Priroda se budi, a vama se spava: Zašto smo pospani tokom smene godišnjih doba i kako tome doskočiti

10.03.2024

06:42

0

Autor: V. I.

Doskočite stalnom padu energije koji se javlja kod mnogih u ovo doba

Priroda se budi, a vama se spava: Zašto smo pospani tokom smene godišnjih doba i kako tome doskočiti
Copyright Freepik

Narcisi su u punom cvatu, dani su duži i svetliji (kao i naše raspoloženje) - ima mnogo toga da se slavi kada se proleće približava. Ali, ako ste primetili da se borite da ne zadremate tokom dana ili da se mnogo više meškoljite tokom noći, to verovatno nije slučajnost. Promena sezone često znači i promenu energije, a prelazak sa zime na proleće može uticati na naš san.

"Postoje dve stvari koje treba imati na umu kada razmišljate o svom snu dok ulazimo u proleće: temperatura i svetlost“, kaže Hana Šor, stručnjak za spavanje u "Silentnightu" .Obe ove stvari su ključne za dobar san, a čak i male promene mogu da nas izbace iz ravnoteže.

Topliji dani i noći

"Kako dani postaju topliji, svi moramo da budemo svesni uticaja koje će povišene temperature imati na kvalitet našeg sna“, kaže Šoreva. Trenutno je napolju još uvek prilično hladno, ali ako ste nagomilali ekstradebelu posteljinu i pidžame tokom duboke zime, možda je vreme da sklonite deo njih.

Primetite li da se pregrevate tokom noći, Šoreva predlaže da je dobra ideja da obratet pažnju na svoju rutinu pre spavanja. "Naša osnovna telesna temperatura mora da padne za nekoliko stepeni da bismo se dobro naspavali, tako da će sve što podiže temperaturu vašeg tela u okviru vaše rutine, kao što su vežbanje, tople kupke i jedenje pre spavanja, negativno će uticati spavanje", primećuje ona.

Freepik
 

Više dnevnog svetla

Nemojte nas razumeti pogrešno, mi ne  kukamo što proleće donosi dodatno dnevno svetlo! Ali više svetlosti potencijalno može da utiče na kvalitet i trajanje našeg sna, tako da je dobra ideja da to uzmete u obzir ako se borite da dobijete dovoljno dragocenih sati sna.

"Treba uzeti u obzi osvetljenje. To ima veliki uticaj na naš cirkadijalni ritam - pokretačku snagu za san", kaže Šoreva. "Primetićete da vedra jutra mogu da potisnu proizvodnju melatonina (poznatog kao hormon spavanja), čineći da se osećamo budnije. S druge strane, prigušena svetla uveče podstiču naša tela da proizvode hormone spavanja, što nam olakšava da zaspimo.

Pogrešno osvetljenje može negativno uticati na vaš cirkadijalni ritam i iako veštačko svetlo može da pomogne da se ovo popravi, prirodno svetlo je najbolje. Razmislite o odlasku u šetnju po jutarnjem suncu, a uveče se odlučite za osvetljenje raspoloženja - ove male promene će vam pomoći da održite dosledan i zdrav raspored spavanja tokom cele godine.”

Profimedia
 

Budite se ranije

Ako ste veoma osetljivi na svetlost kada pokušavate da zaspite, ulaganje u roletne ili zavese ili nošenje maske za spavanje može biti od pomoći. 

Podesite alarm na 15 minuta ranije. Ovo može izgledati kontraintuitivno, ali navikavanje vašeg tela na postepenu promenu vremena biće mnogo bolje za vaš cirkadijalni ritam (prirodni telesni sat) koji se naglo pomera unazad za ceo sat..

Ustanite i vežbajte na otvorenom, ako je moguće, ili u prostoriji s puno prirodnog svetla ako nije. Ovo će pokrenuti oslobađanje kortizola i učiniti da se vaše telo oseća mnogo budnijim. Ako možete, smanjite unos kofeina tokom popodneva i idite u krevet 30 minuta ranije nego inače – ovo će ponovo pomoći vašem telu da se prilagodi.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike