Rusija se oglasila o krizi na Kosmetu: Prištinske „vlasti“ ponovo namerno eskaliraju tenzije uz podršku Zapada

07.11.2022

16:56

0

Autor: 24sedam

Bez ikakvih efektivnih koraka da se stane na kraj provokacijama radikala kosovskih Albanaca, zapadnjaci otvoreno guraju situaciju ka direktnom sukobu

Rusija se oglasila o krizi na Kosmetu: Prištinske „vlasti“ ponovo namerno eskaliraju tenzije uz podršku Zapada
Skup u Kosovskoj Mitrovici - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Potparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije, Marija Zaharova, reagovala je povodom krizne situacije na Kosovu i Metohiji, zvaničnim saopštenjem objavljenim na sajtu Ministarsva. Njeno saopštenje prenosimo u celosti.

"Alarmirani smo zaoštravanjem situacije oko Kosova, gde takozvane prištinske „vlasti“ ponovo namerno eskaliraju tenzije – uz saučešće ili čak direktnu podršku svojih pokrovitelja u liku Vašingtona i njegovih evropskih saveznika. Bez ikakvih efektivnih koraka da se stane na kraj provokacijama radikala kosovskih Albanaca, zapadnjaci otvoreno guraju situaciju ka direktnom sukobu.

"Priština grubo krši Briselski sporazum"

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozvao je danas telefonom predsednika Srbije Aleksandra Vučića i zatražio da se sve strane u sporovima u vezi s Kosovom i Metohijom uzdrže od koraka koji bi izazvali eskalaciju, odnosno da se uzdrže od jednostranih poteza koji bi ugrozili mir i stabilnost.

Vučić je ukazao na to da Priština svojim jednostranim potezima brutalno krši Briselski sporazum, smenom srpskog komandira policije za region Sever Nenada Đurića, te nelegitimnim postupanjem u vezi s registarskim tablicama i bezmalo desetogodišnjim odbijanjem da formira Zajednicu srpskih opština.

Zauzvrat, Beograd dosledno pokazuje konstruktivan pristup, poziva na rešavanje novonastalih pitanja kroz dijalog i sprovođenje postojećih sporazuma. Mirni miting u Kosovskoj Mitrovici 6. novembra potvrdio je masovnu podršku naroda ovoj liniji srpskog rukovodstva. Istovremeno, smatramo povlačenje kosovskih Srba iz regionalnih struktura, uključujući policiju, kao dokaz njihove nespremnosti da budu saučesnici u zločinačkom kursu tzv. kosovskih „vlasti“ nad srpskim stanovništvom, koji je i proteran iz svoje rodne zemlje etničkim čišćenjem.

Russian Foreign Ministry Press Service via AP
 

Još jedno zaoštravanje dešava se u uslovima kada Evropska unija, kojoj je Generalna skupština UN dala ulogu posrednika u dijalogu Beograda i Prištine, zapravo ostaje ravnodušna, ne želi ili ne može da deblokira proces.

Nemačka apeluje na Kurtija

Nemačka traži od Prištine produženje roka za registarske tablice, suspenziju opomena i da se to pitanje reši dijalogom.

Traži i da prištinske institucije počnu pregovore za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom, saopštila je Ambasada Nemačke u Prištini za Kljan Kosova.

Nemačka smatra da je osnivanje ZSO zakonska obaveza Prištine i podržava napore specijalnog predstavnika Evropske unije Miroslava Lajčaka u dijalogu Beograd-Priština.

Polazimo od apsolutnog prioriteta Kosovara da ispune svoje obaveze, utvrđene uz učešće EU, pre svega u smislu stvaranja Zajednice srpskih opština sa punim izvršnim ovlašćenjima kao vid zaštite prava i sloboda lokalnih Srba, a u zapravo, faktor njihovog fizičkog opstanka.

Kao i do sada, ne vidimo alternativu postizanju od strane Beograda i Prištine održivog i obostrano prihvatljivog rešenja zasnovanog na Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN, koje mora nužno biti u skladu sa međunarodnim pravom i biti odobreno od strane Saveta bezbednosti UN", navela je Zaharova.

Petković: Kurti u strahu pred demokratskim odgovorom Srba!

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković saopštio je večeras da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, u strahu i nemoći pred odlučnim demokratskim odgovorom Srba na njegovo nasilje i bezakonje, počeo da bunca i halucinira, pa za svoj teror pokušava da okrivi Beograd i predsednika Aleksandra Vučića.

Zato Kurti ne vidi i ne čuje stroge poruke Evropske unije da smesta mora da prekine destabilizaciju Kosova i Metohije i da pristupi formiranju Zajednice srpskih opština, poručio je Petković u saopštenju.

- Srbi su veličanstvenim gandijevskim bojkotom i protestom pokazali svetu koliko je Kurti mali i nemoćan, i ko je jedina pretnja miru na Kosovu i Metohiji, a bore se, ne samo za svoja ljudska prava, već i za kredibilitet Evropske unije kao posrednika u Briselskom dijalogu, koji je obesmišljen Kurtijevom bahatošću - naveo je Petković.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike