Predsednik Vučić otvorio Sajam automobila: Očekujemo dva velika globalna proizvođača u Srbiji!

12.05.2022

05:19 >> 09:15

1

Sajam će biti otvoren za posetioce do 15.maja

Predsednik Vučić otvorio Sajam automobila: Očekujemo dva velika globalna proizvođača u Srbiji!
Sajam Vučić (3) - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, prisustvovao je ceremoniji otvaranja Sajma automobila na Beogradskom sajmu.

Prisutnima se na početku obratio direktor DDOR osiguranja, Frančesko Maši:

- Dragi predsedniče Vučiću i posetioci Sajma automobila, dobrodošli. Hvala vam što ste ovde i što ste uspeli da organizujete ovakav spektakl uprkos svim preprekama u svetu. Još jednom smo generalni sponzor Sajma automobila u Beogradu i zajedno radimo na cilju zaštite životne sredine. Cilj su održivi gradovi i zajednica. Uskoro ćemo objaviti novu klimatsku strategiju u tri glavne oblasti - izjavio je direktor  DDOR osiguranja Frančesko Maši.

Nakon njega, obratio se i predsednik Vučić:

- Ponosan sam na Srbiju i Beograd, budući da danas prisustvujemo ovakvoj manifestaciji u Evropi nakon dve godine. Pred nama je 140 novih modela automobila. Pred nama je 25 čisto električnih modela, što ukazuje na smer u kojem će se tehnologija razvijati. Znači nam što prikazujemo visoku ekološku svest. Beograd je mnogo puta pokazao svoje kosmopolitsko lice. Tridesetak brendova, sa više od 80 modela motocikala biće predstavljeno. Dosta toga se promenilo od našeg poslednjeg susreta, ali ne želim sada o tome. Kod nas niču fabrike auto - industrije, i sve što se ugrađuje u bilo koji od ovih automobila se proizvodi u Srbiji, verovali ili ne. Po tome spadamo u red razvijenih zemalja. Sve se zasniva na trudu i na mnogo neizvesnih pokušaja, uspeli smo u tome. U našem Kragujevcu proizvodiće se jedan od najmodernijih električnih automobila u svetu - priča predsednik.

- Raduje nas spremnost giganta da proširi investicije u našoj zemlji. Verujem da ćemo ceo lanac u proizvodnji električnih automobila moći da napravimo u našoj zemlji. Uveren sam da je naša budućnost u auto - industriji svetla. Uskoro očekujemo odluke bar dva proizvođača i to bi bila najveća promena. U pitanju su dva velika globalna igrača. Beogradskom sajmu želim veliku posetu, zahvaljujem se svima na ogromnoj podršci da ovakav sajam zadržimo u Srbiji. Želim mnogo uspeha i da se svi dobro provedu, da Srbija nastavi da ide korak sa svetom. Proglašavam auto - moto Sajam otvorenim, hvala svima. Živela Srbija - zaključio je predsednik.

Razvoj infrastrukture

Vučić je zatim prošetao Sajmom, a iskoristio je priliku i da se fotografiše sa čuvenim "fićom" na štandu Auto - moto saveza Srbije.

On je rekao prisutnim novinarima da će Srbija raditi i na promeni zakona i propisa kako bi električni autmobili mogli više da se koriste.

- Radićemo promenu legislative kako bi obezbedili najbolje moguće uslove - istakao je Vučić.

Dodao je da je cilj da se onima koji kupuju električne automobile to isplati, pošto su oni za 60 do 70 odsto skuplji od onih sa običnim motorima.


- Ako obezbedimo da im korišćenje struje bude neuporedivo povoljnije od goriva, uz druge druge povoljnosti koje imaju takvi automobili i manje zagađenje... - naveo je Vučić.

Predsednik je izrazio uverenje da će Srbija uspeti daljim razvojem automobilske industrije obezbediti još više radnih mesta i rast BDP-a zemlje, uprkos svim nepovoljlnim spoljnim okolnostima.

Ceremoniji otvaranja prisustvovali su i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, ministarka privrede Anđelka Atansković i predsednik Izvršnog odbora DDOR osiguranja Frančesko Maši.

Premijera za 36 modela 

Na sajmu će biti oko 210 automobilskih izlagača, zastupnika tridesetak brendova među kojima premijerno i legendarni 102 godine star, danas kinesko-britanski MG, trenutno najbrže rastući automobilski brend u Velikoj Britaniji. Prikazaće između 120 i 140 različitih modela.

Takođe, biće izloženo 48 novih modela, od kojih su 36 premijere, a 12 noviteti. Sa potpuno električnim ili punim hibridnim pogonom biće predstavljeno njih čak 36.

Domaća publika imaće prilike da vidi električne i hibridne modele čija prodaja još uvek nije počela.

Sajam automobila "DDOR ECO BG CAR SHOW 07" biće otvoren do 15. maja.

Podsetimo, Vučić se juče obratio iz Brisela

Predsednik Srbije učestvovao je na radnoj večeri u Briselu koju je za lidere Zapadnog Balkana organizovao šef diplomatije EU Žozep Borelj, a glavne teme razgovora su bili rat u Ukrajini i njegove posledice na region. Osim sa Boreljom, Vučić se u Briselu sastao i sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike