Brnabić: Velika čast biti ponovo predložen za mandatara

28.08.2022

08:51 >> 09:14

0

Ona je ukazala da Vlada iza sebe ima rezultate, dodajući da je Srbija prošla kroz teška vremena, a da joj se čini da je uspešno vodila naš brod

Brnabić: Velika čast biti ponovo predložen za mandatara
Ana brnabić TV Pink printscreen - Copyright Tv Pink Printscreen

Premijerka Srbije Ana Brnabić istakla je danas da je velika čast što je ponovo predložena za mandatara za sastav nove Vlade Srbije i naglasila da će cilj nove vlasti biti dalje jačanje srpske ekonomije i pored teških uslova.

"Izuzetno su mi prijale reči Aleksandra Vučića. Kada neko kao što je Vučić kaže da dobro radite svoj posao, i da nema šta da vam zameri, to je najveće priznanje za sav trud i rad“, podvukla je Brnabićeva za TV Prva.

Ona je ukazala da Vlada iza sebe ima rezultate, dodajući da je Srbija prošla kroz teška vremena, a da joj se čini da je uspešno vodila naš brod. Upozorila je, ipak, da teška vremena još dolaze.

"Kada pogledate na vreme pandemije i onoga što nam tek predstoji pomislite - ono je bio „mačji kašalj“. Želim da bez obzira na sve izazove Srbija nastavi da napreduje, da imamo kontinuirani rast plata i penzija, da privreda postane sve konkurentnija", istakla je Ana Brnabić.

Rekla je da nije lako tako nešto uraditi u ovakvoj krizi kakvu imamo danas, energetskoj i one koju će svet videti i kroz nedostatak hrane i svega onoga što donosi sa sobom atmosfera da smo na ivici Trećeg svetskog rata zbog rata na istoku Evrope.

"Da nastavite da rastete i ekonomija jača deluje skoro nemoguće. Verujem da je moguće, ali je potrebno raditi više. U smislu sati mislim da nije moguće, ali u smislu efikasnosti jeste. Imali smo neki prazan hod, određene propuštene šanse. Sada nemamo pravo na to. Očekujem još jači tim", kazala je Brnabić.

Tanjug/ Strahinja Aćimović
mandatarka za sastav vlade Ana Brnabić

 

Mandatarka za sastav nove vlade izjavila je da je vladi potreban hrabar, posvećen, efikasan tim, koji ne samo da voli svoju zemlju, već živi za nju i koji je spreman da taj posao radi na najbolji način, da podnese svaku žrtvu.

“Na prvom mestu, u vladi vidim Sinišu Malog i Miloša Vučevića”, rekla je Brnabić.

“Malog jer je najbolji ministar finansija u Evropi, i hvala mu na svemu što radi da kontroliše budžet, da nađe sredstva za sve infrastrukturne projekte, da svi u vladi budu fiskalno odgovorni. Vučevića, jer ni sa jednim gradonačelnikom i predsednikom opštine nisam bliže sarađivala i zato što je pod njegovim vođstvom Novi Sad postao i Omladinska prestonica Evrope i Evropska prestonica kulture, i on će u vladu uneti efikasnost i novu snagu”, rekla je Brnabić za TV Prva.

Brnabić, međutim, nije precizirala na kojim se pozicija oni tačno naći, kao ni Ivica Dačić, koji će takođe biti deo vlade.

“Potrebno nam je jedinstvo, snaga posvećenost, odgovornost. Ne samo da moramo da preživimo krizu, već moramo da nastavimo da rastemo, da pokažmo koliko je Srbija drugačija, stabilna, jaka zemlja”, rekla je Brnabić.

24sedam/Katarina Mihajlović
Ana Brnabić, Miloš Vučević, Siniša Mali, Petar Petković

 

Na pitanje kada ćemo znati sastav vlade, rekla je da od trenutka kada neko dobije poverenje da bude mandatar do momenta kada postane premijer, ima mnogo posla i izazova, jer treba završiti sve pregovore sa koalicionim partnerima, u odnosu na koje dolaze rešenja i raspoređuju se resori.

“Neće biti kompromisa oko kvaliteta i efikasnosti vlade. Idu teška vremena, od 2014. godine, kada je Vučić postao premijer, idemo iz jedne u još veću krizu, a Srbija nastavlja da ide napred”, rekla je Brnabić i dodala da se u teškim vremenima prepoznaju pravi ljudi.

Na pitanje da li će vlada biti formirana u septembru, odgovorila je: “Verujem da hoće”.

Na konstataciju da je predsednik Vučić juče rekao da će ona biti premijerka do 2024. godine, Brnabić kaže da je to njihov dogovor.

24sedam/Katarina Mihajlović
Aleksandar Vučić, Ana Brnabić, Miloš Vučević, Siniša Mali

 

“To je bila teška odluka. Mi smo razgovarali otvoreno, iskreno. Presudilo je što je kriza tolika, da je važno upravljanje vladom, da bi Milošu Vučeviću možda trebalo malo vremena da se nekako saživi sa tim...To je i meni bilo potrebno 2017.godine. To je prevagnulo, a Vučević će zauzeti jednu od ključnih uloga i verujem da će doneti ogromnu energiju”, rekla je Brnabić.

Ona je istakla da je takav dogovor pokazao da u SNS-u nema podela, podmetanja, razočaranja.

“Izašli smo zajedno juče, jer mi smo tim, a taj tim je važan za Srbiju”, rekla je Brnabić.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike