Tamna strana spanaća: Mit o Popaju upropastio desetine ljudi i dece, par stvari je bitno da uradite

24.03.2024

06:38

0

Autor: V. I.

Prednosti i mane konzumiranja spanaća: koliko su tačne glasine o njegovoj štetnosti

Tamna strana spanaća: Mit o Popaju upropastio desetine ljudi i dece, par stvari je bitno da uradite
Copyright Profimedia

Mnogi od nas su odrasli uz čuveni crtani film u kojem mršavi Popaj, zahvaljujući spanaću iz konzerve, izlazi na kraj sa duplo većim i snažnijim suparnikom Badžom. Iako je ovo zeljasto povrće često glorifikovano kao izvor gvožđa i esencijalnih hranljivih materija, istraživanja pokazuju da sadrži daleko više mana nego dobrih strana...

Spanać je jedna od namirnica sa najviše oksalata pored cvekle, krompir, maline, urme i šargarepa. 

Količina oksalata u porciji spanaća je izuzetno visoka te ide čak do 600 mg u posudi normalne veličine. Sigurna količina oksalata u dnevnoj ishrani prema svetski poznatom stručnjaku za oksalate Sali Norton trebalo bi da bude između 100 i 200 mg dnevno kako bi se izbegli mnogi zdravstveni problemi koje izazivaju biljke sa visokim sadržajem oksalata.

Problem s prečestim konzumiranjem previše oksalata je taj što to može izazvati ozbiljne probleme kao što su:

  • kamen u bubregu
  • problemi sa štitastom žlezdom
  • oštećenje creva
  • probleme sa kožom
  • bol u zglobovima.

Neki ljudi su se čak i „trovali oksalatima“ tako što su previše često pili zelene smutije i morali su da idu u hitnu pomoć zbog zatajenja bubrega.

Profimedia
 

Prednosti spanaća

Bogat nutrijentima: Spanać je izvrstan izvor folne kiseline, vitamina B grupe, vitamina C i beta-karotena. Ovi nutrijenti su ključni za zdravlje nervnog sistema, imuniteta i kože.

Antioksidativna moć: Spanać obiluje antioksidansima poput vitamina C, beta-karotena i luteina. Oni štite organizam od oksidativnog stresa i bolesti, uključujući i bolesti očiju poput katarakte.

Minerali za zdravlje srca: Kalijum i magnezijum, prisutni u spanaću, podržavaju zdravlje srca, regulišu krvni pritisak i smanjuju rizik od srčanih bolesti.

Kognitivna zaštita: Spanać može imati zaštitni učinak na mozak, smanjujući oksidativni stres i usporavajući degenerativne procese povezane sa starenjem.

Borba protiv raka: Antioksidansi i flavonoidi prisutni u spanaću imaju antikancerogeno delovanje, smanjujući rizik od određenih tipova karcinoma.

Mane spanaća

Niska apsorpcija: Iako se smatra izvorom gvožđa, spanać sadrži nehem-gvožđe koje se sporije apsorbuje u organizmu u poređenju sa hem-gvožđem iz životinjskih izvora.

Oksalati i kamenje: Visok nivo oksalne kiseline u spanaću može dovesti do stvaranja kamenja u bubrezima i žuči kod predisponiranih osoba.

 Ometanje funkcije štitaste žlezde: Nitrati i goitrogeni u spanaću mogu negativno uticati na rad štitne žlezde, posebno kod osoba sa poremećajima ove žlezde.

 Rizik za osobe sa gihtom: Visok sadržaj purina može pogoršati stanje gihta, reume i artritisa.

Ograničenja u pripremi: Priprema spanaća zahteva pažljivu obradu radi uklanjanja peteljki i vena koje sadrže visok nivo oksalne kiseline. Takođe, preporučuje se  konzumacija sa mlečnim proizvodima radi smanjenja oksalne kiseline - zato se najčešće priprema s mlekom ili pavlakom za kuvanje.

Ukratko, dok spanać nudi niz zdravstvenih benefita, važno je konzumirati ga umereno i uzimati u obzir individualne faktore zdravlja kako bi se izbegle potencijalne štetnosti. Pažljiva priprema i kombinacija sa drugim namirnicama mogu pomoći u maksimiziranju koristi spanaća za zdravlje.

 

Profimedia
 

Zdrava i bezbedna priprema spanaća

  • Pre kuvanja, obavezno treba odstraniti peteljke i veće poprečne žile na listovima, jer su baš one bogate oksalnom kiselinom.
  • Da bi se sačuvali vitamini i minerali, treba ga kuvati na pari ili u vrlo maloj količini vrijuće vode (nikako u hladnoj), oko pet minuta.
  • Vodu zaostalu od kuvanja treba baciti jer je zasićena nitratima, koji se pod uticajem bakterija pretvaraju u nitrite. Zbog toga spanać mora da se priprema neposredno pre konzumiranja.
  • Ako je termički obrađen, ne sme da se duže čuva - čak ni u frižideru, niti da se podgreva za drugi obrok.
  • Treba ga pripremati sa mlekom - da bi se uklonila oksalna kiselina, koja se vezuje za kalcijum i stvara kalcijum-oksalat i tako izlučuje iz organizma. Može da se upotrebi i neki mlečni proizvod (jogurt, pavlaka, svež sir). U istu svrhu, dobro je da se začini sokom od limuna.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike