U malom selu u Francuskoj svi stanovnici imaju istu bolest, a kad idu u radnju, ne treba im novčanik

17.02.2024

10:52

0

Autor: V. I.

Svi dele istu muku, ali se drže zajedno kako umeju i znaju

U malom selu u Francuskoj svi stanovnici imaju istu bolest, a kad idu u radnju, ne treba im novčanik
Copyright Profimedia

U srcu jugozapadne Francuske, skriveno od očiju sveta, nalazi se seoce neobičnog tipa i imena - Lande Alchajmer, mesto gde svaki stanovnik koji tu živi ima demenciju. U ovom selu jedinstvenom na svetu, svakodnevica se prepliće s neobičnim, gde prodavnica na glavnom trgu prodaje osnovne potrepštine poput bageta, ali novac tu nema težinu jer većina stanovnika bi, pogađate, zaboravila svoj novčanik. Umesto toga, ceni se osmeh, sećanje, trenutak.

Profimedia
 

U Lande Alchajmeru, život teče drugačije. Bez striktnih rasporeda, stanovnici se ohrabruju da učestvuju u pozorišnim predstavama, da se šetaju, uključe u zajednicu. Tu osobe sa zajedničkom dijagnozom pronalaze sreću u šetnjama i malim radostima koje život pruža, dokaz da je sreća moguća čak i na tako neobičnom mestu.

Vreme u Lande Alchajmeru teče drugačije, u ritmu koji pruža slobodu i sigurnost. Selo je pod stalnim, ali diskretnim nadzorom, a rani rezultati istraživanja pokazuju obećavajuće efekte na tok bolesti. 

Profimedia
 

Porodice stanovnika ovog sela pronalaze neku vrstu mira, znajući da su njihovi voljeni u sigurnim i brižnim rukama. Selo pruža ne samo zdravstvenu negu već i emocionalnu podršku, stvarajući oazu mira za one pogođene demencijom.

Profimedia
 

Svakoj kući, dizajniranoj da oponaša pravi dom, stanuje osam osoba, stvarajući zajednicu koja deli kuhinju, dnevne sobe, i zajedničke aktivnosti. Finansirano većinom od regionalne francuske vlade, selo predstavlja inovativni model nege, skrećući pažnje istraživača i onih koji traže bolji način za brigu o osobama sa demencijom.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike