Za Miloša Jovanovića NATO agresija je samo “intervencija”: Vođa DSS-a u svojoj domovini Francuskoj umanjivao brutalnost napada na Srbiju

23.03.2023

21:01

1

Vođa DSS-a je nastavio da koristi eufemizme kojima se umanjuju zločini nad našim narodom

Za Miloša Jovanovića NATO agresija je samo “intervencija”: Vođa DSS-a u svojoj domovini Francuskoj umanjivao brutalnost napada na Srbiju
Miloš Jovanović - Copyright Wikipedia/Tanjug/Rade Prelić/Profimedia

Sutra će se navršiti tačno 24 godine od početka NATO agresije na našu zemlju, kada je 19 članica tog vojnog saveza, bez odobrenja Saveta bezbednosti UN, napalo SR Jugoslaviju.

U tim napadima, koji su bez prekida trajali 78 dana, teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, mostovi, rafinerije, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće, spomenici kulture, crkve i manastiri. Tokom bombardovanja SRJ izvršeno je 2.300 vazdušnih udara na 995 objekata širom zemlje, a 1.150 borbenih aviona lansiralo je blizu 420.000 projektila ukupne mase 22.000 tona. Procenjuje se da šteta koju je SRJ pretrpela iznosi od 30 do 100 milijardi dolara.

Profimedia
 

Za 78 dana ubijeno je 2.500 civila, među njima 89 mališana, kao i 1.031 pripadnik vojske i policije. 

Zapadnjačka propaganda protiv Srba

Za svakog časnog čoveka, takav bestijalan napad, u tom trenutku najjačeg vojnog saveza na svetu, na jednu suverenu zemlju, ne može da se nazove nikako drugačije nego agresija. Ipak, politički predstavnici agresorskih zemalja, ali i mnogi domaći zapadofili i ljubitelji NATO pakta, godinama su koristili razne eufemizme kako bi umanjili zločinačka dela NATO soldateske. Zato smo do 2012. godine, čak i na srpskim medijima često mogli da čujemo kako se agresija na našu zemlju naziva vojnom “intervencijom” ili “akcijom”.

Bio je to samo nastavak zapadnjačke propagande koja je počela još pre same agresije. Prvo su otvoreno lagali da srpske policijske i vojne snage vrše etničko čišćenje na Kosovu i Metohiji iako je istina bila da su albanski teroristi iz tzv. OVK napadali kako srpsku vojsku i policiju tako i srpske civile. Zatim su našu ubijenu decu nazivali “kolateralnom štetom”, da bi na kraju agresiju na našu zemlju nazvali “vojnom intervencijom”.

RTS 2 printscreen
 

Sve se to moglo i očekivati od onih čija je zemlja nastala na genocidu ubijanjem miliona starosedelaca američkog kontinenta, pa i od onih koji u Srbiji otvoreno zastupaju njihove interese. Ali, nije bilo za očekivati da njihov narativ koriste oni koji se, barem u javnosti, predstavljaju kao srpske patriote.

Jovanović u Francuskoj nije koristio termin “agresija”

Tako je na primer vođa DSS-a Miloš Jovanović 2010. godine imao priliku da u međunarodnim krugovima i kroz svoju doktorsku disertaciju ukaže da je bombardovanje naše zemlje bila agresija, ali ovaj francuski državljanin to nije učinio. 

Ilustracija/Wikipedia/Tanjug/Rade Prelić/Profimedia
Doktorska disertacija Miloša Jovanovića

Naime, on je u decembru te godine u Parizu odbranio doktorsku disertaciju na temu “Légitimité et légitimation du recours à la force dans l’après-guerre froide. Étude de cas: l’intervention militaire de l’OTAN contre la République fédérale de Yougoslavie (1999)” ili u prevodu: “Opravdanost i opravdavanje upotrebe sile u poslehladnoratovskom periodu. Studija slučaja: Vojna intervencija NATO-a protiv Savezne Republike Jugoslavije 1999. godine”. 

Dakle, Jovanović je u naslovu svog rada izbegao da upotrebi pravi termin - agresija, i koristio je, poput svih NATO perjanica izraz "vojna intervencija". 

Emotivne i finansijske veze sa domovinom Francuskom

To naravno ne treba da se čudi ako se znaju veze vođe DSS-a sa njegovom domovinom Francuskom koja je učestvovala u agresiji na našu zemlju, ali i bila jedna od prvih država koja je priznala nezavisnost tzv. države Kosovo.

Printscreen
 

Podsetimo, kako je 24sedam pisao, vođi DSS-a se francuske veze i državljanstvo dobro isplate. Pored toga što njegova supruga na mesečnom nivou nivou zarađuje gotovo četiri prosečne ministarske plate, Jovanovića njegova domovina ne zaboravlja, što se vidi i po finansiranju udžbenika “Uvod u pravo Francuske”, kojem je jedan od autora upravo vođa DSS-a.

Printscreen
 

Naravno, nema ništa sporno u tome da Francuska finansijski pomaže svog državljanina, ali u najmanju ruku je licemerno da se taj Francuz istovremeno predstavlja kao srpski patriota i da pri tome napada  Srbiju zbog Nemačko-francuskog plana koji je predložila njegova država.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike