Borelj: Hvala Vučiću, pokazao je odgovornost i liderstvo - Srećan sam, mora se pronaći rešenje i za registarske tablice

27.08.2022

18:30 >> 21:02

0

Autor: 24sedam

"Kosovski Srbi, svi građani će moći slobodno da se kreću uz lične karte"

Borelj: Hvala Vučiću,  pokazao je odgovornost i liderstvo - Srećan sam, mora se pronaći rešenje i za registarske tablice
Vučić i Borelj - Copyright Instagram/buducnostsrbijeav

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je da ga veoma raduje postizanje dogovora o ličnim dokumentima između Beograda i Prištine i istakao i odličnu saradnju SAD i EU. 

- Srećan sam što mogu da saopštim da posle sastanka u Briselu i posle angažmana u Prištini i Beogradu poslednjih dana imamo sporazum o slobodnom kretanju između predsednika Aleksandra Vučića i (samozvanog) premijera Aljbina Kurtija. Uz posredovanje EU, Srbija je pristala da ukloni dokumente za ulazak i izlazak za one sa (tzv.) kosovskim ličnim kartama i (lažna država) Kosovo da ne uvodi dokumente za ulazak i izlazak za one sa srpskim ličnim kartama. Kosovski Srbi, svi građani će moći slobodno da se kreću uz lične karte. EU je za to dobila garancije od premijera Kurtija. Veoma sam srećan što smo pronašli evropsko rešenje koje pomaže putovanju između (tzv.) Kosova i Srbije. To je u interesu svih građana Kosova i Srbije. Želim da se zahvalim dvojici lidera koji su ovo uradili. A posebno predsedniku Vučiću koji je danas pokazao odgovornost i liderstvo - rekao je Borelj u videu objavljenom na Tviteru.

 

 

Borelj je dodao i da se mora pronaći rešenje i za registarske tablice.

- Neki problemi i dalje ostaju. Očekujem da će obojica lidera nastaviti da pokazuju odlučnost sa ciljem da se reši problem oko tablica. Rekao sam mnogo puta, ako uzmemo u obzir aktuelan rat u Ukrajini, nisu nam potrebni novi problemi, nove tenzije, već rešenja za Zapadni Balkan, a danas smo došli do jednog rešenja. Bio je danas veoma dobar dan, zaključio je Borelj.

Svetske agencije prenele vest o dogovoru

Vodeće svetske agencije prenele su večeras vest da su Beograd i Priština postigli dogovor o dokumentima.

Rojters navodi da su "Srbija i Kosovo rešili međuetnički nesporazum o slobodnom kretanju njihovih građana preko granice", citirajući šefa Evropske dilomatije Žozepa Borelja.

Agencija AP dodaje Boreljove reči da, uprkos postizanju dogovora o dokumentima, i dalje ostaje nerešeno pitanje registarskih tablica.

Ruska novinska agencija TASS podseća da je situacija na Kosovu i Metohiji eskalirala 31. jula, kada je kosovska policija zatvorila administrativne prelaze sa Srbijom, nameravajući da ne prizna srpske lične karte, uz zahtev za preregistraciju srpskih automobila.

Vest o dogovoru Beograda i Prištine prenele su i ruske agencije RIA Novosti i Interfaks, kao i brojni mediji iz regiona.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike