Stoltenberg: Beograd i Priština da izbegavaju jednostrane akcije i konstruktivno se angažuju u dijalogu

09.08.2022

20:49

0

On je ponovio da je na nedavnom samitu NATO u Madridu potvrđeno da je taj region od strateškog značaja za Alijansu

Stoltenberg: Beograd i Priština da izbegavaju jednostrane akcije i konstruktivno se angažuju u dijalogu
Tan2022-1-12_14472027_0 - Copyright Tanjug/AP Photo/Olivier Matthys

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da Beograd i Priština moraju da izbegavaju jednostrane akcije i da se konstruktivno angažuju u dijalogu uz posredovanje EU. On je to rekao za podgoričke Vijesti na pitanje da li je zabrinut za dugoročnu stabilnost na tzv. Kosovu, a nakon nedavnog razvoja situacije na severu i dodao da u skladu sa svojim mandatom UN, misija KFOR blisko prati situaciju i spremna je da intervenište ukoliko stabilnost bude ugrožena. 

- Naša misija posvećena je osiguravanju sigurnog i bezbednog okruženja i slobode kretanja za sve ljude na "Kosovu". NATO nastavlja da u potpunosti podržava dijalog uz posredovanje EU i pozivamo sve strane da nastave pregovore. To je ključno za regionalni mir i bezbednost - rekao je Stoltenberg.

On je istakao da su NATO i Srbija bliski i dugogodišnji partneri i da se to parnerstvo zasniva na političkom dijalogu i na praktičnog saradnji, uz puno poštovanje državne politike vojne neutralnosti Srbije.

- Naš politički dijalog se ispoljava na različite načine. Uključuje moje kontakte sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i drugim političkim liderima i regularne interakcije sa srpskim kolegama koje imaju moj zamenik pomoćnik za politička pitanja i bezbednosnu politiku i šef NATO vojne kancelarije za vezu u Beogradu. Takođe uključuje dobro uspostavljene odnose između komandanta KFOR-a i srpskog načelnika generalštaba. Takve odnose omogućava konstruktivni duh i uzajmano poštovanje, koji treba da se nastave - rekao je on.

On je ponovio da je na nedavnom samitu NATO u Madridu potvrđeno da je taj region od strateškog značaja za Alijansu.

- NATO će nastaviti da promoviše stabilnost, bezbednost i saradnju u regionu, uključujući kroz svakodnevne napore KFOR-a, našeg sedišta u Sarajevu i kancelarije u Beogradu. Bezbednost i stabilnost na Zapadnom Balkanu bitan je za NATO i za mir i stabilnost u Evropi - rekao je on.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Vijesti

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike