Predsednik Vučić se obratio iz Brisela: Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost biće zakazana u narednih 36 sati!

11.05.2022

20:21

1

U Briselu je večeras organizovana neformalna večera za lidere Zapadnog Balkana

Predsednik Vučić se obratio iz Brisela: Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost biće zakazana u narednih 36 sati!
av - Copyright printscreen/pink

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se iz Brisela nakon završene neformalne večere sa liderima Zapadne Evrope, koju je organizovao šef diplomatije EU Žozep Borelj.

- Imali  smo iskreno razumevanje po različitim pitanjima, pre svega sa predstavnicima Albanije i Severne Makedonije, jer se mi ne nalazimo u lakoj poziciji, nije situacija jednaka za sve. Sutra će biti još teže jer je gospođa Gervala potvrdila da će podneti zahtev za članstvo u Savetu Evrope. To je kršenje svih sporazuma, ali oni neće odustati od toga i kažu da su nezavisna država, što je kako kažu potvrđeno 2010. godine. Predstoji nam težak period jer ukrajinsku situaciju koriste tako što kažu da smo mi produžena ruka Rusije  - istakao je Vučić.

Počećemo politički da reagujemo

Predsednik je istakao da će se u naredna 36 sata doneti neke odluke, na osnovu kojih ćemo početi politički da reagujemo.

- Žele situaciju u Ukrajini da iskoriste protiv Srbije, predstavljajući sebe kao velikog borca protiv Rusije. U narednih 36 sati ćemo zakazati sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost i početi politički da reagujemo. Imali smo korektan razgovor, govorili smo šta je pred nama da učinimo, ima nedoumica i pitanja, očekuje se i veliki samit koji Francuzi organizuju, biće veoma zanimljivo kako ćete da objasnite Skoplju da nema pozitivnih vesti za njih, a da ima za one za koje se nije razmišljalo do juče - dodao je.

 

- Ako se ne pridružite histeriji štrčite, a to nije dobro. Ali ja sam uveren da ćemo obezbediti dobru budućnost za Srbiju. Siguran sam da ćemo naš brod dovesti u mirne vode, ali nemamo puno toga da uradimo, sem da se na međunarodnoj sceni borimo za dalje povlačenje priznanja (tzv.) Kosova - zaključio je Vučić.

Čemu da se nadamo

Na pitanje novinara da li je naša pozicija otežana, te da li mu je neko iz EU rekao da će Ukrajina možda dobiti status kandidata po principu "kiparskog modela", dok u slučaju Srbije to “nisu dozvoljavali ni da se pomene”, Vučić je rekao da Srbija Ukrajini želi sve najbolje, ukazujući da se danas u svetu jasno vidi da jedini princip koji važi, jeste da – nema principa.

- Ukrajinci su nam prijatelji, a kada je reč o principima, gde god pogledate u svetu shvatićete da principa nema i da se principa drži samo Srbija. Moramo da razumemo da je za nas važno da se držimo morala u donošenju odluka, a mi jedino možemo da se držimo javnog prava. Ako mislimo da ćemo zbog toga da pobedimo ili da od toga imamo koristi, ne, nećemo - kaže Vučić.


Podsetio je da je Srbija još pre 72 dana usvojila zaključke Saveta za nacionalnu bezbednost, i jedina je zemlja koja se 72 dana u potpunosti drži te politike.

- Kod nas odluke nešto znače - dodao je Vučić.

Potvrdio je da je ponovljen poziv da zemlje Zapadnog Balkana uvedu sankcije protiv Rusije.

- Nisu prihvatili moj odgovor. Ako želite samo nekoga ko će da klima glavom onda birajte druge, rekao sam to. Ako Srbija bude morala da bira, biraće da mora da živi - naveo je Vučić.

Na pitanje novinara "čemu da se nadamo", predsednik odgovara da se nada razgovoru.

- Mi ne mislimo da je moguće da zimi bude velika kriza, a ja vas pitam kako ćete da prehranite svet kada imate manje žita. Mnogo će biti problema. Kada je reč o nafti, problem je u tome što ne znamo kakve će sankcije biti uvedene u šestom paketu, posle kojeg dolazi i sedmi i osmi. Sad vas pitam kako ćemo mi to da uradimo? Kako ćemo da dopremimo naftu? - upitao je Vučić.

Saradnja sa regionom oko nafte

On je istakao da Srbiju čeka mnogo problema, u trenutku kada će 25 odsto stanovnika sveta ostati gladno zbog krize u Ukrajini.

- Ne znam kakve će sankcije biti uvedene Rusiji. Odakle ćemo mi naftu da dovezemo? Dovozićemo je tankerima, ali ko će da plati to osiguranje. Odrekli smo se dela akcizi, i na sve to sada smo uspeli da za pet odsto smanjimo cenu, ali teško nam je da to vratimo. A šta ćemo sa gasom od kojeg smo 100 posto zavisni? Šta ćemo sa industrijom i fabrikama? Imamo gomilu problema na dnevnom nivou, i voleo bih da razumemo da nam pozicija nije laka - dodao je Vučić.

Na pitanje o energentima, Vučić kaže da nisu ni započeti pregovori sa ruskom stranom o gasu, ali će biti gotovi za nekih 15 dana. Preko Krka i Mađarske je skuplja opcija transporta gasa, ali je ne isključuje ako je to potrebno.

- Spremni smo sa Hrvatskom da i po ovom i mnogim drugim pitanjima bliže sarađujemo. Nadam se da ćemo umeti da više razgovaramo u budućnosti, pa i o energetskim pitanjima - rekao je predsednik Srbije

Put ka EU

Vučić kaže da je zadovoljan današnjim razgovorima, ali da nije srećan sveukupnom situacijom, i da ne želi da priča bajke.

- Mene interesuje moja zemlja, moj narod i građani naše zemlje. Srbija mora da živi i koliko god budem mogao da se borim za vitalne i nacionalne interese, to ću i raditi. Nemam lične strahove, ja sam politički veteran, ovo mi je poslednji mandat kao predsedniku i moje je da uradim sve što mogu za svoju zemlju.

Upitan na ubrzanje ulaska u Evropsku uniju, predsednik odgovara: 

- To je strateški cilj Srbije, ne mogu da govorim u ime Evropske unije. Na Srbiji je da radi na tome. Očekujem da mnogo toga bude razjašnjeno do sredine juna i velikog samita koji će biti 23. juna. Imam određena razmišljanja po tom pitanju, ali ovo je sve što po tom pitanju mogu da kažem. Bili smo najbrže rastuća ekonomija u Evropi dve godine zaredom, ne računajući Irsku. Ali sada imamo velike probleme kao i svuda, od uvezene inflacije do svih drugih muka. Do kraja juna dolar će biti snažniji od evra - naglasio je Vučić.

Predsednik je pre večere prokomentarisao inicijativu Prištine za ulazak u Savet Evrope:

Na večeri je najviše trebalo da bude reči o aktuelnoj situaciji o Ukrajini, odnosno na posledicama sukoba, kako na regionalnu bezbednost, tako i na evropsku ekonomiju, ali i usklađivanje politika zemalja Zapadnog Balkana sa odgovorom EU na "najveću bezbednosnu krizu na evropskom kontinentu posle Drugog svetskog rata".

Podsetimo, prilikom dolaska u Brisel, predsedniku je saopšteno da će Priština sutra podneti inicijativ za ulazak u Savet Evrope. Vučić je novinarima na pitanje kako reaguje na ovaj potez odgovorio:

- Teško pitanje za nas. Očigledno je da neki ljudi rade na destabilizaciji celog regiona i na destabilizaciji Srbije. Večeras ću govoriti detaljnije o tome. Ako oni to urade, onda je jasno da za njih ne postoji ni Briselski ni Vašingtonski sporazum, ni rezulocija 1244 i da u potpunosti ukidaju međunarodni pravni poredak. Biće ineresantno da vidimo ko će sve od onih koji se zaklinju u poštovanje međunarodnog javnog prava da podrži nešto tako. Mi ćemo odgovoriti ozbiljno i odgovorno i snažno štititi svoju zemlju - istakao je predsednik.

Na pitanje kako će reagovati na pritisak o uvođenju sankcija Rusiji, Vučić je jasno odgovorio:

-  Mi ćemo u skladu sa svojim interesima da donosimo odluke.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike