Pohvale Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Srbiji u više oblasti

18.01.2023

12:58

0

PSSE je pozdravila i usvajanje izmena i dopuna izbornog zakonodavstva, kao i izbor novog saziva Narodne skupštine u aprilu 2022. godine

Pohvale Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Srbiji u više oblasti
Savet Evrope - Copyright Profimedia

Parlamentarna skupština Saveta Evrope (PSSE) pozdravila je usvajanje ustavnih amandmana na referendumu 2022. godine u Nacrtu rezolucije za Srbiju, kao i pripremu drugih podzakonskih akata, u saradnji sa Venecijanskom komisijom i njihovu implementaciju. 

PSSE je takođe pozdravila usvajanje izmena i dopuna izbornog zakonodavstva, kao i izbor novog saziva Narodne skupštine u aprilu 2022. godine, za koji je istaknuto da predstavlja saziv većeg političkog pluralizma. 

U vezi sa borbom protiv korupcije, PSSE pozdravlja napredak o kojem je GRECO izvestio, posebno navodeći usvajanje Kodeksa ponašanja koji se odnosi na poslanike.
PSSE takodje ohrabruje srpske vlasti da usvoje Strategiju za borbu protiv korupcije, navodi se na sajtu Saveta Evrope.

Sa druge strane, PSSE je pozvao vlasti u Srbiji da reše, kako se navodi, dugotrajne probleme sa pritiskom na novinare, medije, glasače i da usvoje mere koje će omogućiti javni uvid i reviziju biračkog spiska.

Skupština podseća na poteškoće sa kojima su se susreli organizatori Evroprajda u septembru prošle godine, zbog čega, takođe, apeluju na vlasti da osiguraju slobodu skupova. PSSE u nacrtu rezolucije navodi i da se od srpskih vlasti očekuje da nastave dijalog s Prištinom kako bi se rešila aktuelna pitanja.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike