Zaharova ljuta zbog krize na KiM: Otvoreno povlađivanje Brisela kosovskim ambicijama prevazilazi sve granice cinizma

26.12.2022

20:50

0

Autor: 24sedam

Zaharova ljuta zbog krize na KiM: Otvoreno povlađivanje Brisela kosovskim ambicijama prevazilazi sve granice cinizma
Marija Zaharova - Copyright Profimedia

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da je potkopavanje ili ignorisanje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN neprihvatljivo i ocenila da je čvrsto poštovanje međunarodno-pravnih dogovora ključni preduslov za rešenje situacije na КiM.

- Već 17 dana Srbi dežuraju na barikadama koje su podigli na severu pokrajine u znak protesta zbog privođenja bivšeg službenika lokalne kosovske policije Dejana Pantić -, rekla je Zaharova na konferenciji za novinare, preneo je Tanjug pozivajući se na rusku agenciju Tas.

Prema njenim rečima, "kontigenti NATO i EU raspoređeni u regionu ne mogu i ne žele da utiču na ono što se dešava, deluju kao statisti i odobravaju eskalaciju".

Printscreen/Tanjug

 

- SAD i EU nastavljaju da prizemno razgovaraju sa Srbima. Povremeno počnu da izdaju arogantna uputstva. Tipičan primer takvog predavanja vidi se u kategoričnoj naredbi visokog predstavnika EU Žozepa Borelja da Srbi "odmah uklone" barikade. Otvoreno povlađivanje Brisela kosovskim ambicijama prevazilazi sve granice cinizma - rekla je Zaharova.

Zaharova ističe da je stalni "pritisak EU i njenih vodećih zemalja članica na Srbe na КiM" u potpunoj suprotnosti sa ćutanjem Brisela kada je u pitanju ignorisanje Prištine da ispuni svoju obavezu i formira Zajednicu srpskih opština.

24sedam/Profimedia
 

- Evropska unija namerno ruši relevantne briselske sporazume iz 2013. godine, zatvara oči pred njihovim višegodišnjim prkosom od strane tzv. Кosova, koje i dalje uživaju razne privilegije, poput liberalizacije viznog režima ili dobronamernog pristanka da se razmotri primena samoproglašene Republike Кosovo za članstvo u EU - navodi Zaharova.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike