Kosovska policija na Jarinju i Brnjaku opet preti Srbima da ne mogu da voze automobile s KM tablicama

18.01.2023

11:32

0

Ovakvo postupanje kosovske policije odstupa od dogovora koji je postignut krajem novembra u Briselu

Kosovska policija na Jarinju i Brnjaku opet preti Srbima da ne mogu da voze automobile s KM tablicama
Copyright AP Photo/Marjan Vucetic

Pojedini Srbi iz opština na severu Kosova imali su prethodnih dana probleme prilikom prelaska administrativngo prelaza automobilima na Brnjaku i Jarinju, jer ih je kosovska policija zaustavljala i opominjala da nemaju pravo da koriste svoja vozila pošto su produžili registraciju nakon 5. decembra prošle godine.

Nekoliko Srba iz Zubinog Potoka i Leposavića javilo se u prethodna dva dana redakciji Kosovo onlajn sa ovom informacijom. Kažu da su potpuno zbunjeni jer ovakvo postupanje kosovske policije odstupa od dogovora koji je postignut krajem novembra u Briselu. 

Da podsetimo, tada je posle višemesečne napetosti, rokova i pretnji Prištine da će krenuti da novčano kažnjava Srbe koji nisu preregistrovali automobile na "RKS tablice", uz posredovanje Vašingtona i EU, dogovoreno da kosovske vlasti obustave do daljeg radnje u vezi sa preregistracijom vozila, a da će Beograd prestati da izdaje nove registarske tablice sa imenima kosovskih gradova. 

Po tom dogovoru, produženje važenja registracija za stare tablice ne bi smelo da bude sporno, ali ovih dana se, kako saznajemo, na Brnjaku i Jarinju dešava suprotno.

Stanovnica Zubinog Potoka sa inicijalima A. S, a čije puno ime je poznato redakciji, juče je na prelazu Brnjak doživela neprijatnost od strane pripadnika kosovske policije koji joj je pored saobraćajne dozvole i lične karte zatražio polisu osiguranja, a nakon pregleda dokumentacije rekao joj da na Kosovu više ne može da vozi automobil jer njene KM tablice više ne važe.

Ova žena ističe da je produžila registraciju za svoj automobil "dačia sandero" 12. decembra, i da do sada nije imala problema. A. S. dodaje da je policajac sa kosovske strane na Brnjaku bio prilično drzak i da joj je ljutito kazao da njena tablica više ne važi i da neće moći da se vrati na teritoriju Kosova sledeći put kad bude putovala.

Sagovornica portala rekla je da je na prelazu Brnjak primetila da je istovremeno s njom još jedno vozilo sa KM tablicama bilo zaustavljeno, zadržano i da je vozač prošao sa istim upozorenjem.

AP Photo/Marjan Vucetic
administrativni prelaz Jarinje

 

Tokom jutra javilo se još nekoliko stanovnika Leposavića, koji su prijavili da su isti problem imali na prelazu Jarinje.

Na telefonske pozive i upućeno pitanje mejlom kosovska policija nije odgovorila. Ukoliko se obistini ova pretnja, to bi onda bilo grubo kršenje sporazuma postignutog u novembru uz posredovanje Miroslava Lajčaka i Đozepa Borelja, i to bi svakako bio uvod u novu opasnu krizu na severu Kosova.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Kosovo onlajn

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike