Zaharova tvrdi da je Moskva zabrinuta zbog krize na KiM: Pratimo njen razvoj danonoćno, nastavićemo da pomažemo Beogradu

12.12.2022

16:20

0

Autor: M. Vu.

Prema njenim rečima, cilj provokatora je jasan - da se preuzme potpuna kontrola nad nealbanskim severnim delovima pokrajine

Zaharova tvrdi da je Moskva zabrinuta zbog krize na KiM: Pratimo njen razvoj danonoćno, nastavićemo da pomažemo Beogradu
Marija Zaharova - Copyright Profimedia

Moskva je zabrinuta zbog novog zaoštravanja situacije na Kosovu i Metohiji i prati njen razvoj dan i noć, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.


- Zabrinuti smo zbog novog zaoštravanja situacije u srpskoj pokrajini. Pratimo njen razvoj bukvalno danonoćno – posebno posle serije provokacija koje su, uz povlađivanje SAD i Evropske unije, preduzele vlasti lažne države, okrenuvši se politici pojačane represije protiv Srba na tzv. Kosovu i primeni direktnog etnički motivisanog nasilja - navela je Zaharova u saopštenju koje je objavljeno na sajtu Ministarstva inostranih poslova Rusije.
AP Photo/Marjan Vucetic
 

Prema njenim rečima, cilj provokatora je jasan - da se preuzme potpuna kontrola nad nealbanskim severnim delovima pokrajine.

- I samo zahvaljujući pribranosti kosovskih Srba, koji se oslanjaju na podršku Beograda, za sada se uspešno izbegavaju veliki incidenti i srljanja u otvoreni sukob sa žalosnim posledicama - naglasila je Zaharova.

Prištinu predvodi Vašington

Ona je istakla da odgovornost za „političku degradaciju na Kosovu i pogoršanje situacije kada je reč o bezbednosti, u punoj meri leži na kosovskim liderima na čelu s 'premijerom' Aljbinom Kurtijem i na njihovim zapadnim mentorima, koje očigledno predvodi Vašington“.

Profimedia
 

- Očigledna je nova gromoglasna propast posredovanja Evropske unije u klizavom dijalogu Beograda i Prištine. Razvejavaju se i poslednje iluzije o sposobnosti Evropske unije da urazumi kosovsko-albanske političare, koji otvoreno odbijaju bilo kakve savete i praktično diktiraju svoja pravila svima oko sebe. Još su očigledniji postali neumešnost i odsustvo želje Brisela da kod njih podstakne ispunjavanje usaglašenih dogovora, zlobna praksa nametanja sumnjivih kompromisa Srbima za Kosovo. Evropskim birokratama i najrevnosnijim evropskim političarima mnogo je lakše da krivicu za sve neuspehe svale na Srbe nego da ih povezuju s prištinskim radikalima - navela je Zaharova.

"Nastavićemo da pomažemo Beogradu"

Zaharova je podsetila da je Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN i dalje na snazi, prenose RIA Novosti.

- Nastavićemo da pomažemo Beogradu da brani svoje nacionalne interese u vezi sa Kosovom i Metohijom na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, koja je i dalje na snazi bez izuzetaka i pruža realnu šansu za pronalaženje uravnoteženog i poštenog rešenja za problem Kosova i Metohije u skladu sa međunarodnom pravom - navela je Zaharova u saopštenju.

Srbi koji protestuju zbog hapšenja bivšeg policajca Dejana Pantića i dalje su na barikadama.

Sever Kosmeta blokiran je i od strane tzv kosovske policije, a preko prelaza Brnjak i Jarinje nije se moglo juče, ani danas. pa čak ni peške. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je Srbe na severu Kosova i Metohije da budu staloženi i mirni i da ne nasedaju na provokacije. 

Protekla noć je bila jedna od najdužih za Srbe u opštini Leposavić, ali napetost zbog najave iz Prištine da će barikade biti silom uklonjene, nije pokolebala veliki broj ljudi koji je celu noć proveo na otvorenom.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike