Amerikanka prozvala Rusiju zbog Avganistana, Nebenzja odbrusio Vašingtonu: SAD moraju da plate dug zbog 20 godina okupacije

30.08.2022

16:12

0

Ambasadori u Ujedinjenim nacijama međusobno su otpuživali druge zemlje za nedovoljnu pomoć u obnavljanju ratom razorene zemlje

Amerikanka prozvala Rusiju zbog Avganistana, Nebenzja odbrusio Vašingtonu: SAD moraju da plate dug zbog 20 godina okupacije
Vasilij Nebenzja - Copyright AP Photo/Seth Wenig

Sjedinjene Američke Države trebalo bi da se usredsrede na kompenzaciju avganistanskom narodu za 20 godina „besmislene okupacije“, a ne da optužuju druge da nisu učestvovali u tome, rekao je ruski izaslanik pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja.

SAD su poslale trupe u Avganistan 2001. godine da se bore protiv talibana, Al-Kaide i drugih islamističkih grupa u okviru svog globalnog rata protiv terorizma objavljenog nakon terorističkih napada 11. septembra u Americi.

Talibani su, međutim, zauzeli Kabul i pregazili Avganistan prošle godine tokom završne faze povlačenja američkih i drugih zapadnih snaga.

Na sastanku Saveta bezbednosti UN u Njujorku u ponedeljak američka izaslanica Linda Tomas-Grinfild sugerisala je da Rusija ne čini dovoljno da pomogne avganistanskoj ekonomiji.

- Rusija je tvrdila, kao i drugi u prošlosti, da su za probleme Avganistana krivi „Zapad“, a ne talibani. Stvarno? - rekla je Tomas-Grinfild.

- Ovo je moje pitanje: Šta radite da pomognete osim da ponavljate prošlost i kritikujete druge? Ako ste zabrinuti da avganistanske žene i deca umiru, kako im pomažete? - ddodala je ona.

AP Photo/Rahmat Gul, File
 

Američka izaslanica je dalje rekla da Rusija nije „nikako“ doprinela Planu UN za humanitarno reagovanje u Avganistanu ove godine, i nazvala je doprinos Kine „slično zastrašujućim“.

Nebenzija je uzvratio američkoj koleginici, rekavši da Vašington treba da snosi teret, s obzirom na skoro to da su američke trupe provele dve decenije u ratom razorenoj zemlji.

- Cinizam takvih izjava jednostavno JE šokantan: od nas se traži da izvučemo novčanik da obnovimo zemlju čija je ekonomija praktično uništena tokom 20 godina okupacije SAD i NATO - rekao je NebenzJa.

- Umesto da priznaju svoje greške i pokušaju da ih poprave, sada nas prozivaju zato što nećemo da plaćamo dugove drugih. To je neobičan predlog. Ne, dragi bivši zapadni partneri, vi ste ti koji moraju da plate za svoje greške - dodao je on.

- Pomagali smo i nastavićemo da pomažemo Avganistan, i preporučujemo da se fokusirate na kompenzaciju Avganistancima za 20 godina besmislene okupacije koja je uništila zemlju i ugrozila opstanak njenog naroda.

AP Photo/Seth Wenig
 

Odgovarajući na ovo, Tomas-Grinfild je rekla: „Dozvolite mi samo da kažem da ako Ruska Federacija veruje da je postojala ekonomija u Avganistanu koja je trebalo da bude uništena - uništili su je talibani".

Kineski ambasador Žang Jun rekao je da je „fijasko u proteklih 20 godina još jednom dokazao da vojna intervencija i politika moći nisu pravi put“ i da „nikada ne treba dozvoliti da se tragedija u Avganistanu ponovi“.

UN su upozorile da trenutni nivo inostrane pomoći Avganistanu nije dovoljan.

- Ne možete koristiti humanitarnu pomoć da zakrpite ono što je bila potpuno urušena ekonomija“, rekao je ovog meseca Kani Vignaraja, pomoćnik generalnog sekretara i regionalni direktor za Aziju i Pacifik u Programu Ujedinjenih nacija za razvoj.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike