Vučić se sastao sa Varheljijem: Predsednika Srbije očekuje neformalna večera sa liderima Zapadnog Balkana

11.05.2022

17:30

0

Najavljena sednica Saveta za nacionalnu bezbednost po povratku u Srbiju

Vučić se sastao sa Varheljijem: Predsednika Srbije očekuje neformalna večera sa liderima Zapadnog Balkana
Vučić i Varhelji - Copyright Printscreen/instagram/Budućnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa komesarom Evropske unije za proširenje i susedsku politiku Oliverom Varheljijem.

Vučić danas boravi u jednodnevnoj poseti Briselu gde će prisustvovati neformalnoj večeri koju za lidere sa Zapadnog Balkana organizuje šef diplomatije EU Žozep Borelj.

Portparol EU Peter Stano kaže da je u pitanju tradicionalna večera, koju jednom godišnje organizuje šef diplomatije EU, dok diplomatski izvori Tanjuga u Briselu preciziraju da će fokus ove večere biti na ratu u Ukrajini, odnosno na posledicama sukoba, kako na regionalnu bezbednost, tako i na evropsku ekonomiju, ali i usklađivanje politika zemalja Zapadnog Balkana sa odgovorom EU na "najveću bezbednosnu krizu na evropskom kontinentu posle Drugog svetskog rata".

 

Vučić će se pred zajedničku večeru sa liderima zapadnobalkanske šestorke, koja je planirana za 20.30, oko 20 časova sastati sa visokim predstavnikom EU Žozepom Boreljom.

Dolazak na večeru u Briselu, pored predsednika Srbije, potvrdili su i predsednik Crne Gore Milo Ðukanović, premijeri Albanije i Severne Makedonije Edi Rama i Dimitar Kovačevski, kao i predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija.

Printscreen/instagram/Budućnostsrbijeav
 

 

Privremene institucije u Prištini predstavljaće ministarka spoljnih poslova Donika Gervala.

Tradiciju organizovanja večere sa liderima sa Zapadnog Balkana pokrenula je nekadašnja šefica EU diplomatije Federika Mogerini, kao načini da se ohrabri i poboljša saradnja unutar regiona i regiona sa EU.

Planirano je da se na kraju večere lideri sa Zapadnog Balkana obrate medijima u Briselu.

Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost

Vučić je prilikom dolaska u Brisel saznao da će Priština sutra podneti inicijativu za ulazak u Savet Evrope, što je direktno kršenje Vašingtonskog i Briselskog sporazuma.

Potvrdu da će inicijativa biti podneta iznela je i takozvana ministarka spoljnih poslova takozvane države Kosovo, a na ovu vest predsednik Srbije reagovao je ljutito, saznajemo u Briselu.

Po povratku iz Brisela i u roku od 48 sati, Vučić će sazvati sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike