Predsednik Vučić se obratio iz Brisela: Reagovao na najnoviju odluku Prištine

11.05.2022

20:50

1

Podsećamo, sutra će Priština podneti inicijativu za ulazak u Savet Evrope

Predsednik Vučić se obratio iz Brisela: Reagovao na najnoviju odluku Prištine
aleksandar vučić (6) - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se iz Brisela nakon sastanka sa komesarom Evropske unije za proširenje i susedsku politiku Oliverom Varheljijem.

On je prokomentarisao inicijativu Prištine za ulazak u Savet Evrope:

- Teško pitanje za nas. Očigledno je da neki ljudi rade na destabilizaciji celog regiona i na destabilizaciji Srbije. Večeras ću govoriti detaljnije o tome. Ako oni to urade, onda je jasno da za njih ne postoji ni Briselski ni Vašingtonski sporazum, ni rezulocija 1244 i da u potpunosti ukidaju međunarodni pravni poredak. Biće ineresantno da vidimo ko će sve od onih koji se zaklinju u poštovanje međunarodnog javnog prava da podrži nešto tako. Mi ćemo odgovoriti ozbiljno i odgovorno i snažno štititi svoju zemlju - istakao je predsednik.

Na pitanje novinara kako će reagovati na pritiske o uvođenje sankcija Rusiji, predsednik je još jednom naglasio:

-  Mi ćemo u skladu sa svojim interesima da donosimo odluke.

Predsednika sada očekuje neformalna večera sa liderima Zapadnog Balkana koju organizuje šef diplomatije EU Žozep Borelj.

Portparol EU Peter Stano kaže da je u pitanju tradicionalna večera, koju jednom godišnje organizuje šef diplomatije EU, dok diplomatski izvori Tanjuga u Briselu preciziraju da će fokus ove večere biti na ratu u Ukrajini, odnosno na posledicama sukoba, kako na regionalnu bezbednost, tako i na evropsku ekonomiju, ali i usklađivanje politika zemalja Zapadnog Balkana sa odgovorom EU na "najveću bezbednosnu krizu na evropskom kontinentu posle Drugog svetskog rata".

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike