Da li znate pravi razlog zašto vam se prsti smežuraju u vodi

16.07.2021

16:20 >> 16:27

0

Neurolozi smatraju da je evolucija krivac, a ne to što se koža napije vode i nabubri

Da li znate pravi razlog zašto vam se prsti smežuraju u vodi
Copyright Profimedia

Ako ste proveli neko vreme u bazenu ili moru, sigurno ste primetili da su vam se prsti smežurali u vodi. Ponekad je i poduže pranje sudova mogući izazivač ovog fenomena.

Decenijama su naučnici bili uvereni da se prsti na rukama i nogama u vodi smežuraju zato što spoljašnji sloj kože upije vodu i nabubri, ali izgleda da nije tako.

pročitajte još

Naime, spoljašnji sloj kože čvrsto je vezan za sloj ispod i ne može se samo tako širiti. Naučnici su još 1935. godine primetili kako se prsti na nogama ili rukama neće smežurati, nezavisno od toga koliko dugo stoje u vodi, ako im je određeni živac oštećen.

Tada su došli do zaključka kako se to događa zbog reakcije vegetativnog nervnog sistema u telu koji je zadužen i za kucanje srca i disanje.

Zato su neurolozi sad skloni uverenju kako to ima evolucijsku pozadinu, odnosno prsti se smežuraju jer tako bolje prianjaju uz mokru površinu – lakše uhvate ribu, stabilniji su na vlažnim površinama itd.

Profimedia

Tako su 2013. godine sproveli niz istraživanja na tu temu. U jednom istraživanju zamolili su dobrovoljce da hvataju mokre i suve predmete u dva slučaja – ako su im prsti naborani od vode i ako su suvi. S naboranim prstima bili su mnogo brži u sakupljanju mokrih predmeta, i to za 12 odsto.

Uporedili su to s gumama na automobilu. Ako su nabori dovoljno duboki, guma će dobro prianjati uz površinu. Svi znamo kakav je slučaj s “ćelavim gumama”. Isto je i sa prstima.

Ako imaju dublje nabore, voda će proći kroz njih i bolje će prianjati na mokroj površini. Zaključak naučnika je taj da prsti u vodi ne nabubre već se smanje zbog krvnih žila koje se u njima stežu, pa se koža zbog toga namreška, piše Bright Side.

pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike