Ambasador Rusije u UN se obrušio na Zapad: Situacija na KiM ozbiljna, a vi se pravite da rezolucija 1244 ne postoji

18.10.2022

22:27

0

Vasilij Nebenzja rekao je večeras da se bezbednosna situacija na Kosovu i Metohiji pogoršava i da zahteva pažnju Saveta bezbednosti UN

Ambasador Rusije u UN se obrušio na Zapad: Situacija na KiM ozbiljna, a vi se pravite da rezolucija 1244 ne postoji
Vasilij Nebenzja - Copyright AP Photo/Seth Wenig

Ambasador Rusije u UN Vasilij Nebenzja rekao je večeras da se bezbednosna situacija na Kosovu i Metohiji pogoršava i da zahteva pažnju Saveta bezbednosti UN i međunarodne zajednice.


Nebenzja je ocenio da je Kosovo i dalje glavno žarište tenzija na Balkanu, dok se, kako je rekao, ohrabruje atmosfera mržnje prema Srbima, a zapadne zemlje ponašaju kao da Rezolucija 1244 ne postoji.

On je na sednici SBUN dodao da Rusija podržava misiju UN na KiM i istakao da se Rusija zalaže za međusobno prihvatljivo rešenje za Beograd i Prištinu.

- Nastavljaju da pripremaju takozvane alternativne opcije za rešenje situacije u korist Prištine - istakao je Nebenzja i kao primer naveo nedavni francusko-nemački predlog rešenja koji, kako je rekao, postoji da bi Beograd prihvatio Kosovo kao državu.

On je ocenio da je statusno neutralna pozicija Brisela dovedena u pitanje i podsetio da je 2013. godine dogovoreno da se uspostavi Zajednica srpskih opština.
24sedam/Jelena Stokić


- To bi na prihvatljiv način osiguralo prava Srba koji žive na Kosovu. Ali Priština to odbija da primeni, tvrdeći da su Srbi najzaštićenija nacionalna manjina u Evropi. U stvarnosti, niko nije ni pokušao da natera kosovske vlasti da primene dogovore, čak ni EU kao medijator - rekao je Nebenzja.

Nebenzja je ukazao da je proces sistemskog narušavanja prava srpskog stanovništva počeo 1999. godine.

- I svih ovih godina smo svedoci etničkog čišćenja koje se odvija - poručio je Nebenzja.

On je istakao da se broj Srba, nakon više od 20 godina, drastično smanjio južno od Ibra i da su ostale samo male srpske enklave koje, kako je naglasio, ne mogu da brane svoja prava.

Kao primer naveo je da je pre sukoba na KiM u Prištini bilo 40.000 Srba, a sada ih je jedva 1.000.

- Jedina oblast gde su Srbi u većini je na severu Kosova, ali prištinske vlasti, predvođene (premijerom Aljbinom) Kurtijem, pokušavaju da dostignu nove visine u vršenju pritiska nad Srbima, stvarajući nemoguće uslove za život - naveo je Nebenzja.

AP Photo/Olivier Matthys


On je naglasio da Priština nastavlja sa zastrašivanjem područja naseljenih Srbima, kao i da se ugrožava njihova imovina i verska mesta, a kao primer naveo manastir Visoki Dečani, koji se nalazi na listi ugrožene baštine Uneska.

Nebenzja je podsetio i na zabranu neutralnih registarskih tablica i ukazao da 31. oktobra ističe rok za preregistraciju vozila.

Ukazao je i na kršenje Rezolucije 1244 i formiranje kosovske vojske i naveo da Priština i dalje zahteva da Zapad obezbedi vojnu podršku.

Nebenzja je ministarku spoljnih poslova privremenih prištinskih institucija Doniku Gervalu-Švarc pozvao da se koncentriše na situaciju na KiM, umesto što govori o politici Srbije.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike