Lavrov: Zapad je nezakonito priznao Kosovo

28.08.2022

21:07

0

Autor: 24sedam

Zapadne države jednostrano priznaju Kosovo kao samostalnu i nezavisnu državu, jer im to odgovara, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u intervjuu televiziji „Zvezda“

Lavrov: Zapad je nezakonito priznao Kosovo
Vulin Lavrov MUP Srbije 5 (8) - Copyright MUP Srbije

Zapadne države jednostrano priznaju Kosovo kao samostalnu i nezavisnu državu, jer im to odgovara, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u intervjuu televiziji „Zvezda“.

- Zapad, u pokušaju da sačuva dominaciju i ide protiv objektivnog toka istorije, odbacuje međunarodno pravo. Pravila se izmišljaju u zavisnosti od određenog zadatka. Kada je potrebno, Zapad je spreman da da prizna nezavisnost koja je nezakonito proglašena, bez bilo kakvog referenduma, jednostrano, kao što je to bilo sa Kosovom - rekao je on.

Lavrov je istakao da, kada Zapadu ne odgovara da prizna neku državu, on to ne radi. Tako je bilo sa Krimom.

Proces multipolarnosti je nezaustavljiv

Zapad pokušava da ide protiv objektivnih istorijskih procesa, koji mogu usporiti formiranje multipolarnosti, ali ih ne mogu zaustaviti, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov u intervjuu televiziji "Zvezda".


- Nažalost, naši zapadni partneri, koji su sada potpuno prepustili uzde vlasti Sjedinjenim Državama, i Britanija im se priključila, pokušavaju da idu protiv objektivnih istorijskih procesa, koji mogu usporiti formiranje multipolarnosti, ali to neće ni na koji način zaustaviti - rekao je on.

On je istakao da ogromna većina država smatra ili opravdanim stav Rusije prema višegodišnjim ignorisanjem svojih legitimnih bezbednosnih interesa od strane Zapada, ili zauzima neutralan stav prema Moskvi.
Profimedia
 

 


- SAD i Velika Britanija, praćene poslušnom Evropom, bez grižnje savesti pribegavaju metodama pritiska na nesvrstane i sve druge zemlje sveta da promene mišljenje o Rusiji -  rekao je Lavrov.

- Lome ih na najgrublji način. Ne stide se čak ni javnih izjava da ako ih neko ne posluša, neće biti dobro po njih - dodao je ruski ministar.

Kako je istakao, ne može se isključiti da Zapad može „udariti ispod pojasa”, kako bi primoralo zemlje-članice Pokreta nesvrstanih da podrže antiruske sankcije.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike