Zaharova podsetila Zapad ko je „prekrojio“ Srbiju: "Berlin ne bi trebalo ni da zucne"

01.10.2022

17:13

0

Autor: 24sedam

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da su smešne teze evropskih zemalja o tome da je Rusija rešila da „prekroji kartu Evrope“

Zaharova podsetila Zapad ko je „prekrojio“ Srbiju: "Berlin ne bi trebalo ni da zucne"
Marija Zaharova - Copyright Tanjug/Russian Foreign Ministry Press Service via AP, File

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da su smešne teze evropskih zemalja o tome da je Rusija rešila da „prekroji kartu Evrope“, podsetivši na situaciju sa „nezavisnošću Kosova“.

- Dirnuta sam argumentima Zapada da je Rusija rešila da "prekroji mapu Evrope". Smešno je što tu tezu iznose u Nemačkoj koja ima današnje granice isključivo zahvaljujući njihovom "prekrajanju" krajem osamdesetih godina dvadesetog veka. Berlin ne bi trebalo ni da zucne o "prekrajanju" granica – strašno je prisećati se njihovog istorijskog iskustva, ali ga ne treba ni zaboraviti - napisala je Zaharova na Telegramu.

Kako je dodala, smešno je i to što tu tezu iznose zemlje Istočne Evrope, od kojih su mnoge postale suverene zemlje isključivo zahvaljujući „prekrajanju“ granica poslednjih decenija.

- Uživajući u privilegijama koje su stekle i zaboravljajući na moral i odgovornost, te prestonice nisu htele da znaju kako se oseća narod koji je mnogo toga žrtvovao radi Evrope u 20. veku i koji je za to dobio sopstvenu podelu. Njih sve nije bilo briga za to. A nas jeste - napisala je Zaharova.

Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 


Po njenim rečima, smešno je i povezivanje te pozicije sa situacijom u Ukrajini koja je prvi put u istoriji stekla državnost upravo zahvaljujući „prekrajanju“ granica.

- Prvi put 1918. godine, a onda nakon 70 godina - podsetila je portparolka.

Kako je dodala, smešno je slušati da preko okeana govore o „prekrajanju“ granica.

- Nakon NATO bombardovanja Jugoslavije, nakon podržavanja "prekrajanja" Srbije i američke avanture sa "nezavisnošću Kosova"  - konstatovala je Zaharova.
Profimedia


Po njenim rečima, „treba već jednom za svagda da se odluče – da li je "prekrajanje" granica dobro ili loše“.

- Ako počnu da govore da "sve zavisi od konteksta", onda je teško naći prikladniji "kontekst" od stalnog ugnjetavanja nacionalnih manjina na jezičkoj i etničkoj osnovi, koje je završeno osmogodišnjim terorom - poručila je Zaharova.

Predsednik Rusije Vladimir Putin i lideri Donjecke i Luganske Narodne Republike, Zaporoške i Hersonske oblasti potpisali su 30. septembra sporazume o pristupanju ovih regiona Rusiji.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike