Zaharova oštra: EU jednom rukom vodi Beograd u "lepu budućnost", a drugom se bavi antisrpskim provokacijama

18.12.2022

17:25

0

Autor: 24sedam

Malo ko je obratio pažnju na to da je do nedavnog zaoštravanja situacije na separatističkom tzv. Kosovu došlo odmah nakon što je EU održala samit

Zaharova oštra: EU jednom rukom vodi Beograd u "lepu budućnost", a drugom se bavi antisrpskim provokacijama
Marija Zaharova - Copyright Profimedia

Eskalacija na Kosovu i Metohiji došla je nakon samita Evropske unije na kojem si učestvovale balkanske zemlje, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.


- Malo ko je obratio pažnju na to da je do nedavnog zaoštravanja situacije na separatističkom tzv. Kosovu došlo odmah nakon što je EU održala samit na kojem su učestvovale države Zapadnog Balkana u Albaniji. Odnosno, kako je to izgledalo: 6. decembra Evropska unija održava samit u Albaniji. Usvaja dokument – Tiransku deklaraciju koja podržava težnje "Zapadnog Balkana" da se pridruži Evropskoj uniji. Štaviše, u posebnom paragrafu Tiranske deklaracije navodi se da se separatističko tzv. Kosovo (kao i Srbija) nalazi "na evropskom putu", napisala je Zaharova na svom Telegramu.

- Dakle, treba li da čudi što su za bukvalno manje od nedelju dana kasnije kosovski separatisti pokrenuli oružanu eskalaciju i nasilne provokacije u pokrajini? Uhapsili su Srbina Dejana Pantića i počeli da šire agresivnu retoriku - dodala je ona.

Zaharova je podsetila i da ogromnu većinu sadašnjih stanovnika Kosova čine etnički Albanci, koji pomno prate državni život i evropsku perspektivu susedne Albanije.
Foto: Tanjug/AP Photo/Franc Zhurda
 


- A paralelno sa zaoštravanjem na ulicama i putevima, "kosovski premijer" Aljbin Kurti nedavno je podneo zahtev za članstvo u EU. Pokrenut je politički proces. Raste rizik od eskalacije i oružanog sukoba u severnom delu pokrajine. Dakle, umesto evropske perspektive, tzv. Kosovo će imati, kako ispada, sasvim drugu perspektivu - naglasila je diplomata.

Ruska zvaničnica se osvrnula na situaciju iz 2008. godine, kada je bivši predsednik Gruzije Mihail Sakašvili, inspirisan odlukama samita NATO-a u Bukureštu da će Gruzija ući u alijansu, "poludeo" i počeo da granatira Južnu Osetiju, ruske građane i mirovnjake.

AP Photo/Visar Kryeziu


-  Proveren mehanizam inspirisane nekažnjivosti. Rizik od eskalacije i oružanog sukoba u severnom delu Kosova i Metohije raste. Sledi zaključak da će, umesto evropske perspektive, sudbina tzv. Kosova biti potpuno drugačija - istakla je ona.

- I što je najvažnije, EU jednom rukom vodi Beograd u ‘lepu budućnost’, a drugom se bavi antisrpskim provokacijama. Ovo je prevara od samog početka. Kao venčanje koje počinje prevarom -  zaključila je Zaharova.

Situacija ne severu Kosova je eskalirala nakon hapšenja bivšeg pripadnika kosovske policije Dejana Pantića. Sever Kosova i Metohije je blokiran što od strane građana, što od strane policije. Srbi protestuju već šesti dan, a škole na severu neće raditi do daljnjeg.

Kosovska policija zabranila je prolaz i vozilima i pešacima na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike