Pred nama je odlučujuća godina, jedna od najtežih i u političkom i u ekonomskom smislu: Vučić se obratio iz Davosa

18.01.2023

15:35

0

Autor: 24sedam

Predsednik Srbije boravi u Davosu na Svetskom ekonomskom forumu

Pred nama je odlučujuća godina, jedna od najtežih i u političkom i u ekonomskom smislu: Vučić se obratio iz Davosa
predsednik Srbije - Copyright Tv Pink Printscreen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvuje na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, što je prilika da se na marginama zvaničnih sastanaka sretne sa mnogim svetskim liderima. Između ostalog, danas se susreo sa Miroslavom Lajčakom, EU izaslanikom, sa premijerom Luksemburga Gzavijeom Betelom, premijerom Crne Gore Dritanom Abazovićem, sa španskim premijerom Pedrom Sančezom i mnogim drugim.

Predsednik Srbije istakao je da je glavna tema u Evropi da se ide na smanjenje teških ograničenja po pitanje državne pomoći. 

-Tu će najveći da opstanu, ostali videćemo. Pred nama su teška vremena, pogotovo nakon razgovora sa Lajčakom... Više niko ne želi da čuje da postoji drugačiji pogled. Samo sankcije, nezavisno Kosovo, ko se protivi naš je protivnik. Pred nama je odlučujuća godina, jedna od najtežih i u političkom i u ekonomskom smislu i pitanje je koju ćemo politiku da izaberemo, da li podsticanja rasta ili čuvanja javnog duga, rekao je Vučić.

On je najavio da u petak očekuje težak razgovor sa Lajčakom, Eskobarom i evropskim savetnicima, te će se za vikend obratiti da kaže šta je to što se od Srbije traži i po pitanju Kosova i sankcija.

On je najavio teške odluke u političkom smislu te da će morati da se postigne konsenzus.

-To je omča oko vrata Srbiji, ne meni, rekao je Vučić. 

O izjavi Aljbina Kurtija da bi dogovor mogao da bude postignut u narednih nekoliko meseci.

-Ma može i prekosutra, neka odustane od secesionističkih namera, jeste li videli u papiru EU, kažu da se napadnu, da se osude svi secesionisti, a oni sproveli nasilnu secesiju dela naše teritorije. Pa dokle taj bezobrazluk ide. Nemam reč koju bih upotrebio, oni koji su suprotno UN doneli odluku da bombarduju zemlju iako ta zemlja nije kročila na teritoriju druge zemlje i onda kažu omča oko vrata Vučiću, i još se raduju što će naša zemlja lošije da prođe zahvaljujući bezobzirnosti drugih, poručio je predsednik. 

Povodom rezolucije Evropskog parlamenta, Vučić je pročitao deo koji se odnosi na Kosovo i Republiku Srpsku, gde je pozvano da se uvedu sankcije secesionistima, te upitao, pa ima li većih secesionista od te 22 zemlje EU koje su to i zatražile.

-Pozdravili su zahtev za članstvo u EU tzv. Kosova. Intenziviranje dijaloga na osnovu međusobnog priznanja, te osuđuju niz eskalatornih poteza Srbije koji uključuju nelegailne blokade. Dodaje se u tom papiru da je nezavisnost Kosova nepovratna i ponavlja se poziv članicama, koje to nisu učinile, da priznaju. Poziva se da se usvoje sankcije čelnicima država koji podržavaju secesionističke ideje. A ima li većih secesionista od njih, odnosno podržavalaca secesionističke politike, upitao je Vučić.

Predsednik je rekao da Srbiju u petak čeka težak razgovor sa najmoćnijim silama sveta.

-Mi jedini štitimo međunarodno pravo, a svi ga krše, ali šta da radite, sila je na njihovoj strani, a sila Boga ne moli, Srbi nisu izašli na barikade što su besni, već ne znaju šta da rade, lagali ih za izbore, referendum, izmišljali priče o ličnim kartama, tablicama, hapse iz za terorizam, a nikoga ni pesnicom nisu udarili, rekao je Vučić. 

Tanjug
 

 

Povodom zastave i mape velike Albanije, koja je bila razvijena preko puta hotela u kojem će Vučić biti smešten u Davosu, rekao je - Zamislite koliko ih nerviram, namestili su da direktno gledam u to, i nikome ništa, nemaju problem zbog toga, a zamislite da je mapa "velike Srbije" dočekala nekog albanskog lidera, ceo svet bi o tome pisao. Skinuli su posle i ne mislim da je to bila akcija dvojice, trojice Albanaca... rekao je Vučić.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike