Osmanijeva raspisuje izbore u četiri opštine na severu Kosmeta

14.11.2022

15:15

0

Vjosa Osmani je navela da će odluku o terminu izbora objaviti večeras ili sutra ujutru

Osmanijeva raspisuje izbore u četiri opštine na severu Kosmeta
Vjosa Osmani - Copyright Profimedia

Predsednica tzv. Kosova Vjosa Osmani saopštila je da je na sastanku sa predstavnicima političkih partija predložila da se izbori u četiri opštine na severu Kosova održe 18. decembra, prenosi Kosovo onlajn pisanje Kljan Kosova.

Prema njenim rečima, ovo je ujedno i krajnji rok kada mogu da se održe izbori po zakonima koji su na snazi.

Osmani je rekla da je druga opcija 11. decembar, ali da bi to političkim partijama i Centralnoj izbornoj komisiji dalo manje vremena za pripremu.

„Kao što znate, nakon ostavke gradonačelnika četiri opštine na severu, obaveza predsednika je da raspiše izbore. Postoji i obaveza da se konsultuje sa političkim partijama za određivanje datuma izbora. Razgovarali smo sa političkim partijama o pripremama koje CIK treba da uradi, a ja ću istovremeno tražiti monitoring od međunarodnih partnera. Od svih prisutnih na sastanku sam zatražila mišljenje da to bude 18. decembra. Druga opcija je 11. decembar, ali po svoj prilici to će biti 18. decembar", rekla je Osmani.

Osmani je navela da će odluku o terminu izbora objaviti večeras ili sutra ujutru.

"Želim da uverim sve srpske građane Kosova da je odluka o raspisivanju izbora ustavna obaveza koja je proistekla iz čina ostavki predsednika opština", rekla je ona, prenosi Telegrafi.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić objasnio je ranije zbog čega Osmani planira vanredne izbore za gradonačelnike četiri opštine na KiM.

"Oni time samo hoće da nam kažu da hoće da proteraju srpski narod sa severa. Na tim izborima ne može da učestvuje više od 1.500 ljudi, tačno onoliko koliko ima Albanaca, Bošnjaka i dovešće 100-200 Srba, ove koje plaćaju. Ostali neće izaći, jer za Srbe to ne važi. To znači da oni uopšte ne žele da imaju Srbe u svom sistemu, već žele da ih proteraju sa KiM", rekao je nedavno predsednik.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Kosovo onlajn

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike