Ana Brnabić - treći put na čelu Vlade Srbije

27.08.2022

12:55

0

Posle izbora za premijerku u junu 2017. godine, na sednici parlamenta 28. oktobra 2020, izabrana je po drugi put na tu funkciju, a ovo će joj biti treći mandat na čelu Vlade Srbije

Ana Brnabić - treći put na čelu Vlade Srbije
Ana Brnabić Miloš Vučević - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Aktuelna premijerka Ana Brnabić ponovo je mandatar za sastav Vlade Srbije, što će biti treći put da vodi kabinet u Nemanjinoj 11.

Brnabić je rodena je 1975. godine u Beogradu. Završila je Petu beogradsku gimnaziju.

Poseduje master diplomu poslovne administracije na Univerzitetu Nortvud i master poslovne administracije Univerziteta u Halu u Velikoj Britaniji, kao i više od 10 godina rada sa međunarodnim organizacijama, stranim investitorima, lokalnim samoupravama i javnim sektorom u Srbiji, navedeno je u njenoj biografiji.

U avgustu 2016. godine izabrana je za ministarku državne uprave i lokalne samouprave, a tu funkciju je obavljala do izbora za premijerku, godinu dana kasnije.

Kao ministarka državne uprave i lokalne samouprave posebno je radila na reformi javne uprave kroz uvođenje elektronske uprave u Srbiji, a neki od najznačajnijih realizovanih projekata su e-Beba, automatska razmena podataka izmedu organa javne uprave, elektronska prijava i plaćanje poreza na imovinu, elektronski upis dece u vrtiće i škole...

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Najzaslužnija je za proces digitalizacije Srbije, a kao predsednica Saveta za inovaciono preduzetništvo i informacione tehnologije, u konsultacijama sa IT industrijom, startap i inovacionim kompanijama, razvila je Akcioni plan, koji je, između ostalog, doprineo da IKT sektor bude najbrže rastući sektor u Srbiji.

Članica je grupe "Novi lideri za Evropu" Svetskog ekonomskog foruma i Savetodavnog odbora organizacije "World Minds" koja okuplja najvažnije svetske inovatore iz svih oblasti.

Pre izbora u Vladu Srbije, bila je direktorka kompanije "Kontinental vind Srbija", predsednik Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) i član Upravnog odbora neprofitne organizacije PEKSIM koja stipendira studente iz Srbije i Severne Makedonije da završe master studije na Univerzitetu Kembridž, pod uslovom da se vrate u svoju zemlju i pomognu njen razvoj i reforme.

Dobitnica je brojnih priznanja za razvojne projekte na kojima je radila, promociju društveno-odgovornog poslovanja i tolerancije.

Inače, Ana Brnabić je druga žena i pripadnica LGBT zajednice na čelu vlade u svetu, a prva na Balkanu.

Posle izbora za premijerku u junu 2017. godine, na sednici parlamenta 28. oktobra 2020, izabrana je po drugi put na tu funkciju, a ovo će joj biti treći mandat na čelu Vlade Srbije.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike