Skandal "drma" britansku vojsku: Padobranci zbog orgija ne idu na NATO vežbe na KiM, čak 31 dan dovodili ženu u kasarnu

18.06.2022

14:40

0

Autor: 24sedam

Osam padobranaca iz 16. britanske vazdušno-jurišne brigade je pod istragom nakon što su snimljeni u seksualnom odnosu sa ženom, civilom u kasarni Mervil u Kolčesteru

Skandal "drma" britansku vojsku: Padobranci zbog orgija ne idu na NATO vežbe na KiM, čak 31 dan dovodili ženu u kasarnu
paratrooper-1011_1280 - Copyright Foto:Pixabay

Stotinama britanskih padobranaca otkazano je godišnje raspoređivanje u okviru misija NATO-a na Balkanu nakon što su se pojavili snimci orgije u jednoj engleskoj kasarni.

U pismu generalima i komandantima, novi šef britanske vojske, general ser Patrik Sanders, rekao je da nije voljan da "rizikuje misiju i reputaciju vojske" slanjem u inostranstvo vojnika koji su učestvovali u inicidentu, piše Gardijan.

Navodno, osam padobranaca iz 16. britanske vazdušno-jurišne brigade je pod istragom nakon što su snimljeni u seksualnom odnosu sa ženom, civilom u kasarni Mervil u Kolčesteru u istočnoengleskoj grofoviji Eseks, dok su desetine drugih posmatrale taj čin.

Foto:Pixabay
 

Iako je vojna policija utvrdila da nema elemenata za krivično gonjenje, Sanders je rekao da je ta aktivnost mogla biti protumačena kao "ocrnjivanje žena" i da je "u suprotnosti sa vojnim vrednostima i standardima", izvestio je list Tajms, koji je imao uvid u pismo.

List navodi da se veruje da je žena krišom boravila u kasarni čak 31 put za pet meseci. Ističe se da je incident usledio nakon niza drugih slučajeva lošeg ponašanja tokom vežbe u Severnoj Makedoniji u maju, kada su pripadnici Trećeg padobranskog bataljona optuženi za "neprofesionalno ponašanje" tokom vežbe, zajedno sa vojnicima iz drugih jedinica.

 

 

Umesto odlaska na desetodnevnu vojnu vežbu NATO-a u Bosni i Hercegovini i na Kosovu i Metohiji, od padobranaca se traži da "razmisle o tome gde nisu ispunili očekivanja britanske vojske".

Sanders je napisao: „Moja poruka vojsci je jasna – naša licenca za delovanje je zasnovana na poverenju i moramo da se držimo najviših standarda“, citira Tajms.

U drugom citiranom izvodu, Sanders je dodao: „Nedavni događaji su pokazali da paragraf 3 ne pokazuje nivoe discipline i poštovanja prema drugima koji se očekuju od jednog od naših bataljona.

Godišnje raspoređivanje na Balkanu je za desetodnevnu vežbu sa saveznicima iz NATO-a, iako trupe obično ostaju duže od mesec dana. Više od 400 padobranaca putuje i u Bosnu i na Kosovo, i izgubiće medalju i dodatnu platu koju obično dobijaju za raspoređivanje u inostranstvu.

Vojnici koji su direktno uključeni u snimku seksa takođe će biti uklonjeni iz sledeće bataljonske borbene grupe za vazdušne manevare, koja je spremna za raspoređivanje kao odgovor na globalne krize.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike