Imate strah od vage? Šest stvari koje vam vaga neće reći tokom jutarnjeg merenja

24.01.2021

08:21 >> 08:06

0

Brojka ne beleži pojedina stanja našeg organizma

Imate strah od vage? Šest stvari koje vam vaga neće reći tokom jutarnjeg merenja
Copyright Unsplash

Većina ljudi praktikuje da se meri ujutru čim ustane jer se smatra da je to narealnija kilaža koju imamo. Ponekad nam cifra koju pokaže vaga upropasti dan, ali ne treba da očajavate jer postoje neke situacije kada ona može pokazati manje ili više kilograma, a da to nije baš realna slika našeg tela.

Još ako ste počeli da trenirate i vodite računa o ishrani, pa se svakog jutra religiozno merite morate da znate da taj broj nije realan pokazatelj vašeg napretka. Ne treba da dozvolite da vas taj broj obeshrabri jer postoji mnogo faktora koji daju taj broj, a ponekad nije samo debljanje ili mršavljenje u pitanju.

Vaga ne može da meri i neće vam reći da li ste u PMS-u, kao ni to da li ste se naspavali i da li ste dehidrirali.

Zapravo, postoji čak šest stvari koje nam o našem telu neće reći vaga kada stanemo na nju.

 • Ako ste stekli mišiće, a ne masti – i to je više puta ispričana priča. Mišići su teži od masti i zato ne gubite motivaciju ako vaga stoji zakucana na istom broju, a vi se redovno znojite na treningu. Obratite pažnju kako vam stoje vaše omiljene farmerice ili neka uska majica jer je moguće da se vaš oblik tela transformiše usled treninga, dok vaga stoji.
 • Ako ste neispavani – i zbog toga organizam nije stigao da obavi sve procese koje ima tokom noći, pa se zadržalo nešto tečnosti.
 • Ako ste dehidrirali – sa ovim treba biti oprezan. Tada vaga može da pokaže manje, nego što je realna težina, a našem organizmu fali voda. Zato očekujte kada je vratite da vaga pokaže više.
 • Ako ste u PMS-u – damama ne treba dodatno pojašnjenje. Hormoni rade svoje, a kažu da kilaža tokom ovog perioda u mesecu može da varira i do 2 kilograma.
 • Ako ste pod stresom – on je okidač za mnoga stanja u organizmu. Tada su normalni procesi uzurpirani, pa naše telo ne vari dobro hranu, što loše utiče na probavu, niti izbacuje vodu iz organizma. Sve to može da rezultira oscilacijama na vagi.
 • Ako napredujete na druge načine – fokusirajte se na zdrav stil života, ishranu i trening, jer brojka često nije realno stanje vašeg stvarnog napretka.
 • Pročitajte još

   

  Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

  Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

  Najčitanije Vesti

  Ostale vesti iz rubrike