Predsednik sasuo istinu u lice i Zapadu i Prištini: "10 godina niko neće kompromis već samo poniženje Srbije" ( FOTO/VIDEO)

29.06.2022

20:04 >> 20:14

1

Autor: 24sedam

"Nije mi problem što misle da smo glupi, već što misle da su oni mnogo pametni"

Predsednik sasuo istinu u lice i Zapadu i Prištini:  "10 godina niko neće kompromis već samo poniženje Srbije" ( FOTO/VIDEO)
Tanjug/Miloš Milivojević

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao  se večeras u Beogradu sa Miroslavom Lajčakom, specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana.

Vučić i Lajčak sastali su se u 19 časova u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike, a nakon sastanka usledilo je obraćanje medijima. Prvobitno je bilo planirano da se uz Vučića obrati i Lajčak, ali se predstavnicima medija obratio samo predsednik Srbije.

Predsednik  Vučić je rekao da je nastupila potpuna promena situacije na Zapadnom Balkanu.

 

- Mi smo uvek spremni za dijalog i uvek smo bili spremni za dijalog, dok drugi nisu. O čemu se radi i šta se to danas dogodilo što nam govori u kom smeru se stvari odvijaju? Reč je o tome da su oni doneli dve odluke, jedna se tiče uskraćivanja prava ulaska na teritoriju KiM sa ličnim kartama. Doneli su drugu odluku, koja je odluka sa jedinim ciljem da se proteraju Srbi sa KiM, da se napravi nova Oluja, istakao je na početku obraćanja Vučić.

- Da se ne lažemo, godinama trpimo laži i predstavnika Kvinte i Kosovskih Albanaca i nemam problem to da kažem, dodao je Vučić.

- Nije mi problem što misle da smo glupi, već što misle da su oni mnogo pametni.

Vučić je rekao da su Albanci spalili desetine naših crkava i manastira i pobili desetine ljudi, a kao nagradu su dobili nezavisno Kosovo, dok su se u Beogradu svađali oko fotelja.

On podseća i na teške odluke Međunarodnog suda pravde zbog nekih glupih pitanja.

- Posle toga smo seli za sto i dobili Briselski sporazum. Od tog Briselskog sporazuma Srbi su sve ispunili. Jedina stvar koju Priština je trebala da ispuni nije ispunila. I kako je moguće da petorka zapadna ćuti, a kada Srbi okače baner ZSO, onda idete u zatvor,ističe predsednik.

Tanjug/Miloš Milivojević
 

 

Vučić je dodao da su potom rešili da nas maltretiraju sa taksama više godina, da ruše CEFTU, a onda i da upadaju specijalci sa dugim cevima na sever, i to jedno sedam puta.

- Onda su se setili da treba dalje da provode teror i počeli su da pričaju od reciprocitetu. I tu dolazimo do najvećeg licemerja zapada. Pred izbore su govorili: "Ne brinite, mi radimo na tome". Računali su da će ovi njihovi da me pobede na izborima. Ali naravno dodatno i to da se pokaže našim ljudima dole da oni ne mogu da imaju Srbiju. Najbrutalnije su činjenice da njih ne interesuje međunarodno javno pravo, i to sam sve saopštio Miroslavu Lajčaku od A do Š, rekao je on.

Predsednik kaže da kad se govori o Ukrajini svima su puna usta teritorijalnog integriteta, a kada se pomene Rezolucija 1244 mnogi gledaju u daljinu kao da ne razumeju o čemu se radi.

- Tom Rezolucijom se predviđa i povratak srpskih snaga na Kosovo. A sada da pitam kada će to da bude. Ovo se dešava zato što su bahati i arogantni, a mi nemamo nuklearno oružje ni naftu, pa mogu da nam rade šta hoće. Naš narod, razgovarao sam sa predstavnicima Srpske liste, neće to više da trpi. Neće da trpi upade njihovih jedinica. Dali su rok, i Priština planira opšti napad na sever Kosova 1. oktobra. I to narod treba da zna, dodao je predsednik.

Vučić ističe da su Amerikanci najmanje bahati i arogantni u odnosu na zemlje Kvinte.

- Imate bezbroj primera u kojima misle da mogu da nas ponižavaju. Ja sam rešio samo da kažem ok je, trpim i slušam laži 10 godina praveći sam da sam gluplji nego što jesam. Ali ne mogu više da trpim to što mislite da ste pametniji. U redu, sada provodite golu silu, pa da vidimo koliko će to moći tako. Samo da znate da niste toliko pametni, i pogotovo nemojte da nam pričate o pravu i pravdi, rekao je on.

Tanjug/Miloš Milivojević
 

 

Predsednik kaže da ovde više nema reči o dijalogu, i da će Srbija gledati da očuva mir.

- Znate, oni kažu da je Kosovo za njih nezavisna država. A ja pitam gde to piše, u kom aktu UN. Što ne ukinete dijalog i ne sprovedete teror do kraja, i završite posao. A koja je kod vas razlika između separatizma i prava na samoopredeljenje. Kada Albanci nešto traže do je pravo na samoopredeljenje, a kada Srbi traže to je onda separatizam. I sada čekam ove koji će da krenu da pričaju da ja ovo pričam po ruskom nalogu. Ajde prestanite,  rekao je Vučić.

On ističe da su tehnički detalji oko tablica potpuno nevažni, već da je suština u tome da Zapad sebi dozvoljava da može sve što im padne na pamet, i da je ono što oni kažu zasnovano "na pravu", a da nema veze sa pravom i pravdom.

- Jel mislite da brinem kako ćete da reagujete. Kako "mali Putin" govori o vama. Baš me briga. Izazivate krizu za krizom, sad se već u vazduhu držimo, a vi mislite da još treba da nas gurate. Nemamo kud više. Tako da biće interesantno i leto i jesen, a ja ih molim, ne ovoga koji je možda lud ili ne, mene interesuje to koliko mu diriguju. Mene dirigentni zanimaju, a ja ih molim da svoju bahatost i aroganciju malo samo spuste. Da poštuju prava, onih koje su već ubijali, pa se nadam da im ne pada na pamet da to ponavljaju, kazao je on.

Tanjug/Miloš Milivojević
 

 

Predsednik ističe da mi više nemamo kuda, i da 10 godina niko neće kompromis već samo poniženje Srbije.

- Niko ništa ne nudi. Traže među Srbima ko će da ide protiv svog naroda na Kosovu i Metohiji. Naš odgovor biće trezven, ali ubitačan i istinit. Mi vojne akcije nećemo da preduzimamo, ali ih molim da ne otimaju imovinu našem narodu, i da ne pokušavaju da ih proteraju. Molimo te moćne i silne. I verujem da imaju dovoljno vremena do 30. septembra da tri puta razmisle hoće li to da rade ili neće, ističe Vučić.

Ja mislim da mi je ovo najoštrija konferencija za novinare ikada, ali sam se ispraznio i sa osmehom sam je održao, rekao je predsednik.

- Sa ovom konferencijom sam baš ušao u istoriju pošto sam im sve rekao. A ja sada idem da nastavim ovaj lep razgovor sa Lajčakom, dodao je on.

Predsednik je tokom odgovaranja na pitanja novinara još jednom zamolio da niko ne napada Srbe na Kosovu.

- Kurti sanja da je on novi Zelenski, nekad sanja da je Hegel. Njegove gluposti me ne zanimaju. Ne brine mene on, nego oni koji ga u sve guraju. Moja poruka je njima upućena. On je mali kalibar u svakom smislu, kazao je Vučić.

Tanjug/Miloš Milivojević
 

 

Vučić kaže da u slučaju ako ništa ne bude usvojeno, ne misli da mi imamo bilo kakvo drugo oružje sem istine.

- Mi ćemo da ih molimo i ja verujem da će biti neko pametan da usliši naše molbe. A da dopustimo nove Oluje i Bljesak, to sam rekao još pre osam godina, taj film nećete gledati. Svi treba da budemo zabrinuti, stvari se samo pogoršavaju. Oni pokušavaju da završe kosovski problem, da im ne bi Putin ispostavio pet Kosova. DNR, LNR, Krim, Herson... Može im se. Ako mi vi kažete da postoji neka bolja ideja i da treba da ćutimo, ja neću da ćutim. Vlada će uskoro biti formirana, pa oni mogu da ćute i da donesu drukčiju odluku. I u Skupštini isto. Ja neću da se pravim da je sve u skladu sa međunarodnim pravom. Bolje mi je da me nema,  kazao je on.

Vučić je rekao da je ovo upozoravajuća molba, pošto ne zna šta bi drugo učinio.

- Zaustavite se ljudi. I samo da vam kažem, imamo i petu zemlju koja je povukla priznanje Kosova, i čekam da krenu da se učlane negde, pa ćemo to da vam pokažemo. I nastavićemo svoj posao. Nećemo im olakšavati ama baš ništa, zato što tražimo pošten odnos. Nećemo da dozvolimo primoravanje Srbije i bacanje niz liticu,  zaključio je predsednik Vučić.

 

Tanjug

Lajčak je prethodno, od 27. juna boravio u Prištini gde je razgovarao sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, kao i sa četiri gradonačelnika srpskih opština sa Kosova i Metohije i sa predstavnicima Srpske liste.

Na kraju posete Prištini Lajčak je rekao da je pitanje Zajednice srpskih opština obaveza koju je Kosovo prihvatilo i koju mora da sprovede.

On je rekao i da se radi na održavanju sastanka predsednika Vučića i Kurtija i da bi on voleo da se to desi pre letnje pauze u Briselu.

Neposrednom pred sastanak Lajčaka i srpskog lidera, na elektronskoj sednici takozvane vlade Kosova uspostavljen je reciprocitet za ulazak državljana Srbije na teritoriju takozvanog Kosova, a usvojena je odluka i o preregistraciji vozila na RKS tablice do 30. septembra, prenosi Koha.

To znači da se svakom licu koje se pojavi na granici takozvanog Kosova sa ličnom kartom Srbije dostavlja obrazac deklaracije koji privremeno zamenjuje korišćenje dokumenta,

 

Bonus video

TANJUG

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti