Kurti sprema udar na sever Kosova, Vučić poručio: Albanci digli borbenu gotovost, preduzeću sve mere da zaštitimo naš narod

26.12.2022

19:55

0

Autor: 24sedam

Ova naredba odnosi se na jedinice iz Prištine, Peći i Prizrena

Kurti sprema udar na sever Kosova, Vučić poručio: Albanci digli borbenu gotovost, preduzeću sve mere da zaštitimo naš narod
Copyright 24sedam/Tanjug

Vlasti u Prištini stavili su tzv. Kosovske bezbednosne snage u punu borbenu gotovost i spremni su da izvrše udar na sever Kosova i Metohije sa 1500 svojih pripadnika, nezvanično se saznaje.

Ova naredba odnosi se na jedinice iz Prištine, Peći i Prizrena.

Oglasio se Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić komentarisao je činjenicu da je patrijarhu Porfiriju zabranjen ulazak na Kosovo i Metohiju od strane Prištine i istakao da će preduzeti sve mere da zaštiti naš narod, posle odluke Prištine da podigne borbenu gotovost.

 



- Sve dajemo od sebe da sačuvamo mir i stabilnost. Nažalost, nas nisu hteli da slušaju, ili ih nije mnogo ni interesovalo da nas čuju. Danas je i patrijarhu srpskom gospodinu Porfiriju zabranjen ulazak na Kosovo i Metohiju. Nikada se to u istoriji nije dogodilo. I baš ih briga. Besmisleno saopštenje, nevažno... Ali će i dalje da govore samo o srpskim barikadama  koje su samo znak nezadovoljstva i borbe srpskog naroda da budu svoji na svome i ništa više. U skladu sa tim, želim da vas obavestim da smo u teškoj situaciji, ali da ćemo dati sve od sebe i da ćemo brinuti na svaki način kako da sačuvamo mir i stabilnost i ne samo to, kako da zaštitimo naš narod na severu Kosova i Metohije. U skladu sa tim, a posle naoružavanja Albanaca i posle podizanja njihove borbene gotovosti, preduzeću sve mere da zaštitimo naš narod i sačuvamo Srbiju - rekao je Vučić na Instagramu.

Danilo Vučić: Nema predaje

Danilo Vučić, sin predsednika Srbije Aleksandra Vučića, oglasio se na Instagramu povodom dešavanja na Kosovu i Metohiji.

On je uz fotografiju na kojoj je sa ocem, poslao sledeću poruku:

- Uvek uz tebe i sa tobom do kraja! Nema predaje! - glasi poruka Danila Vučića.

Brisel se oglasio povodom stanja na KiM: Hitno i bezuslovno vratiti slobodu kretanja

U saopštenju EU “apeluje na predsednika Vučića i premijera Kurtija da lično doprinesu političkom rešenju u cilju smirivanja tenzija i dogovora o daljem putu u interesu stabilnosti, bezbednosti i dobrobiti svih lokalnih zajednica”. Opširnije čitajte OVDE.

Grenel: Blinken da zahteva od Kurtija oslobađanje srpskih zatvorenika

Nakadašnji izaslanik predsednika Amerike za dijalog Ričard Grenel saopštio je da je najnovije nasilje na tzv. Kosovu neprihvatljivo i da premijer Aljbin Kurti nastavlja svoje jednostrane akcije na severu kršeći Međunarodne sporazume.

FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC/bs
 

Grenel je na Tviteru napisao i da bi aktuelni američki državni sekretar Entoni Blinken trebalo da zahteva od kosovskog premijera Aljbina Kurtija da oslobodi srpske zatvorenike i uzdrži se od hapšenja mirnih demonstranata. Opširnije čitajte OVDE.

Vučević: "Vučić naredio - vojska Srbije od noćas u najvišem stepenu borbene gotovosti"

Predsednik Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vućić naredio je da Vojska Srbije bude u najvišem stepenu borbene gotovosti, izjavio je večeras ministar odbrane Miloš Vučević.

- Predsednik Srbije kao vrhovni komandant je večeras naredio da Vojska Srbije od noćas bude u najvišem stepenu borbene gotovosti odnosno pripravnosti do nivoa upotrebe oružane sile, odnosno oružanog potencijala Vojske Srbije - rekao je Vučević za Tanjug.Opširnije čitajte OVDE.

Zaharova ljuta zbog krize na KiM

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da je potkopavanje ili ignorisanje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN neprihvatljivo i ocenila da je čvrsto poštovanje međunarodno-pravnih dogovora ključni preduslov za rešenje situacije na КiM.

Profimedia
 

- Već 17 dana Srbi dežuraju na barikadama koje su podigli na severu pokrajine u znak protesta zbog privođenja bivšeg službenika lokalne kosovske policije Dejana Pantić - rekla je Zaharova na konferenciji za novinare, preneo je Tanjug pozivajući se na rusku agenciju Tas.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike