Sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu i Metohiji - Selaković: Cilj Prištine - progon Srba!

18.10.2022

19:25 >> 22:45

0

Izveštaj će predstaviti šefica UNMIK-a Karolina Zijade

Sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu i Metohiji - Selaković: Cilj Prištine - progon Srba!
Generalna skupština UN - Copyright Printscreen/YouTube/United Nations

 

Sednica Saveta bezbednosti UN, na kojoj će biti predstavljen šestomesečni izveštaj generalnog sekretara UN o radu misije UN na KiM (UNMIK), počela je večeras u Njujorku.

Srbiju na sednici predstavlja ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.

Izveštaj će predstaviti šefica UNMIK-a Karolina Zijade.

U redovnom polugodišnjem izveštaju generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o KiM, navedeno je da su pojačana retorika između Beograda i Prištine i eskalacija tenzija na terenu imali uticaj na napredak u normalizaciji odnosa u periodu od 16. marta do 15. septembra ove godine.

Kako je navedeno u izveštaju objavljenom na sajtu UN, dve strane su se najviše sporile oko glasanja na KiM tokom izbora u Srbiji, pitanja slobode kretanja i primene ranijih sporazuma o energetskim pitanjima i Zajednici srpskih opština.

Selaković: Priština svesno sabotira sve napore, cilj je progon Srba

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković večeras je na sednici Saveta bezbednosti UN rekao da Priština neodgovornim ponašanjem svesno sabotira napore ne samo Beograda, već i EU i drugih strana u međunarodnoj zajednici sa namerom da izbegne sprovođenje preuzetih obaveza i sa daleko alarmantnijim ciljem - zastrašivanja, marginalizacije i progona Srba.

Selaković je na sednici na kojoj se razmatra šestomesečni izveštaj generalnog sekretara UN o radu Unmika, rekao da poslednji meseci nisu doneli više stabilnosti i da situacija na KiM nije baš onakva kakva je predstavljena u izveštaju.

Foto: TANJUG/ MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA
 

On je poručio i da pokušaji učlanjenja tzv. Kosova u međunarodne organizacije predstavljaju nedopustiv čin i naglasio da će Srbija odlučno nastupati protiv takvih koraka Prištine.

Selaković je naveo da jednostranim potezima rukovodstvo u Prištini nastavlja da svesno i sistematično produbljuje etničke razlike izazivajući diskriminaciju i nipodaštavanja nealbanskog stanovništva i naveo da je od početka godine zabeleženo je 105 etnički motivisanih napada.

On je rekao da Priština svesno potpiruje međuetničke tenzije koristeći sve dostupne metode i kao primer naveo da je Nikola Nedeljković zbog navodnog "izazivanja etničke mržnje i netrpeljivosti", osuđen na punih osam meseci bez ijednog materijalnog dokaza.

Podsetio je i da ni do danas nema nijednog pravosnažno osuđenog izvršioca za više od 1.000 Srba stradalih samo od 1999. godine.

- Zbog ovakvog, planskog zastrašivanja etnički su očišćeni gotovo svi gradovi i sela na Kosovu i Metohiji, a predstavnici Prištine svojim delovanjem nastavljaju da ignorišu patnje, dosipajući so na rane Srbima koji su morali da napuste svoja vekovna ognjišta, a podvlačim, u pitanju je preko 200 hiljada ljudi - rekao je Selaković.

Foto: TANJUG/ MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA
 

On je ukazao na rigidan, sporan i krajnje neozbiljan nastup druge pregovaračke strane u okviru dijaloga i da u ostvarivanju svojih ciljeva Priština primenjuje takozvanu politiku reciprociteta, "dobro osmišljenu, malicioznu strategiju" koja, kako je naglasio, nije samostalno zamišljena.

- Kontinuiranim insistiranjem na međusobnom priznanju kao centralnom delu dijaloga, takozvana politika reciprociteta na najbolji način pokazuje suštinsku nespremnost trenutnog političkog rukovodstva Prištine za pronalazak bilo kakvog kompromisnog rešenja - istakao je Selaković.

On je ocenio kao nedopustive pokušaje da se aktuelni format dijaloga dezavuiše, a dogovori poništavaju samo zato što ne odgovaraju trenutnim političkim činiocima, kao i da je neprihvatljivo da se trenutne geopolitičke okolnosti koriste da bi se precrtalo ono na čemu je godinama mukotrpno rađeno. Ukazao je i da zaoštreni politički nastup i narativ aktuelnog rukovodstva u Prištini prate i konkretni destabilišući koraci i da su zamaskirane kao pokušaji navodne integracije u društvo, nametnute mere o registarskim oznakama.

Selaković je istakao da odluka o preregistraciji tablica pokazuje da, po ko zna koji put, Priština ne samo da ne ispunjava dogovoreno, već poništava rezultate dijaloga, stvarajući iznova novu krizu.

Slušali smo brutalne laži Gervale-Švarc

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković rekao je na sednici Saveta bezbednosti UN o KiM da je ministarka spoljnih poslova privremenih prištinskih institucija Donika Gervala-Švarc u svom izlaganju iznela niz brutalnih laži o situaciji na Kosovu i Metohiji i opovrgao njene tvrdnje.

- Jedna od laži je kada je rekla da je predstavnik najmlađe demokratije u Evropi. Da li ste ikada čuli da neka demokratija zabranjuje ljudima da glasaju na izborima? - upitao je Selaković i ukazao da je Srbima u jednoj godini dva puta uskraćeno to pravo.

Kao najbrutalniju laž Selaković je opisao i tvrdnju da je 90 odsto srpskih vozila na KiM preregistrovano na RKS tablice, jer od više od 9.000 vozila na severu pokrajine samo su dva preregistrovana.

On je ocenio da o efektu ovakvih, nasilno nametnutih mera najbolje govori da je od donošenja odluke zabeležen jednocifren broj preregistrovanih vozila sa srpskim registarskim tablicama, od čega je svega dvoje Srba sa severa KiM.

Selaković je rekao i da se Priština ne zaustavlja u pokušajima oduzimanja imovine, a da je jedna od meta i Srpska pravoslavna crkva, i to dovođenjem u pitanje vraćanja imovine manastiru Dečani, čime ne ispunjava ni odluke sopstvenog tzv. Ustavnog suda.

Selaković je ukazao i na to da je Srbima na Kosovu i Metohiji oduzeto i elementarno političko i građansko pravo da glasaju uz učestala zastrašivanja i nasilne upade specijalnih snaga Rosu, koji su, kako je naveo, instrument za sprovođenje ciljeva Prištine pod izgovorom navodne borbe protiv kriminala.

Ministar je podsetio i na slučaj Dragice Gašić, jedine srpske povratnice u Ðakovicu i ukazao na stepen zastrašivanja sa kojima se suočavaju Srbi povratnici.

- Jasno vam je zašto je procenat povratnika ispod dva odsto i zašto je on i dalje jedan od najmanjih na svetu - ukazao je on.

Selaković je napomenuo da dijalog ima širu dimenziju i da može uticati na situaciju u celom regionu i naveo da srpsko rukovodstvo i predsednik Aleksandar Vučić zastupaju politiku mira, pomirenja, regionalne saradnje.

On je istakao i da Srbija kategorički odbacuje argumentaciju Prištine o navodnoj protivustavnosti formiranja Zajednice srpskih opština, navodeći da Priština time pokazuje da se protivi tome da se srpski narod organizuje kao etnička zajednica i tako ostvari svoja kolektivna prava.

Njihov pristup ima za cilj, kao poželjan model, sredine bez Srba, kao što su Priština, Ðakovica ili Peć, ili neka druga slična mesta u pokrajini, ocenio je Selaković.

On je rekao da bez obzira što Priština već punih 3.470 dana odbija da ispuni svoje obaveze i da razgovara o formiranju ZSO Beograd neće odustati od napora za pronalaženje kompromisnog rešenja za trenutnu situaciju.

Selaković je ukazao i na to da iako Priština često ponavlja da je slučaj tzv.Kosova "svršen čin" većina članica UN ih ne priznaje već 14 godina.

- Ako je tzv. nezavisnost Kosova realnost, zašto onda imamo dijalog? Zašto je onda sve više pritiska na Beograd za potrebu obostranog priznanja? - upitao je Selaković i ukazao da se Beograd ne može zaobići u potrazi za konačnim rešenjem.

Selaković je istakao i da međunarodne misije na KiM moraju ostati angažovane u nesmanjenom obimu i kapacitetu u skladu sa Rezolucijom SB UN 1244 i da to zahtevaju okolnosti i situacija na terenu, jer miran i normalan život građana nije ispunjen.

Selaković je ponovio da Srbija podržava teritorijalni integritet svih članica UN, ali je postavio pitanje: "Šta je sa Srbijom?" i da li se primena principa iz Povelje UN odnosi samo na neke ili na sve članice.

- Kao država koja dosledno poštuje međunarodno pravo i još uvek trpi posledice kršenja istog, verujemo da bi Povelja UN i međunarodno pravo, uključujući teritorijalni integritet i suverenitet država, trebalo da se poštuje od strane svih i primenjuje neselektivno na sve države članice UN - naglasio je Selaković.

On je rekao da, iako je Rezolucijom 1244 potvrđen teritorijalni integritet Srbije, to nije sprečilo pojedine države da priznanjem tzv. "Kosova" pogaze principe UN, ali i rezoluciju koju su same donele prilagođavajući međunarodno pravo svojim interesima i ciljevima.

- Upravo zato, sve češće pominjanje slučaja „Kosova“ je pokazatelj da je pravljenjem presedana otvorena Pandorina kutija, jer snaga svakog principa počiva na njegovoj potpunoj i univerzalnoj primeni i bezuslovnom pridržavanju - poručio je Selaković.

On je istakao da svi žitelji Kosova i Metohije sa punim pravom očekuju poboljšanje atmosfere i primirivanje tenzija na etničkom nivou koje su preduslov za normalan život.

- Za takav korak neophodna nam je konstruktivnost koja na strani Srbije ne izostaje, ali i istinska puna podrška međunarodnih činilaca. Ističem da Srbija uvek bila i ostaje duboko posvećena pronalasku održivog rešenja mirnim putem, a zarad mira, stabilnosti i zajedničke budućnosti - zaključio je Selaković.

Gervala Švarc optužila Srbiju da predstavlja opasnost



Ministarka spoljnih poslova privremenih prištinskih institucija Donika Gervala Švarc optužila je Beograd da krši svoje obaveze.

- Reciprocitet nije agresija, reciprocitet je najbolja međunarodna praksa, kao što to svi ovde znaju - rekla je Gervala Švarc.

Gervala Švarc je podsetila da se približava rok za zamenu tablica.

Apelovala je na Savet bezbednosti i međunarodnu zajednicu da utiču na Srbiju da, kako je rekla, ne pokušava da izazove nasilje ponovo na kraju ovog meseca.

Optužila je Srbiju da predstavlja drugu najveću pretnju za evropsku bezbednost, posle Rusije.


Velika Britanija: Puna podrška dijalogu pod pokroviteljstvom EU
 

Normalizacija odnosa Beograda i Prištine je od vitalnog značaja, rekao je predstavnik Velike Britanije, koji je poručio da London pruža punu podršku dijalogu pod pokroviteljstvom Evropske unije.

Pixabay


Istakao je da odluke o ličnim kartama i registarskim tablicama ne bi trebalo da budu korišćene kao izgovori za blokade i nasilje.


Pozdravio je, kako je rekao, povećano angažovanje Prištine prema manjinskim zajednicama, i istakao da je dijalog između zajednica vitalan za Kosovo.

Ohrabruje prištinsku vladu da nastavi takvo angažovanje, pogotovo prema liderima Srba na Kosovu i Metohiji.


Izveštaj je predstavila šefica Unmika
 

Šefica Unmika Karolina Zijade je poručila da će nastaviti da pruža svu moguću podršku dijalogu Beograda i Prištine.

- Kada radimo zajedno, koherentno i efektivno, možemo doprineti izbegavanju eskalacije - istakla je Zijade.

TANJUG/ Sava Radovanović


Šefica Unmika ukazala je i da je razvoj situacije na Kosovu, uz sva otvorena pitanja u regionu, pogođen evropskim bezbednosnim okruženjem.

Upozorila je da pitanja koja se čine skrivenim, mogu izbiti u prvi plan.

Zijade je navela da je bilo eskalacije u političkoj retorici između Prištine i Beograda u prethodnih šest meseci, sa nekoliko trenutaka akutnih tenzija na terenu, što je pretilo da poništi rezultate dijaloga.

Istakla je važnost mandata Kfora, čije prisustvo osigurava bezbedno okruženje na Kosovu i Metohiji.
 

Geng: Kina osuđuje unilateralne poteze Prištine

Kineski ambasador u UN Geng Šuang izjavio je večeras pred Savetom bezbednosti UN da su od juna ove godine prištinske vlasti sprovele unilateralne mere koje su dovele do velike destabilizacije na severu KiM, uključujući i nametanje odluke o registarskim tablicama i ličnim kartama.

Geng je, na sednici SB UN posvećenoj KiM, naglasio Kina osuđuje takve poteze i da oni, pored narušavanja odnosa Beograda i Prištine, dovode do nestabilnosti na celom Zapadnom Balkanu.

On je dodao da Kina poziva obe strane da pod pokroviteljstvom EU pristupe dijalogu i da izbegnu unilateralne poteze.

Priština takođe treba da u skladu sa ranijim sporazumima sprovede odluku o osnivanju Zajednice srpski opština, naveo je Geng i ponovio da Kina ima jasan stav koji podrazumeva puno poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike