Samo uz ličnu kartu tzv. Kosova: Sporna odluka odložena, ali policija poziva Srbe na KiM da preregistruju vozila

09.08.2022

13:22

0

Autor: I.K.

Nakon protesta izazvanih odlukom o uvođenju reciprociteta, Vlada tzv. Kosova odložila je primenu ovih propisa za mesec dana

Samo uz ličnu kartu tzv. Kosova: Sporna odluka odložena, ali policija poziva Srbe na KiM da preregistruju vozila
kosovo tablice - Copyright Printscreen/Kosovoonline

Uprkos činjenici da je primena spornih odluka o srpskim registarskim tablicama i dokumentima koje je Priština pokušala nedavno da sprovede, odložena do 1. septembra, prištinska policija pozvala je na preregistraciju vozila na RKS tablice i odgovorila na, kako navode, najčešće postavljana pitanja o tome kako građani srpske nacionalnosti mogu da promene registarske tablice koje izdaje Srbija.

Naime, nakon protesta izazvanih odlukom o uvođenju reciprociteta, Vlada tzv. Kosova odložila je primenu ovih propisa za mesec dana. Spornim propisom, kao merom reciprociteta kako to Priština objašnjava, građanima Srbije, koji ulaze na KiM, bili bi izdavani takozvani ulazno-izlazni dokumenti. 

Taj dokument važio bi 90 dana. Kada je reč o registarskim tablicama, procenjuje se da na severu KiM, u opštinama sa većinski srpskim stanovništvom, ima 10.000 automobila sa tablicama Kosovske Mitrovice (KM), Prizrena (PZ), Uroševca (UR). Rok za preregistraciju vozila trajaće do 30. septembra.

Podsetimo, uvođenje recipročnih mera, dakle odluka Prištine da srpskim vozačima pri ulasku na teritoriju KiM budu skinute tablice i stavljene privremene, bilo je povod za proteste i blokade puteva i administrativnih prelaza septembra prošle godine. Tada je sprovođenje odluke bilo odloženo na šest meseci, uvedene su markice koje se prelepljuju preko državnih oznaka na tablicama, ali konačan dogovor u međuvremenu nije uspostavljen.

Danas je, međutim, tzv. kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova ponovo pozvalo na preregistraciju vozila na RKS tablice, prenelo je Kosovo onlajn. Naveli su da će preregistracija trajati od 1. septembra do 31. oktobra, kao i da će biti neophodna kosovska lična karta i važeća polisa osiguranja izdata na KiM.

 

 

 

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike