Umetnost sreće: Sedam jednostavnih saveta dalaj-lame da se preporodite već večeras

24.04.2024

21:19

0

Autor: V. I.

Umetnost sreće nije jurenje za prolaznim trenucima radosti ili gomilanje novca, već stanje uma koje nam omogućava da pronađemo zadovoljstvo i mir u sebi

Umetnost sreće: Sedam jednostavnih saveta dalaj-lame da se preporodite već večeras
Copyright Profimedia

Postoji velika razlika između prolazne radosti i trajne sreće, zasnovana na dubini. Prolazna radost je privremena, poput navale šećera, dok je trajna sreća duboko ukorenjeno stanje uma.

Trajna sreća, kao što propoveda dalaj-lama, ima svoje korene u jednostavnosti. Radi se o pronalaženju mira u sebi, a ne o jurnjavi za spoljašnjim simbolima uspeha.

Evo nekoliko jednostavnih, ali efikasnih saveta dalaj-lame koji vam mogu pomoći da kultivišete umetnost sreće.

Profimedia
 

1) Vežbajte pažnju

"Razvoj našeg uma i naše odredište u budućim životima je u našim rukama. Niko drugi nam ne može pomoći. Veoma je važno da svako preuzme odgovornost za sebe. Održavajte svesnost 24 sata dnevno. Hvala vam. To je sve." - dalaj-lama

U potrazi za trajnom srećom, dalaj-lama naglašava ulogu svesnosti.Svesnost je koncept koji već godinama postaje sve popularniji, i to sa dobrim razlogom.To je praksa da vam skrenete pažnju na sadašnji trenutak. Radi se o tome da budete svesni onoga što se trenutno dešava, bez osuđivanja ili ometanja.

Zamislite da ste duboko zadubljeni u ukus jutarnje kafe, zvuk cvrkuta ptica ispred vašeg prozora ili osećaj toplog povetarca na vašoj koži. Ovo je pažnja. Biti svesni nam omogućava da u potpunosti doživimo život kakav se dešava i pomaže nam da negujemo dublji osećaj sreće.

Ali ne zaboravite, pažljivost je praksa. Potrebno je vreme i strpljenje. Zato budite nežni prema sebi dok krećete na ovo putovanje ka trajnoj sreći.

2) Sreća nije da imate više, već da vam treba manje

"Vezanost ograničava našu viziju tako da ne možemo da sagledamo stvari iz šire perspektive". - dalaj-lama

Ovo bi moglo zvučati pomalo izazovno, posebno u svetu u kojem nas često podstiču da nabavimo što više. Što više novca, šro više imovine, šro više dostignuća.

Međutim, dalaj-lama nas savetuje da se oslobodimo svojih vezanosti, sugerišući da one često mogu dovesti do patnje, a ne sreće. Razmislite o ovome: možda sreća nije u tome da imate više, već da vam treba manje.

3) Prihvatite nestalnost

"Svesnost o nestalnosti i uvažavanje našeg ljudskog potencijala daće nam osećaj hitnosti da moramo da iskoristimo svaki dragoceni trenutak." - dalaj-lama

Jedno od centralnih načela budizma je koncept nestalnosti. Teško je progutati pilulu, ali to je realnost sa kojom se svi suočavamo. Ništa u ovom životu nije trajno. Ni naša imovina, ni naši odnosi, čak ni naši životi. Sve je u stalnom stanju promene.

To je otrežnjujuća pomisao, ali ne mora da bude depresivna. U stvari, dalaj-lama nas uči da priznanje i prihvatanje nestalnosti zapravo može da nas približi sreći.

Jer kada prepoznamo da je sve prolazno, to nas podstiče da cenimo ono što imamo dok to imamo. Pomaže nam da živimo u ovom trenutku i da cenimo iskustva i ljude u našim životima upravo sada.

4) Negujte saosećanje

"Ako želite da drugi budu srećni, vežbajte saosećanje. Ako želite da budete srećni, vežbajte saosećanje." – dalaj-lama

Prava sreća, prema učenju dalaj-lame, nije sebična potraga. To je duboko isprepleteno sa našim odnosima sa drugima i našom sposobnošću da pokažemo saosećanje. Saosećanje se odnosi na priznavanje patnje drugih i želju da je ublažimo. Radi se o empatiji, razumevanju i ljubaznosti.

Ali saosećanje nije uvek lako. Ponekad je teško osećati prema drugima kada se nosimo sa sopstvenim borbama. Ako tražite trajnu sreću, pokušajte da negujete saosećanje u svom svakodnevnom životu. Budite ljubazni prema drugima, ali i zapamtite da budete ljubazni prema sebi.

Profimedia
 

5) Živite s minimalnim egom

"Cilj nije da budete bolji od drugog čoveka, već od svog prethodnog ja.” - dalaj-lama

Živimo u društvu koje često slavi ego. Rečeno nam je da se promovišemo, da se takmičimo i da nadmašimo druge. Međutim, dalaj-lama propoveda drugačiji put. On nas uči da živimo sa minimalnim egom, sugerišući da naduvani osećaj sebe može dovesti do patnje i odvojiti nas od drugih.

Život sa minimalnim egom ne znači umanjivanje vaše vrednosti ili vrednosti. Umesto toga, radi se o priznavanju da smo svi međusobno povezani i da naše akcije imaju uticaja izvan nas samih.

6) Vežbajte zahvalnost

"Kada ste zahvalni, delujete iz osećaja dovoljnosti, a ne iz osećaja oskudice, i voljni ste da delite. Ako ste zahvalni, uživate u razlikama među ljudima i poštujete sve ljude. Svet zahvalnosti je svet radosnih ljudi.” - dalaj-lama

Zahvalnost je praksa koja ima svoje korene u mnogim duhovnim i filozofskim tradicijama, uključujući budizam. Lako je fokusirati se na ono što nam nedostaje u životu - naše neispunjene želje, naši neuspesi, naše borbe. Ali kada to radimo, previđamo obilje koje već postoji u našim životima.

Zahvalnost se odnosi na pomeranje tog fokusa. Radi se o prepoznavanju i vrednovanju dobrog u našim životima. Bilo da se radi o ljubavi naše porodice, lepoti prirode ili jednostavnoj radosti dobrog obroka – uvek postoji nešto na čemu treba biti zahvalan. Jer sreća nije samo u tome da dobijemo više, već i da cenimo ono što već imamo.

7) Prihvatanje je ključno

"Prihvatanje znači ne boriti se sa stvarnošću. Zahvalnost znači prihvatanje stvarnosti. To znači da pređemo s brojanja vaših tereta na prebrojavanje vaših blagoslova, kao što je Arhiepiskop preporučio, i kao protivotrov zavisti i kao recept da cenimo sopstvene živote." - dalaj-lama

Život je pun uspona i padova. Svi se suočavamo s izazovima, razočaranjima i gubicima. To su neizbežni delovi ljudskog iskustva. U potrazi za srećom, prihvatanje igra ključnu ulogu. Dalaj-lama nas uči da je sposobnost da prihvatimo život kakav jeste, a ne kakav želimo da bude, put ka miru i zadovoljstvu.

Lakše reći nego učiniti, zar ne? Ali ovde dolazi svesnost. Prisutnošću u svakom trenutku možemo da posmatramo našu stvarnost bez osuđivanja ili otpora.

8) Prigrlite samoću

"Mnogo zavisi od vašeg stava. Ako ste ispunjeni negativnim prosuđivanjem i besom, onda ćete se osećati odvojeno od drugih ljudi. Osećaćete se usamljeno. Ali ako imate otvoreno srce i ispunjeni ste poverenjem i prijateljstvom, čak i ako ste fizički sami, čak i ako živite pustinjačkim životom, nikada se nećete osećati usamljeno.” – dalaj-lama

U našem hiperpovezanom svetu, ideja o prihvatanju samoće može izgledati kontraintuitivna. Ali prema dalaj-lami, provoditi vreme sam u razmišljanju je moćan način da se neguje sreća.

Samoća nije izolacija ili usamljenost. Radi se o stvaranju prostora za samorefleksiju i introspekciju. To je prilika da se odmaknemo od buke i ometanja svakodnevnog života i povežemo se sa sopstvenim mislima i osećanjima.

Iako može izgledati kontraintuitivno, pokušajte da prihvatite samoću. Možda ćete biti iznenađeni srećom i jasnoćom koje to može doneti.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike