. Zato je odlučeno da ona formalno odstupi sa mesta predsednika UG Topolska i na njeno mesto je, 10. februara 2021. godina, došla već pomenuta kućna prijateljica Jovanovića - Jasna Đokić.

24sedam
 

Promena na vrhu ovog udruženja bila je samo formalnost jer je francuski bračni par i dalje rukovodio udruženjem.

Saradnja sa Soroševom i Rokfelerevom fondacijom

Međutim, iza udruženja francuskog bračnog para se krije nešto mnogo veće, što Jovanovići pokušavaju da sakriju od očiju javnosti.

Kako 24sedam ekskluzivno otkriva, UG Topolska kojim iz senke rukovodi Miloš Jovanović i njegova supruga Leticija Erika, uveliko sarađuje sa Fondacijom za otvoreno društvo Džordža Soroša i Fondom Braće Rokfeler. Naime, UG Topolska je deo mreže nevladinih organizacija pod imenom Združene inicijative i pokreti (ZIP). 

24sedam
 

Ovu mrežu čine organizacije koje se formalno bore za rešavanje komunalnih, ekoloških i urbanističkih problema. Međutim, iza svega se kriju dobro poznati međunarodni fondovi koji ekologiju koriste za ostvarivanje svojih interesa.

Printscreen/reri
 

ZIP je finansiran od strane Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu (Renewables and Environmental Regulatory Institute – RERI) koji je, kako se navodi na njihovom sajtu, “nevladina i neprofitna organizacija, osnovana radi realizacije ciljeva u oblasti zaštite, očuvanja i unapređenja životne sredine i održivog korišćenja prirodnih resursa”. 

RERI
 

Indikativno, RERI po pravilu napada uglavnom kineske investitore u Srbiji, dok zapadne uglavnom zaobilazi. Predsednik Upravnog odbora RERI je Jovan Rajić koji je redovan gost televizija poput N1 i Glasa Amerike, a nisu retki ni njegovi intervjui u listu Danas.

RERI
 

Partneri i donatori RERI su: Fondacija za otvoreno društvo Džordža Soroša, Rokfeler fondacija, Evropska unija, Evropski fond za Balkan, Velika Britanija, Hajnrih Bel štiftung...

Printscreen
 

Ove fondacije prebacuju sredstva za razne projekte RERI, koji zatim to prosleđuje Združenim inicijativama i pokretima čiji član je i UG Topolska, iza koje stoje Miloš i Leticija Erika Jovanović.

Tvrdi da brani Kosmet, a sarađuje sa fondovima koji podržavaju nezavisnost tzv. Kosova

Zanimljivo da Miloš Jovanović, dok druge proziva za izmišljenu izdaju, očigledno nema ništa protiv da njegova nevladina organizacija sarađuje sa Soroševom i Rokfelerovom fondacijom, koje već decenijama na razne načine pomažu liberalne, globalističke pokrete kako širom sveta tako i u Srbiji.

Printscreen/reri
 

O patriotizmu i “borbi” za Kosmet vođe DSS-a možda najbolje govori i veza sa Hajnrih Bel štiftungom, fondacije koja ne samo što priznaje nezavisnost tzv. države Kosovo, nego to s ponosom ističe u logotipu svoje regionalne kancelarije. 

Isti je slučaj i sa Jovanovićevom negativnom stavu prema Evropskoj uniji, dok mu fondovi EU ne smetaju.

Miloš Francuz pokušao da sakrije veze sa stranim fondovima

Shvatajući da bi neko mogao da otkrije njegovo antisrpsko delovanje u nevladinom sektoru, Miloš Jovanović je pokušao da sakrije veze sa Udruženjem građana Topolska. Prvo je njegova supruga Leticija Erika formalno odstupila sa mesta predsednika udruženja, a na njeno mesto je postavljena njihova prijateljica Jasna Đokić. Zatim je Miloš Jovanović, 18. aprila 2021. godine, na svoje ime osnovao “Društvo za uređenje i ulepšavanje Krunskog venca”.

24sedam
 

Radi se o istoj grupi ljudi koji su činili i UG Topolska, s tim što je na čelu ovog udruženja zvanično Jovanović. Ideja je bila da se ova organizacija predstavi kao patriotska (logo i saopštenja su pisana ćirilicom, dok je ceo identitet udruženja dobio više patriotski ton), dok je novac od stranih fondova uziman preko UG Topolska, s kojim formalno francuski bračni par nema nikakve veze.

Printscreen/reri
 

Ipak, da se radi o istim ljudima govori i činjenica da su oba udruženja prijavljena na istoj adresi – Topolska 12 i da čak imaju istu Fejsbuk stranicu! 

Printscreen/Facebook
 

Naime, ukoliko se ode na sajt Združenih inicijativa i pokreta, jasno je navedeno da je jedna od članica Udruženje Topolska. Međutim, ukoliko se klikne na link ka njihovoj zvaničnoj Fejsbuk stranici, on će vas odvesti do stranice “Društva za uređenje i ulepšavanje Krunskog venca” na čijem je čelu Miloš Jovanović. I ne samo to, nego oba udruženja koriste čak i istu mejl adresu!

Interes kao jedini politički program

Kada se sve ovo sagleda može se doći do zaključka da se celokupno političko delovanje Miloša Jovanovića može opisati samo kao licemerje i gledanje ličnog interesa. 

RTS 2 printscreen
 

S jedne strane, vođa DSS-a se predstavlja kao srpski patriota, dok sa suprugom i prijateljima formira nevladine organizacije preko kojih sarađuje sa fondacijama poput Soroševe i Rokfelerove. Dok su mu “puna usta” Kosova i Metohije, nema nikakav problem da sarađuje sa  Hajnrih Bel štiftungom koji je čak i u svom logotipu istakao da priznaje nezavisnost tzv. države Kosovo. 

Dok građanima prodaje priču o svojoj borbi za Gračanicu i Prizren, zajedno sa suprugom najviše se interesuje za stanove na Vračaru, a ponekad i na Savskom vencu. I na kraju tu je i Jovanovićev navodni evroskepticizam i protivljenje ulasku Srbije u EU, dok njegove NVO nemaju ništa protiv fondova EU, a on sam u džepu ljubomorno čuva pasoš jedne od najznačajnijih članica EU – Francuske.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike