Priština smišlja novu zamku za Srbe: "Gradonačelnici će biti izabrani bez obzira na odziv"

16.11.2022

20:16

0

Autor: 24sedam

Bez obzira na to da li će odziv birača na vanrednim izborima za četiri opštine na severu Kosova biti slab novi gradonačelnici mogu biti izabrani u Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu

Priština smišlja novu zamku za Srbe: "Gradonačelnici će biti izabrani bez obzira na odziv"
Izbori na KiM, ilustracija - Copyright Profimedia

Bez obzira na to da li će odziv birača na vanrednim izborima za četiri opštine na severu Kosova biti slab novi gradonačelnici mogu biti izabrani u Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu, a Centralna izborna komisija Kosova će overiti rezultate izbora, prenosi Reporteri.

- Zakon o opštim izborima i zakon o lokalnim izborima ne ograničavaju kolika bi trebalo da bude izlaznost glasača u nekoj opštini da bi rezultat mogla da overi Centralna izborna komisija - rekao je portparol CIK-a Valjmir Eljezi za Kosovo pres.

24sedam/Lj.K.
 

Takođe nema ni ograničenja povodom broja overenih kandidata za učešće na izborima. 

- Dakle, na glasačkom listiću može da bude samo jedan kandidat za gradonačelnika određene opštine koji je kod Centralne izborne komisije overen za učešće na izborima - rekao je on.

Kao primer Eljezi je naveo poslednje lokalne izbore 2021. godine kada je za gradonačelnika opštine Ranilug postojao samo jedan kandidat.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani raspisala je za 18. decembar vanredne izbore za Severnu Mitrovicu, Leposavić, Zubin Potok i Zvečan.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike