Formiranje ZSO je najvažnija i ključna stvar za kosovske Srbe: Lajčak se sastao sa gradonačelnicima opština sa Severa KiM

29.06.2022

11:39

0

Tokom susreta razgovarano je i o ostalim aktuelnim problemima koji otežavaju život Srba na ovim prostorima

Formiranje ZSO je najvažnija i ključna stvar za kosovske Srbe: Lajčak se sastao sa gradonačelnicima opština sa Severa KiM
Rakić i gradonačelnici sa Lajčakom ministarstvo za zajednice i povratak (3).JPG - Copyright Ministarstvo za zajednice i povratak

Formiranje Zajednice srpskih opština je najvažnija i ključna stvar za kosovske Srbe, kako bi se sve što je dogovoreno bilo i realizovalo, a položaj Srba na Kosovu i Metohiji poboljšao.

To su poručili danas ministar za zajednice i povratak i predsednik Srpske liste Goran Rakić i gradonačelnici opština sa Severa Kosova, Milan Radojević, Zoran Todić, Srđan Vulović i Dragiša Milović na sastanku sa Specijalnim izaslanikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Ministarstvo za zajednice i povratak
Lajčak na sastanku sa predstavnicima Srba na severu KiM

 

”Sva otvorena pitanja između Srba i Albanaca moraju se rešavati dijalogom u Briselu ali i da se sve dogovoreno sprovede onako kako je predviđeno sporazumom Beograda i Prištine, jer jedino tako možemo da rešavamo probleme koji stoje na putu boljeg života. Svi jednostrani potezi će dovesti do destabilizacije situacije na terenu i dovesti u pitanje i ostale sporazume koji su dogovoreni. Oduvek smo bili konstruktivan parter u trasiranju puta za bolju budućnost, to isto očekujemo i od svojih komšija sa kojima trebamo da gradimo zajednički suživot”, istakao je Rakić.

Tokom susreta Rakića i gradonačelnika sa Specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine razgovarano je i o ostalim aktuelnim problemima koji otežavaju život Srba na ovim prostorima, a kazano je i da bi bolja ekonomska situacija mogla da utiče na ključna pitanja kada je u pitanju bolji položaj.

Takođe je rečeno da incidenti koji se dešavaju u povratničkim sredinama moraju odmah prestati zbog toga što proces povratka stoji u mestu, i to je veoma loše.

Današnjem sastanku prisustvovala je i zamenica gradonačelnika Opštine Severna Mitrovica Adrijana Hodžić, navedeno je u saopštenju Ministarstva za zajednice i povratak.

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak rekao je prethodno da je pitanje Zajednice srpskih opština obaveza koju je Kosovo prihvatilo i koju mora da sprovede.

Ministarstvo za zajednice i povratak
Predstavnici Srba na severu KiM sa izaslanikom EU

 

"To je obaveza koju je Kosovo prihvatilo, uključujući i ratifikaciju u skupštini. Iz tog razloga postoji dobro poznat princip koji kaže da se ono što je dogovoreno mora primeniti. To nije nešto što Brisel želi, već što se Kosovo dogovorilo sa Srbijom", rekao na konferenciji za medije na kraju posete Prištini.

Lajčak rekao da se radi na održavanju sastanka kosovskog premijera Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića i da bi on voleo da se to desi pre letnje pauze u Briselu, prenosi Koha.

Lajčak danas dolazi u posetu Beogradu, a sastaće se sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike